Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:JTE Dimandix

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

Θα σου πρότεινα να μετακινήσεις όλα τα ξεχωριστά λήμματα στην σελίδα της εταιρείας. Είδα την σελίδα της ΝΕΛ και είναι πολύ καλή, και αναλυτική για τα πλοία του στόλου της. Τα πλοία αυτά (όπως Μάλτας, Κύπρου) δεν έχουν εγκυκλοπαιδικότητα - δεν έχουν κάτι για να είναι αξιομνημόνευτα, πλοία που εκτελούσαν τα δρομολόγιά τους ήταν - οπότε νομίζω ότι είναι καλύτερα να μπουν στις εταιρείες τους.

Μητσίκας (συζήτησησυνεισφορές)

Καλό απόγευμα αγαπητή Δώρα.

Ναι, πολλά από αυτά τα λήμματα έχουν αμφίβολη εγκυκλοπαιδικότητα, όμως, μερικά από αυτά, πιστεύω πως έχουν αφορμή για να έχουν λήμμα. Π.χ., το Ε/Γ - Ο/Γ Αρίων θεωρείται, λόγω της έκρηξης στην Χάιφα, η οποία στοίχισε την ζωή του κελευστή. (Αν δεν θεωρούνται αξιομνημόνευτα τα λήμματα πλοίων που ενεπλάκησαν σε ναυτικό ατύχημα (ή/και δυστύχημα) με νεκρούς, τότε δεν θα είχαμε λήμματα π.χ. για τον Τιτανικό, για το Ηράκλειον, για το Σάμινα ή για το Norman Atlantic, πολλά εκ των οποίων πιστεύω ότι θέλουν ένα συμμάζεμα) Τα Αίολος Κεντέρης και Αίολος Κεντέρης Ι είναι, γιατί-και τα δύο-είναι μέσα στα 10 γρηγορότερα της Ελληνικής Ακτοπλοϊας (Το Αίολος Ι έχει 36 κόμβους μέγιστη και το Κεντέρης 40, μαζί με το TeraJet που επίσης αναπτύσσει ταχύτητα 40 κόμβων και μετά το WorldChampion Jet με 50. (Το τελευταίο μάλιστα έχει και ρεκόρ Guiness, βλ. σχετικό άρθρο) Ενδιάμεσα των δύο ΝΕΛόπλοιων είναι τα Highspeed 4 και Santorini Palace με 38.). Το Aqua Jewel ήταν το πρώτο μεγάλο συμβατικό που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα (Τα άλλα δύο ήταν τα Νήσος Μύκονος και Χίος κατασκευής 2005 και 2007 αντίστοιχα) που ναυπηγήθηκε το 2002/3, 2 χρόνια πριν το Μύκονος. Όταν λέω μεγάλο, εννοώ με ξενοδοχειακό (Καμπίνες, εστιατόρια, κλπ.), καθώς τα μέχρι τότε μεγαλύτερα ήταν απλά μικρά ημερόπλοια-όπως τα Παναγία Χοζοβιώτισσα και Τήνου, με πολύ περιορισμένες παροχές (Πολλά από αυτά δεν είχαν καν καθίσματα αεροπορικού τύπου, κάτι που σήμερα έχουν σχεδόν όλα τα πλοία.). Η εγκυκλοπαιδικότητα τον δύο προηγουμένων πλοίων πρέπει να συζητηθεί αρκετά, καθώς το Χοζοβιώτισσα, ως Αργοστόλι, δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχές, λόγω μικρής ταχύτητας (Εν αντιθέσει με το Κεφαλληνία του Στρίντζη, το οποίο, παρεμπιπτόντως, ήταν και το πρώτο Ελληνικής κατασκευής φέριμποτ (1965), άρα ίσως και να αξίζει λήμμα, στο μέλλον), άρα, κατά συνέπεια, η εγκυκλοπαιδικότητά του είναι αμφίβολη. Το Τήνου όμως, ως Λήμνος, αγαπήθηκε αρκετά από τον λαό των Κυκλάδων, όταν δρομολογήθηκε, (Οι ίδιοι δήλωναν πως τους φαινόταν τότε μεγάλο.) άρα ίσως και να αξίζει λήμμα. Αλλά και πάλι, πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά το αν αξίζει λήμμα ή όχι, μιας και το Σαπφώ αγαπήθηκε, συν του ότι ήταν το πρώτο πλοίο της ΝΕΛ, αλλά δεν ξέρω το αν το ότι ήταν το πρώτο πλοίο της ΝΕΛ (Το πρώτο πλοίο που έκανε Πειραιά-Χίο-Μυτιλήνη σίγουρα δεν ήταν.), είναι αρκετό για να του δώσει εγκυκλοπαιδικότητα.

Επειδή, όμως, οι δημιουργίες λημμάτων για φέριμποτ δεν είναι κάτι καινούριο (Προσπάθειες υπάρχουν ήδη από το 2014 με 15), και επειδή λυπάμαι που πολλά από αυτά τα λήμματα διαγράφθηκαν, ακόμη κι αν τα εν λόγω πλοία ήταν σημαντικά (Το Ελευθέριος Βενιζέλος της ΑΝΕΚ για παράδειγμα είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.), προτείνω να γίνει μια ξεχωριστή οδηγία εγκυκλοπαιδικότητας για πλοία (Όπως υπάρχει για τηλεοπτικές σειρές, φανταστικούς χαρακτήρες, κλπ.), η οποία θα λέει π.χ. ότι τα ferry θα θεωρούνται μόνο όταν αυτά είναι είχαν κάποιο ρεκόρ (είναι δηλαδή, μέσα στα μεγαλύτερα, μέσα στα μακρύτερα ή μέσα στα γρηγορότερα της Ελλάδας.), ἠ άμα ενεπλάκησαν σε κάποιο μεγάλο συμβάν (Ναυάγιο, Πυρκαγιά, Τρομοκρατική επίθεση, κλπ.).

Πάντως χαίρομαι που θεωρείτε το λήμμα της ΝΕΛ πολύ καλό, κι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Όταν το βρήκα, ήταν σε κακή κατάσταση (Μέχρι και κείμενο που ήταν αντιγραφή από την ιστοσελίδα της ΝΕΛ είχε.). Νομίζω πως καλό είναι να σκεφτούμε σοβαρά την εγκυκλοπαιδικότητα των λημμάτων που πρότεινα παραπάνω, και να αποφασίσουμε ποια από αυτά θα μείνουν και τα υπόλοιπα μπορούν-φυσικά-να συγχωνευτούν με το λήμμα της ΝΕΛ. Θέλω η ιστορία να τελειώσει όσον το δυνατόν πιο κόσμια, δεν μου αρέσει να λύνω τις διαφορές μου με βία, πιστεύω προσωπικά πως οι πολιτισμένοι άνθρωποι λύνουν την διαφορές τους με διάλογο. Για κάθε απορία, είμαι στην διάθεσή σας.


Με καλοπροαίρετη διάθεση,


Δημήτρης.

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

Μπορείς να καταθέσεις την πρότασή σου για ξεχωριστή οδηγία εγκυκλοπαιδικότητας στην Αγορά. και όχι μόνο για τα πλοία, αλλά για όλα τα μεταφορικά μέσα, γιατί το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τις αμαξοστοιχίες.

Μητσίκας (συζήτησησυνεισφορές)

Φυσικά, όποτε έχω χρόνο, μπορεί να το προτείνω😉

Απαντήστε στο "Πλοία"