Σόνικ: Η Ταινία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Sonic: Η Ταινία)
Σόνικ: Η Ταινία
Sonic the Hedgehog
ΣκηνοθεσίαΤζεφ Φάουλερ
Παραγωγή
Σενάριο
Βασισμένο σεSonic the Hedgehog
ΠρωταγωνιστέςΤζέιμς Μάρσντεν, Τίκα Σάμπτερ, Τζιμ Κάρεϊ, Adam Pally και Neal McDonough
Ηθοποιοί φωνήςΜπεν Σβαρτζ[1], Colleen O'Shaughnessey[1] και Donna J. Fulks[1]
ΜουσικήTom Holkenborg
ΦωτογραφίαΣτήβεν Φ. Γουίντον
ΜοντάζStacey Schroeder
Εταιρεία παραγωγής
ΔιανομήParamount Pictures, UIP-Dunafilm[3] και Microsoft Store
Πρώτη προβολή14  Φεβρουαρίου 2020, 13  Φεβρουαρίου 2020 (Γερμανία και Ουγγαρία)[3], 14  Φεβρουαρίου 2020 (Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), 28  Φεβρουαρίου 2020 (Πολωνία)[4] και 27  Μαρτίου 2020 (Ιαπωνία)[5]
Διάρκεια99 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ιαπωνία
ΓλώσσαEnglish
ΈπεταιSonic: Η Ταινία 2

To Σόνικ: Η Ταινία (πρωτότυπος τίτλος: Sonic the Hedgehog) είναι μια κωμωδία δράσης-περιπέτειας του 2020 βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιντεοπαιχνιδιών που εκδόθηκε από τη Sega. Σε σκηνοθεσία Τζεφ Φάουλερ (στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο μεγάλου μήκους) και σε σενάριο από τον Πατ Κέισι και Τζος Μίλερ, πρωταγωνιστεί ο Μπεν Σβαρτζ ως η φωνή του Σόνικ, μαζί με τους Τζιμ Κάρεϊ και τον Τζέιμς Μάρσντεν, με δεύτερους ρόλους οι Τίκα Σάμπτερ, Νατάσα Ρόθγουελ, Άνταμ Πάλι, και Νιλ ΜακΝτόναφ. Η ταινία ακολουθεί τον Σόνικ (με τη φωνή του Σβαρτζ), έναν μπλε ανθρωπόμορφο σκαντζόχοιρο που μπορεί να τρέχει υπερηχητικές ταχύτητες. Συνεργάζεται με έναν σερίφη της πόλης, τον Τομ Γουακόφσκι (Μάρσντεν), για να σταματήσει τον τρελό επιστήμονα Δρ. Ρομπότνικ (Κάρεϊ).

Η ανάπτυξη μιας ταινίας Σόνικ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, αλλά δεν εγκατέλειψε το στάδιο του σχεδιασμού έως ότου η Sony Pictures απέκτησε τα δικαιώματα το 2013. Ο Φάουλερ προσλήφθηκε για να σκηνοθετήσει το 2016. Αφού η Sony έθεσε το έργο σε ανάκαμψη, η Paramount Pictures το απέκτησε το 2017. Το μεγαλύτερο μέρος του καστ υπέγραψε τον Αύγουστο του 2018 και τα κύρια γυρίσματα έγιναν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του ίδιου έτους στο Βανκούβερ και στο νησί του Βανκούβερ. Μετά την αρνητική αντίδραση στο πρώτο τρέιλερ του 2019, η Paramount καθυστέρησε την ταινία κατά τρεις μήνες για να επανασχεδιάσει τον Σόνικ.

Το Sonic the Hedgehog έκανε πρεμιέρα στο στούντιο της Paramount Pictures στις 25 Ιανουαρίου 2020, πριν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 14 Φεβρουαρίου. Έθεσε το ρεκόρ του μεγαλύτερου Σαββατοκύριακου έναρξης ταινίας βιντεοπαιχνιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και απέφερε 320 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, έγινε η έκτη πιο κερδοφόρα ταινία του 2020 και ήταν η μεταφορά με τα υψηλότερα εισοδήματα ταινίας βιντεοπαιχνιδιών όλων των εποχών στη Βόρεια Αμερική μέχρι το 2022, οπότε και ξεπεράστηκε από τη συνέχειά του. Η ταινία εγκωμιάστηκε για τις σεκάνς δράσης της, τα γραφικά, το χιούμορ, τις ερμηνείες των Σβαρτς και Κάρεϊ και την πιστότητά της στο αρχικό υλικό, αν και το σενάριο και η τοποθέτηση προϊόντων επικρίθηκαν.[6] Το Σόνικ: Η Ταινία 2 κυκλοφόρησε το 2022, ενώ το Σόνικ: Η Ταινία 3 έχει προγραμματιστεί για το 2024. Μια spin-off μίνι σειρά με πρωταγωνιστή τον Knuckles βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε έναν μακρινό πλανήτη γνωστό ως Mobius, ο Σόνικ, ένας ανθρωπόμορφος μπλε σκαντζόχοιρος που μπορεί να τρέξει με υπερηχητική ταχύτητα, ακολουθείται απροσδόκητα από μια φυλή εχίδνων. Ο φύλακάς του, μια ανθρωπόμορφη θηλυκή κουκουβάγια που ονομάζεται Γαμψονύχη, του δίνει μια τσάντα με δαχτυλίδια στημονιού που ανοίγουν πύλες σε άλλους πλανήτες. Χρησιμοποιεί ένα για να τον στείλει σε έναν άλλο πλανήτη, τη Γη, ενώ μένει πίσω για να κρατήσει μακριά τις έχιδνες, αφήνοντας τον Σόνικ μόνο.

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Σόνικ απολαμβάνει μια μυστική ζωή κάτω από την αγροτική πόλη Γκρίν Χίλς στην Μοντάνα, αλλά λαχταρά να κάνει φίλους. Λατρεύει τον τοπικό σερίφη Τομ Γουακόφσκι και την κτηνίατρο σύζυγό του Μάντι χωρίς να γνωρίζει ότι το ζευγάρι πρόκειται να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο καθώς ο Τομ σχεδιάζει να δεχτεί μια θέση στο SFPD.

Ένα βράδυ, ο Σόνικ αναστατώνεται για τη μοναξιά του ενώ παίζει μπέιζμπολ μόνος και ενεργοποιεί κατά λάθος έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό που προκαλεί τεράστια διακοπή ρεύματος στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό ενώ τρέχει με υψηλές ταχύτητες. Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επιστρατεύει απρόθυμα τις υπηρεσίες του εκκεντρικού ρομποτικού και επιστημονικού ιδιοφυΐου Δρ. Ρομπότνικ για να προσδιορίσει την αιτία. Βλέποντας ότι τον κυνηγούν, ο Σόνικ σχεδιάζει να αφήσει τη Γη για έναν διαφορετικό πλανήτη. Είναι απρόθυμος να το κάνει καθώς ο πλανήτης αποτελείται μόνο από μύκητες. Ωστόσο, ο Τομ ανακαλύπτει τον Σόνικ στο υπόστεγο του και τον πυροβολεί με ένα βέλος ηρεμιστικού, αναγκάζοντας τον Σόνικ να δημιουργήσει κατά λάθος μια πύλη στην οροφή του πύργου της Transamerica Pyramid διαβάζοντας τη γραφή στο πουκάμισο του Τομ. Ο Σόνικ ρίχνει κατά λάθος την τσάντα του με τα δαχτυλίδια του στην οροφή του πύργου μέσα από τον δακτύλιο στημονιού πριν λιποθυμήσει. Ο Tom δέχεται διστακτικά να βοηθήσει τον Σόνικ και οι δυο τους να τραπούν σε φυγή όταν έρχονται αντιμέτωποι με τον Ρομπότνικ, ο οποίος ονομάζει ψευδώς τον Τομ ως εγχώριο τρομοκράτη. Οι δυο τους δένονται σιγά σιγά, με τον Τομ να σχετίζεται με την επιθυμία του Σόνικ για φίλους. Ο Σόνικ δημιουργεί μια λίστα για πράγματα που θέλει να κάνει και ο Tom τον βοηθά να ολοκληρώσει αρκετές καταχωρήσεις στο ταξίδι τους.

Εν τω μεταξύ, ο Ρομπότνικ, ανακαλύπτοντας ότι ένα από τα πτερύγια του Σόνικ έχει σχεδόν απεριόριστη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιάζει να αιχμαλωτίσει τον Σόνικ για να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για τις μηχανές του. Καθώς τους εντοπίζει, ο Σόνικ και ο Τομ καταφέρνουν να πολεμήσουν πολλά μηχανοποιημένα drones που ονομάζονται Μπάντνικ που στέλνει ο Ρομπότνικ, αλλά ο Σόνικ τραυματίζεται στη μάχη.

Φτάνοντας στο Σαν Φρανσίσκο, ο Τομ φέρνει τον Σόνικ στη Μάντι, η οποία τον περιθάλπει στο σπίτι της αδερφής της Ρέιτσελ. Ο Σόνικ λαμβάνει ένα νέο ζευγάρι κόκκινα αθλητικά παπούτσια για να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα του από την κόρη της Ρέιτσελ, Τζότζο. Η ομάδα κατευθύνεται στην οροφή του πύργου και ανακτά τα δαχτυλίδια καθώς ο Ρόμποτνικ φτάνει με ένα προηγμένο επιθετικό χόβερκραφτ που τροφοδοτείται από το πτερύγιο, τώρα στολισμένο με μια κόκκινη και κίτρινη στολή πτήσης και κόκκινα γυαλιά πτήσης (που υποδηλώνουν τη στολή του από τους αγώνες). Ο Σόνικ καταπολεμά τα Μπάντνικ του Ρόμποτνικ, χρησιμοποιώντας βιαστικά ένα από τα δαχτυλίδια του για να στείλει τον Τομ και τη Μάντι πίσω στο Γριν Χιλς για να τους προστατεύσει αφού τους απωθήσει από τον πύργο. Ωστόσο, ο Ρόμποτνικ χρησιμοποιεί τη δύναμη του πτερυγίου για να ταιριάζει με την ταχύτητα του Σόνικ. Ο Σόνικ πολεμά τον Ρόμποτνικ σε μια καταδίωξη σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα δαχτυλίδια προτού ο Ρόμποτνικ υποτάξει τον Σόνικ στο Γριν Χιλς. Ο Τομ και οι κάτοικοι της πόλης παρεμβαίνουν και ο Τομ αναγνωρίζει τον Σόνικ ως φίλο του, αναγκάζοντας τον Σόνικ να ανακτήσει τη δύναμή του. Ο Σόνικ παίρνει πίσω τη δύναμη του καλουπιού του από τον Ρόμποτνικ, αποδυναμώνοντας το hovercraft του Robotnik. Ο Σόνικ υπόσχεται επίσης στον εαυτό του ότι θα χρησιμοποιεί πάντα τη δύναμή του για να προστατεύει τους φίλους του. Χρησιμοποιώντας την ισχυρή του επίθεση spin, ο Σόνικ εξαφανίζει το χόβερκραφτ του Ρόμποτνικ και τον νικάει διώχνοντάς τον σε μια πύλη warp rinh στον πλανήτη των μανιταριών.

Μετά το περιστατικό, ο Τομ και η Μάντι αποφασίζουν να μείνουν στο Γριν Χιλς και αφήνουν τον Σόνικ να ζήσει μαζί τους, αντιμετωπίζοντάς τον ως παρένθετο γιο. Η κυβέρνηση διαγράφει όλα τα στοιχεία των γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων για την ύπαρξη του Ρόμποτνικ, επιβραβεύοντας τον Τομ και τη Μάντι με μια δωροκάρτα Olive Garden ως μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης. Τρεις μήνες αργότερα, ο Ρομπότνικ εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του το πτερύγιο του Σόνικ και τον χρησιμοποιήσιμο εξοπλισμό που διασώθηκε από τα υπολείμματα του χόβερκραφτ του. Ορκίζεται να επιστρέψει στη Γη και να πάρει εκδίκηση εναντίον του Σόνικ.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιοί φωνής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπεν Σβαρτζ ως Σόνικ, ένας ανθρωπόμορφος μπλε σκαντζόχοιρος με υπεράνθρωπη ταχύτητα από τον πλανήτη Mobius που βρίσκεται σε φυγή από τον Ρομπότνικ και την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά τη συνάντηση και τη συνεργασία με τον Τομ, ο Σόνικ αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την υπερταχύτητά του για να πολεμήσει και να σταματήσει τον Ρομπότνικ από το να πάρει στα χέρια του τις υπερηχητικές του δυνάμεις ταχύτητας για τα σχέδιά του να κατακτήσει τον κόσμο. Ο Σβαρτζ παρείχε επίσης την CGI καταγραφή κίνησης για το Σόνικ. [7][8]
    • Ο Μπέντζαμιν Λ. Βάλικ κάνει την φωνή τον νεαρού Σόνικ.
  • Ντόνα Φαλκς ως Γαμψονύχη, μια ανθρωπόμορφη καφέ κουκουβάγια και φροντιστής του Σόνικ. [9]
  • Κολίν Βίλαρντ ως Μάιλς "Τέιλς" Πράουερ, μια ανθρωπόμορφη κίτρινο-πορτοκαλί αλεπού με δύο ουρές που εμφανίζεται στη σκηνή των μεσαίων συντελεστών όπου αναδύεται στη Γη για να βρει τον Σόνικ. Η Βίλαρντ, η οποία εκφράζει τον χαρακτήρα στη σειρά βιντεοπαιχνιδιών από το 2014, είναι η μόνη ηθοποιός φωνής που επαναλαμβάνει τον ρόλο από τα βιντεοπαιχνίδια.[10]

Ηθοποιοί ζωντανής δράσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζιμ Κάρεϊ ως Δρ. Ρομπότνικ, ο λαμπρός ειδικός στη ρομποτική και τρελός επιστήμονας που συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση που λαχταρά τις ικανότητες του Σόνικ και σχεδιάζει να τις εκμεταλλευτεί για προσωπικό όφελος, αλλά η σύγκρουση με τον μπλε σκαντζόχοιρο θα οδηγούσε σύντομα τον Ρομπότνικ στο να γίνει η νέμεση του Σόνικ.[11][12] Ο Κάρεϊ συνέκρινε τον χαρακτήρα του με την ερμηνεία του Γρίφου στο Μπάτμαν Για Πάντα, λέγοντας: «Δεν θα έβαζα το ένα εναντίον του άλλου. Νομίζω ότι θα ήταν μεγάλη ομάδα. Αλλά ξέρετε, είναι σαν τον Ρομπότνικ και κάθε υπερκακό στην Marvel ή στην DC βασικά προέρχεται από ένα μέρος παραμέλησης με ένα αίσθημα απόλυτης αναξιότητας που εκδηλώνεται σε υπέροχες δημιουργίες που έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν τον κόσμο, να βάζουν το σήμα τους σε όλους και ίσως ακόμη και μπείτε στην κυκλοφορία του αίματός σας με κάποια νανοτεχνολογία περιστασιακά».[13]
  • Τζέιμς Μάρσντεν ως Τόμας "Τομ" Μάικλ Γουακόφσκι, ο σερίφης του Γριν Χιλς, γνωστός στον Σόνικ ως "Άρχοντας των Ντόνατ", που επιθυμεί να ενταχθεί στο SFPD . Γίνεται πατρική φιγούρα για τον Σόνικ και τον βοηθά στην προσπάθειά του να σταματήσει τον Ρομπότνικ.[14] Πριν από το casting του Μάρσντεν, ο Κρις Πρατ και ο Τζέισον Μπέιτμαν θεωρούνταν για τον ρόλο, με τον Πρατ να φτάνει ακόμη και στη σκηνή της ακρόασης, όπως φαίνεται σε μια πρώιμη αφίσα με το αρχικό σχέδιο του Σόνικ.
  • Τίκα Σάμπτερ ως Μάντι Γουακόφσκι, κτηνίατρος και σύζυγος του Τομ, που τον βοηθάει και τον Σόνικ να σταματήσουν τον Ρομπότνικ. Ο Σόνικ την αποκαλεί «Λαίδη των Πρέτσελ». [15]
  • Νατάσα Ρόθγουελ ως Ρέιτσελ, η μεγαλύτερη αδερφή της Μάντι που αντιπαθεί τον Τομ και συχνά προσπαθεί να ενθαρρύνει τη Μάντι να τον αφήσει.[16]
  • Άνταμ Πάλι ως Γουέιντ Γουίπλ, ένας αμυδρά αναπληρωτής σερίφης στο Γριν Χιλς και ο πιο στενός πιστός φίλος του Τομ. [17]
  • Νιλ ΜακΝτόναφ ως Μέιτζορ Μπένινγκτον, ένας στρατιώτης που έχει επιφορτιστεί να βοηθήσει τον Ρομπότνικ (τον οποίο αντιπαθεί) στις προσπάθειές του να συλλάβει τον Σόνικ.[17]
  • Λι Μάζντουμπ ως Πράκτορας Στόουν, ένας κυβερνητικός πράκτορας που εργάζεται για τον Ρομπότνικ.[18]
  • Μέλοντι Νισίπο Νίμαν ως Τζότζο, η κόρη της Ρέιτσελ και η ανιψιά της Μάντι και του Τομ.
  • Τομ Μπάτλερ ως Διοικητής Γουόλτερς, ο Αντιπρόεδρος του Μικτού Επιτελείου που διατάζει τον Ρόμποτνικ να ερευνήσει τις αναταραχές που προκλήθηκαν από τον Σόνικ.[19]
  • Φρανκ Τέρνερ ως Τρελός Καρλ, ένας συνωμοσιολόγος που προσπαθεί να αποδείξει την ύπαρξη του Σόνικ και τον αναφέρει ως «Μπλε Δαίμονα».[20]
  • Ελφίνα Λουκ ως Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.
  • Γκάρι Τσαλκ ως Αρχηγός του Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο Τσαλκ είχε προηγουμένως εκφράσει τη φωνή του Grounder και του Robotnik στο Οι περιπέτειες του Σόνικ του Σκαντζόχοιρου και στο Σόνικ, ο Επαναστάτης αντίστοιχα.[21]
  • Μάικλ Χόγκαν ως Αρχηγός του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Behind The Voice Actors. Sonic-the-Hedgehog. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2023.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Sonic Billing» (PDF). Paramount Pictures. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  4. 764224.
  5. (Ιαπωνικά) sonic-movie.jp.
  6. Kayleigh Donaldson (15 Φεβρουαρίου 2020). «Why Sonic The Hedgehog's Reviews Are So Mixed». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2020. 
  7. D'Alessandro, Anthony - (9 Ιουνίου 2018). «Jim Gianopulos On Why He Chose Paramount, What Makes A Hit And Sparking To 'Sonic The Hedgehog' – Produced By». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  8. Gregory, Mike (14 Ιουνίου 2018). «Paramount budgets $7M for Sonic the Hedgehog movie shoot in 'hero town' Ladysmith». Vancouver Island Free Daily. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2018. 
  9. Smith, Damon (February 13, 2020). «Game-to-movie adaptation Sonic The Hedgehog offers 'rambunctious fun'». The Irish Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις February 13, 2020. https://web.archive.org/web/20200213174011/http://www.irishnews.com/arts/2020/02/13/news/game-to-movie-adaptation-sonic-the-hedgehog-offers-rambunctious-fun--1841986/. Ανακτήθηκε στις January 23, 2021. 
  10. O'Shaughnessey, Colleen [@] (13 Φεβρουαρίου 2020). «I did!» (Tweet). Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – μέσω Twitter.  Missing or empty |user= (help); Missing or empty |number= (help)
  11. Fleming, Mike Jr. (June 29, 2018). «Jim Carrey To Play 'Sonic The Hedgehog' Villain Robotnik». Deadline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 1, 2018. https://web.archive.org/web/20180701163354/https://deadline.com/2018/06/jim-carrey-sonic-the-hedgehog-villain-robotnik-1202419887/. Ανακτήθηκε στις July 1, 2018. 
  12. Sonic The Hedgehog (2020) - Becoming Robotnik - Paramount Pictures, https://www.youtube.com/watch?v=kFic8yaZ_u8, ανακτήθηκε στις 2020-02-14 
  13. Ridgeley, Charlie (27 Ιανουαρίου 2020). «Jim Carrey Compares Batman Villain The Riddler to Sonic Nemesis Dr. Robotnik». Comicbook.com. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2021. 
  14. Kroll, Justin (May 30, 2018). «James Marsden to Star in 'Sonic the Hedgehog' Movie (EXCLUSIVE)». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις May 31, 2018. https://web.archive.org/web/20180531125505/https://variety.com/2018/film/news/james-marsden-sonic-the-hedgehog-movie-1202825952/. Ανακτήθηκε στις May 31, 2018. 
  15. Kroll, Justin (7 Ιουλίου 2018). «Tika Sumpter Lands Female Lead in 'Sonic the Hedgehog' Movie (EXCLUSIVE)». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  16. D'Alessandro, Anthony (24 Ιουλίου 2018). «'Insecure's Natasha Rothwell Joins 'Wonder Woman 1984'». Deadline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. Upcoming for Rothwell: She booked a role in Paramount's Sonic the Hedgehog... 
  17. 17,0 17,1 Sneider, Jeff (9 Αυγούστου 2018). «Exclusive: 'Sonic the Hedgehog' Movie Adds MCU Veterans Adam Pally, Neal McDonough». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2018. 
  18. N'Duka, Amanda (19 Σεπτεμβρίου 2018). «David Zayas Cast in Paramount's 'Body Cam'; 'Sonic the Hedgehog' Adds Lee Majdoub». Deadline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2018. 
  19. «Sonic The Hedgehog». Fandango. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2018. 
  20. Schaefer, Sandy (18 Σεπτεμβρίου 2018). «Leaked Sonic The Hedgehog (2019) set pics show actor to the left was NOT Jim Carrey *Manivardhan Parigi An epic man». ScreenRant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2018. 
  21. Bruce, Amanda (16 Φεβρουαρίου 2020). «Sonic The Hedgehog: 10 Easter Eggs You May Have Missed». ScreenRant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]