Toni Erdmann

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Toni Erdmann
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΜάρεν Άντε
ΠαραγωγήΜάρεν Άντε
Γιόνας Ντόρνμπαχ
Γιανίνε Γιακόβσκι
Μίχαελ Μερκτ
ΣενάριοΜάρεν Άντε
ΠρωταγωνιστέςΠέτερ Σιμόνισεκ
Σάντρα Χούλερ
Λούσι Ράσελ
ΜουσικήΠάτρικ Φάιγκελ
ΦωτογραφίαΠάτρικ Ορτ
ΜοντάζΧάικε Πάρπλις
Εταιρεία παραγωγής
Διανομή
  • NFP Marketing & Distribution
    (Γερμανία)
  • Enfilade
    (Αυστρία)
Πρώτη προβολή14 Μαΐου 2016 (Κάννες)
14 Ιουλίου 2016 (Γερμανία)
15 Ιουλίου 2016 (Αυστρία)
Διάρκεια162 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΓερμανία
Αυστρία
ΓλώσσαΓερμανικά
Αγγλικά
Ρουμανικά
Προϋπολογισμός€3 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$8,3 εκατομμύρια[3]

To Toni Erdmann είναι γερμανοαυστριακή κωμική-δραματική ταινία του 2016, σε σενάριο, σκηνοθεσία και συμπαραγωγή της Μάρεν Άντε. Πρωταγωνιστούν οι Πέτερ Σίμονισεκ και Σάντρα Χούλερ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βίνφριντ Κονράντι είναι ένας δάσκαλος μουσικής, στον οποίο αρέσει να υποδύεται ρόλους και να κάνει αστεία. Η κόρη του, η Ίνες, είναι στέλεχος μιας μεγάλης επιχείρησης που θέλει να επεκταθεί στη Ρουμανία. Ο Βίνφριντ αποφασίζει να την επισκεφτεί, καθώς δε τη βλέπει συχνά.

Τις φορές που βλέπει την Ίνες εργάζεται και να συναντά συνεργάτες της, ο Βίνφριντ φορά περούκα και ψεύτικη οδοντοστοιχία. Η Ίνες αρχικά αδιαφορεί, αλλά στη συνέχεια εκνευρίζεται. Οι δυο τους διαφωνούν για το τι είναι σημαντικό στη ζωή και ο Βίνφριντ της ανακοινώνει πως θα φύγει.

Λίγες μέρες μετά, η Ίνες είναι έξω με δύο φίλες. Ο Βίνφριντ τους παρουσιάζεται μεταμφιεσμένος και συστήνεται σαν Τόνι Έρντμαν. Η Ίνες ταράζεται και δεν του μιλά. Στη συνέχεια, εμφανίζεται πολλές φορές σαν Τόνι Έρντμαν μπροστά της και εκείνη τελικά μπαίνει στο παιχνίδι και τον αποκαλεί και εκείνη έτσι. Τον συστήνει στους συναδέλφους της και στους Ρουμάνους πελάτες.

Μία μέρα, ο Βίνφριντ πηγαίνει με την Ίνες σε ένα σπίτι υποδυόμενος τον Γερμανό πρέσβη. Η Ίνες στην αρχή είναι σφιγμένη, όμως στην πορεία παρασύρεται και τραγουδά το Greatest Love of All της Γουΐτνει Χιούστον, το οποίο παίζει ο πατέρας της στο πιάνο.

Μία μέρα που η Ίνες είναι σπίτι της, καλεί τους συναδέλφους της. Της χτυπούν το κουδούνι, αλλά δεν μπορεί να βάλει το φόρεμά της και ανοίγει την πόρτα γυμνή, λέγοντας πως η συνάντηση είναι μόνο για όσους δε φοράνε ρούχα. Μετά από λίγο, εμφανίζεται ο πατέρας της ντυμένος από πάνω μέχρι κάτω σαν γορίλας χωρίς να φαίνεται το πρόσωπό του.

Στο τέλος, ο πατέρας και η κόρη συναντιούνται ξανά στην κηδεία της μητέρας του Βίνφριντ. Εκεί, η Ίνες δηλώνει πως έχει φύγει από την εταιρία πλέον δουλεύει για μία άλλη στη Σιγκαπούρη. Όταν μένουν οι δυο τους, η Ίνες φορά τα ψεύτικα δόντια του Βίνφριντ και βάζει ένα αστείο καπέλο στο κεφάλι της. Ο Βίνφριντ πάει να πάρει την κάμερα την φωτογραφίσει και όσο η Ίνες τον περιμένει, τα βγάζει και τα δύο.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Πέτερ Σιμόνισεκ Βίνφριντ Κονράντι / Τόνι Έρντμαν
Σάντρα Χούλερ Ίνες Κονράντι
Λούσι Ράσελ Στεφ
Μίχαελ Βίτενμπορν Χένεμπεργκ
Τρίσταν Πούτερ Τιμ
Βλαντ Ιβάνοφ Ιλιέσκου
Βικτόρια Κόσιας Φάβια

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κέρδισε το Βραβείο Lux και το βραβείο καλύτερης ταινίας στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.[4] Επιπλέον, κέρδισε το FIPRESCI στο 69o φεστιβάλ των Καννών και ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα. Επίσης, έλαβε υποψηφιότητα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες[5] και στα βραβεία Satellite του 2017.

Ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας[6], για το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας,[7] για το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας[8] και για το Βραβείο Γκόγια Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lodge, Guy (13 Μαΐου 2016). «Film Review: 'Toni Erdmann'». Variety. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. «Toni Erdmann (15)». British Board of Film Classification. 30 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016. 
  3. «Toni Erdmann». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017. 
  4. «Europäischer Filmpreis geht an "Toni Erdmann"». Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2016. 
  5. «US-Filmpreis: "Toni Erdmann" für Golden Globe nominiert». Die Zeit. 2016-12-12. ISSN 0044-2070. http://www.zeit.de/kultur/film/2016-12/us-filmpreis-toni-erdmann-golden-globe-nominierung. Ανακτήθηκε στις 2016-12-13. 
  6. Fair, Vanity. «Oscar Nominations 2017: See the Full List» (στα αγγλικά). HWD. http://www.vanityfair.com/hollywood/2017/01/oscar-nominations-2017-full-list. Ανακτήθηκε στις 2017-01-24. 
  7. «2017 Film Film Not in the English Language | BAFTA Awards». awards.bafta.org. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2017. 
  8. Keslassy, Elsa (2017-01-25). «‘Elle,’ ‘Frantz,’ ‘Slack Bay’ Lead Cesar Awards Nominations» (στα αγγλικά). Variety. http://variety.com/2017/film/global/elle-frantz-ma-loute-lead-cesar-awards-nominations-1201968886/. Ανακτήθηκε στις 2017-01-26. 
  9. «Lista completa de nominados a los premios Goya 2018» (στα es). https://www.ecartelera.com/noticias/43874/lsita-completa-nominados-goya-2018/. Ανακτήθηκε στις 2017-12-29. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]