PrivatBank

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
PrivatBank
ΚλάδοςΧρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Ίδρυση1992
ΙδρυτήςIgor Kolomoyskiy, Serhiy Tihipko και Henadiy Boholyubov
ΈδραΝτνίπρο, Ουκρανία, Ουκρανία και Λετονία
Σημαντικά πρόσωπαΑλεξάντρ Ντουμπιλέτ (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου)
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Τραπεζική, Ασφάλειες, Διαχείριση κεφαλαίων
Καθαρά έσοδα1,370 δις. γρίβνες (για 2010)
ΥπάλληλοιΠάνω από 30 χιλιάδες άτομα
Ιστότοποςwww.privatbank.ua
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα

Δημόσια ανώνυμη εταιρεία «Εμπορική τράπεζα PrivatBank» (ουκρανικά: ПриватБанк) είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ουκρανία όσον αφορά τον αριθμό των πελατών, τα περιουσιακά στοιχεία, το χαρτοφυλάκιο πιστώσεων και τους καταβληθέντες φόρους στον κρατικό προϋπολογισμό.[1][2] Το Μάρτη του 2014 κρίθηκε από το αμερικανικό περιοδικό Global Finance ως η καλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας για το 2014 ενώ το Νοέμβριο του 2013(δημοσίευση 29/11/2013) κρίθηκε ξανά από το βρετανικό περιοδικό The Banker ως η "Τράπεζα της Χρονιάς"(Bank of the Year) της Ουκρανίας για το 2013, κρίση η οποία βασίστηκε στην αύξηση των κερδών αλλά και στις τεχνολογικές καινοτομίες που παρουσίασε το τρέχον έτος.[3]

Η έδρα της Privatbank δεν είναι στο Κίεβο αλλά στο Ντνίπρο (Το Ντνίπρο της Κεντρικής Ουκρανίας θεωρείται από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας). Μετοχικό κεφάλαιο — 8,860 δις. γρίβνες (την 1 Ιανουαρίου 2011). Δικό κεφάλαιο — 11,880 δις. γρίβνες (την 1 Ιανουαρίου 2011). Επιπλέον, η Privatbank είναι η μόνη από τις μεγάλες ουκρανικές τράπεζες με 100% ουκρανικό κεφάλαιο.

Στο σύστημα της τράπεζας δουλεύουν περισσότερα από 30 χιλιάδες εργαζόμενους. Σύμφωνα με τη μελέτη της αγοράς τραπεζικών υπηρεσιών, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία GfK Ukraine, τις υπηρεσίες της Privatbank χρησιμοποιεί κάθε τρίτος (33,2%) πελάτης των τραπεζών που ρωτήθηκε για την έρευνα, ενώ κάθε τέταρτος (24,9%) χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και θεωρεί την Privatbank την κύρια τράπεζά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την 1η Φεβρουαρίου 2011 στην Privatbank εξυπηρετούνται 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι της Ουκρανίας, 3,4 εκατομμύρια άτομα λαμβάνουν τους μισθούς στις κάρτες της Privatbank, 1 εκατομμύριο φοιτητές λαμβάνουν υποτροφίες μέσω της Privatbank. Η υποδομή της Privatbank στην Ουκρανία αποτελεί 6.975 ATM,[4] 2.228 τερματικών αυτοεξυπηρέτησης,[5] 35.486 POS-τερματικών, 3.202 υποκαταστημάτων και γραφείων σε πόλεις και περιφέρειες της χώρας.[6] Κατά μέσο όρο, για μία ημέρα στην Privatbank για την παροχή υπηρεσιών απευθύνονται 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το διεθνές τραπεζικό δίκτυο της Privatbank περιλαμβάνει τις εν λόγω τράπεζες εταίρους, όπως MoskomPrivatbank (Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πωλήθηκε στις 3/4/2014 στη ρωσική τράπεζα B&N Bank), AS Privatbank (Λετονία), AS Privatbank (Πορτογαλία) και TaoPrivatbank (Γεωργία). Επιπλέον, η Privatbank έχει υποκαταστήματα και γραφεία αντιπροσωπείας σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Κύπρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας.[7]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Privatbank είναι μία από τις πρώτες ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες που ιδρύθηκαν στην Ουκρανία. Η απόφαση για την ίδρυση της Privatbank ελήφθη στην συνεδρίαση των ιδρυτών στις 7 Φεβρουαρίου 1992. Ήδη στις 19 Μαρτίου 1992, η Τράπεζα πέρασε την δημόσια καταχώρηση.

Η Privatbank ξεκίνησε με ένα γραφείο και τους μερικούς υπολογιστές. Ο πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου ήταν ο Σεργέι Τηγήπκο. Ακριβώς αυτή η τράπεζα του Δνειπροπετρόβσκ ήταν η πρώτη στην Ουκρανία, η οποία άρχισε να εφαρμόζει πλαστικές κάρτες και να εγκαθιστά αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ). Επίσης η Privatbank είναι το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ουκρανία το οποίο έλαβε μια διεθνή αξιολόγηση.

Το 1996 έγινε το πλήρες μέλος του διεθνούς συστήματος πληρωμών VISA international και άρχισε την μαζική έκδοση πλαστικών καρτών.

Ήδη το επόμενο έτος, το 1997, ήταν η πρώτη μεταξύ των ουκρανικών τραπεζών που πήρε το συμπέρασμα αξιολόγησης από τον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης “Thomson BankWatch” και έγινε πλήρες μέλος του συστήματος πληρωμών Europay.

Το 1998 η τράπεζα πήρε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από διεθνή οργανισμό αξιολόγησης Fitch IBCA. Το Νοέμβριο του 1998 σχετικά με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, η τράπεζα επιλέχθηκε ως η τράπεζα για εξυπηρέτηση και πραγματοποίηση στην Ουκρανία των πληρωμών από τα κεφάλαια του Ελβετικού ταμείου για την βοήθεια στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Το 1999 η Privatbank άνοιξε το διεθνές τμήμα τραπεζικών εργασιών (International Banking Unit) στην Κύπρο, το υποκατάστημα της Privatbank στην πόλη Λευκωσία έγινε το πρώτο υποκατάστημα της Ουκρανικής τράπεζας στο εξωτερικό.

Το 2000 η Τράπεζα περιλήφθηκε στην λίστα των τραπεζών εξουσιοδοτημένων να πραγματοποιούν την πληρωμή αποζημίωσης σε Ουκρανές υπηκόους που υπέφεραν από καταδιώξεις του Ναζισμού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, το 2000 η Privatbank άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή στις 6 Ιουλίου οι συμμετέχοντες της Privatbank αποφάσισαν να αναδιοργανώσουν την Τράπεζα από την Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης στην Ανώνυμη Εταιρεία κλειστού τύπου. Ως αποτέλεσμα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2000 καταχωρήθηκε το πρώτο καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας κλειστού τύπου της εμπορικής τράπεζας «Privatbank».

Το σημαντικό γεγονός για το τραπεζικό σύστημα της Ουκρανίας ήταν η έναρξη το 2001 του έργου «Privat24»,[8] το οποίο πρόσφερε σε ένα ευρύ κοινό των πελατών την ευκαιρία να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους μέσω του διαδύκτιου σε πραγματικό χρόνο, να πραγματοποιούν τακτικές πληρωμές, μεταφέρουν κεφάλαια, κ.λπ.

Τον Φεβρουάριο του 2002, η Privatbank έκανε έκδοση της εκατομμυριοστής πλαστικής κάρτας. Τον Απρίλιο, ο εκπρόσωπος της Privatbank εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο VISA CEMEA.

Το επόμενο έτος, 2003, η Privatbank αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη τράπεζα σχετικά με το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών Western Union. Το ίδιο έτος η Τράπεζα πήρε βραβείο «STP Excellence Award» από την Deutsche Bank, το οποίο επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού στον τομέα διεθνών πληρωμών. Η Privatbank έγινε η πρώτη ουκρανική τράπεζα, η οποία τοποθέτησε τα ευρω-ομόλογα αξίας 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιπλέον, η Privatbank πρώτη στην Ουκρανία βαθμολογήθηκε από Standard & Poor «Β». Ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης Fitch απένειμε στα «ευρωομόλογα» της Privatbank τη συνολική μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση «Β-».

Σύμφωνα με την απόφαση της συνεδρίασης των μετόχων από τις 30 Απριλίου 2009 η Τράπεζα συμμορφώθηκε στο Νόμο της Ουκρανίας «Περί Ανωνύμων Εταιρειών», έκανε τις κατάλληλες αλλαγές στο Καταστατικό της Τράπεζας, αλλάχτηκε ο τύπος της ανώνυμης εταιρίας από τον κλειστό στον κοινό, καθώς και η ονομασία της τράπεζας αλλάχτηκε σε Δημόσια ανώνυμη εταιρεία Εμπορική τράπεζα «Privatbank». Οι αλλαγές αυτές τέθηκαν σε ισχύ στις 21 Ιουλίου 2009 (άδεια της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας αρ. 22 από τις 29.07.2009).

Το 2010 σε σύγκριση με το έτος 2009, η Privatbank αύξησε το καθαρό κέρδος κατά 30% - μέχρι και 1,370 δισ. γρίβνες.[9] Τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας για άνω περίοδο αυξήθηκαν κατά 32%, και την 1η Ιανουαρίου 2011 ανερχόταν σε 113, 437 δισ. γριβνες, τα δάνεια και χρέη των πελατών — κατά 36%, μέχρι 101,855 δισ. γρίβνες, υποχρεώσεις — κατά 34% μέχρι 101, 557 δισ. γρίβνες, το μετοχικό κεφάλαιο — κατά 13%, μέχρι 8,860 δισ. γρίβνες, τα δικά της κεφάλαια — 16% — μέχρι 11,880 δισ. γρίβνες.[10]

Στις 18 Δεκεμβρίου 2016 , μετά από διετή έλεγχο , η τράπεζα εθνικοποιήθηκε κα πέρασε στον έλεγχο του κράτους της Ουκρανίας σε ποσοστό 100%. Σε ανακοίνωση της, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι πρακτικές δανεισμού που είχαν μεγάλο ρίσκο άφησαν ένα κεφαλαιακό κενό περίπου 5,65 δισεκ. δολαρίων στον ισολογισμό της PrivatBank την 1η Δεκεμβρίου, ενώ το 97% των εταιρικών δανείων είχε δοθεί σε επιχειρήσεις που συνδέονταν με τους μετόχους της.

Διοίκηση και το Εποπτικό συμβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώτατη διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ντουμπιλέτ Αλεξάντρ του Βαλέρι — Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Privatbank (αυτή την ιδιότητα έχει από το 1997)
 • Πίκους Γιούρι του Πετρό — Διευθύνων Αντιπρόεδρος του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Privatbank (από το 2004)
 • Νταβίντοβ Νικολάι του Βλαντίμιρ — Πρώτος Αντιπρόεδρος του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου — Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MoskomPrivatbank.
 • Βόλκοβ Νικήτα του Ανατόλι — Πρώτος Αντιπρόεδρος του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου — Επικεφαλής του τομέα "Πληροφορικές τεχνολογίες" (από το 2004)
 • Νόβικοβ Τιμούρ του Γιούρι — Πρώτος Αντιπρόεδρος του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας (από το 2004)
 • Ιατσένκο Βλαντίμιρ του Ανατόλι — Πρώτος Αντιπρόεδρος του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας — Επικεφαλής Επιχειρήσεων για ολόκληρο το σύστημα εταιρικών πελατών (από το 2004)
 • Βίτιαζ Αλεξάντρ του Παύλο — Αναπληρωτής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Privatbank — Επικεφαλής του Κέντρου Ηλεκτρονικών Επιχειρείσεων (από το 2002)
 • Γοροχόβσκι Ολέγκ του Βλαντίμιρ — Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας — Επικεφαλής το τομέα "Πιστωτικές Κάρτες" (από το 2004)
 • Γούριεβα Τατιάνα του Μιχαήλ — Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου — Επικεφαλής της Υπηρεσίας εξυπηρέτησης πελατών (από το 2000)
 • Ζαβορότνι Βλαντίμιρ του Γρηγόρι — Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου — Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης στο Κίεβο (από το 1997)
 • Κανταούροβ Γιούρι του Βασίλη — Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου — Επικεφαλής της Υπηρεσίας εξυπηρέτησης μεμονωμένου πελάτη (από το 2002)
 • Κριζανόβσκι Στανισλάβ του Βικέντι — Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου — Επικεφαλής του τομέα «Υπηρεσία Ασφαλείας» (από το 2009)
 • Τσμόνα Λιουμπόβ του Ιβάν — Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου — Επικεφαλής της Υπηρεσίας του προϋπολογισμού βιομηχανικών και εταιρικών VIP-πελατών (από το 2002)
 • Σμάλτσενκο Λιουντμίλα του Αλεξάντρ — Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου - Διευθυντής του θησαυροφυλακίου (από το 2005)

Εποπτικό συμβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου — Μπογολιούμποβ Γεννάντι του Μπορίς.
 • Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου — Κολομόισκι Ίγκορ του Βαλέρι
 • Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου — Μαρτίνοβ Αλεξέι του Γεώργι

Οι μέτοχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μετοχές της Δημόσιας ανώνυμης εταιρείας «Εμπορική τράπεζα Privatbank» είναι κατανεμημένες σε διαφορετικές αναλογίες μεταξύ των 21 φυσικών προσώπων (99,794% του συνολικού αριθμού των μετοχών) και των 5 νομικών προσώπων (0,206%). Όμως, περισσότερο από 98% των μετοχών κατέχουν οι δύο μέτοχοι: ο Γεννάντι Μπογολιούμποβ (23.773.384 μετοχές ή 49,027% του συνόλου των μετοχών) και ο Ίγκορ Κολομόισκι (23.834.849 μετοχές ή 49,154%).

Καινοτομίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρήση των καινοτόμων τεχνολογιών στην καθημερινή εργασία της τράπεζας είναι ένα από τα εργαλεία για την ενίσχυση της ηγετικής θέσης στην χρηματοπιστωτική αγορά της Ουκρανίας. Για να κάνουν αυτό, το προσωπικό της Privatbank χρησιμοποιεί όσο συμβατική τεχνολογία, όπως Skype, Google Docs και Google Wave, τόσο και τις δικές της αποκλειστικές εξελίξεις — ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης εγγράφων PrivatDoc.

Η Privatbank είναι η πρώτη τράπεζα στην Ουκρανία, η οποία προσέφερε στους πελάτες της έναν απλό τρόπο για να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των τραπεζικών συναλλαγών μέσω Διαδίκτύου. Από τις 20 Ιανουαρίου 2011 οι 773 890 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι χρήστες της ίντερνετ τράπεζας «Privat24».

Από την 1 Φεβρουαρίου 2011 σε πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες, εκτός από την Privat24, είναι και το σύστημα Mobilebanking (με τη βοήθεια του οποίου χρήστης μπορεί να διαχειρίζεται τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κάρτας του, πραγματοποιεί τις πληρωμές χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο στέλνοντας τον κώδικα σ’ένα SMS μήνυμα στον server της τράπεζας), LiqPAY[11] (μια πλατφόρμα online πληρωμών LiqPAY που αναπτύχθηκε από τους ειδικούς της Privatbank, η οποία συνδυάζει την τεχνολογία Visa Money Transfer και πλεονεκτήματα του Διαδικτύου και των κινητών σταθμών), τεχνολογία 3-D Secure (η τεχνολογία που ξεκίνησε από την τράπεζα το 2010, και προστατεύει κατά της απάτης).

Επιπλέον, τα τμήματα της τράπεζας εισήγαγαν μια μοναδική τεχνολογία ρέστων της ηλεκτρονικής μορφής «Χωρίς νομίσματα», η οποία επιτρέπει να μεταφέρει ρέστα στον πελάτη όχι με νομίσματα, αλλά με ηλεκτρονικά χρήματα μέσω του κινητού τηλεφώνου ή σε μορφή ηλεκτρονικής απόδειξης.

Κοινωνικά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα γραφεία της τράπεζας γίνονται οι διαγωνισμοί για τους συνταξιούχους και τα παιδιά. Το 2008 ιδρύθηκε μια «τράπεζα για παιδιά» — JuniorBank,[12] που τα παιδιά και οι ανήλικοι μαθαίνουν τα τραπεζικά. Το 2010 στο πλαίσιο του έργου «Να δημιουργήσετε με ευχαρίστηση!» στα γραφεία της τράπεζας έχουν διοργανωθεί οι εκθέσεις για τις δημιουργικές εργασίες των συνταξιούχων. Χάρη στο έργο «Skype: Ημέρα της Νίκης οι βετεράνοι από διάφορες πόλεις και χώρες μπόρεσαν να βρουν τους φίλους τους και να επικοινωνήσουν μαζί τους. Το έργο προτάθηκε για το διεθνή διαγωνισμό European Excellence Awards 2010.

Το 2010 για την οργάνωση της φιλανθρωπικής εκδήλωσης, στην Privatbank δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό έργο – «Να βοηθάς είναι απλά!», με στόχο συγκέντρωσης δωρεών για την βοήθεια των ορφανοτροφείων.[13]

Επιπλέον, η Privatbank παρέχει τη δική της υποδομή μηχανημάτων αυτόματων αναλήψεων εράνου χωρίς προμήθεια για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2011, η Privatbank εντός 24 ωρών οργάνωσε τον έρανο χωρίς προμήθεια για να βοηθήσει τα θύματα της έκρηξης στο αεροδρόμιο «Ντομοντέντοβο» (Μόσχα, Ρωσική Ομοσπονδία, και μόνο στην Ουκρανία, εισπράχθηκαν πάνω από 105 χιλιάδες γρίβνες), τον Οκτώβριο του 2010 για τις οικογένειες των νεκρών στο τροχαίο ατύχημα στο Μάργανετς (περιφέρεια του Δνειπροπετροβσκ, Ουκρανία, εισπράχθηκαν 101 χιλιάδες γρίβνες), τον Μάρτιο 2010 για την βοήθεια των θυμάτων της έκρηξης στο μετρό της Μόσχας (11 χιλιάδες γρίβνες) και τον Ιούνιο-Ιούλιο 2008 για την βοήθεια των θυμάτων από την πλημμύρα στη Δυτική Ουκρανία (530 χιλιάδες γρίβνες).

Το 2011 η Privatbank σκοπεύει να παρουσιάσει ένα κοινωνικό έργο «Privatbank κατά των ναρκωτικών!»

Βραβεία της τράπεζας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1999–2002 — σύμφωνα με την αξιολόγηση του έγκυρου περιοδικού «Euromoney»,[14] η Privatbank αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας στην ντόπια αγορά (πιστοληπτική διαβάθμιση «Awards for Excellence»).
 • 1999–2002 — σύμφωνα με την αξιολόγηση του περιοδικού «Global Finance»,[15][16] η Privatbank αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη ουκρανική τράπεζα στις αναδυόμενες αγορές.
 • 1999, 2003–2004 — βραβεία World`s Bank Best Awards, «Καλύτερη Τράπεζα στην Ουκρανία».
 • 2000, 2002 και 2010 — η Privatbank "Καλύτερη Τράπεζα στην Ουκρανία" σύμφωνα με το έγκυρο βρετανικό περιοδικό «The Banker»[17] (πιστοληπτική διαβάθμιση «Bank of the year»).
 • 2001-2009 — Το περιοδικό «Global» για οκτώ συναπτά έτη αναγνώριζε την Privatbank ως καλύτερη τράπεζα στην πιστοληπτική διαβάθμιση «World’s Best Foreign Exchange».
 • 2003 — η Privatbank αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη τράπεζα όσον αφορά την ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών Western Union, το 2003.
 • 2003 — η Privatbank είναι η καλύτερη τράπεζα στην Ουκρανία «World’s Best Bank 2003» (πιστοληπτική διαβάθμιση του περιοδικού «Global Finance»)
 • 2004 — η Privatbank αναγνωρίστηκε ως η «Καλύτερη Τράπεζα 2004» (παγκόσμια αξιολόγηση των φορέων της αγοράς FOREX του περιοδικού «Global Finance»).
 • 2005 — πιστοληπτική διαβάθμιση Best Emerging Marker Banks, τίτλος «Καλύτερη Τράπεζα στην Ουκρανία».
 • 2007 — Με το βραβείο "Για την πιο εντατική ανάπτυξη ενός δικτύου σημείων εξυπηρέτησης" (Certificate Excellence Awarded to Privatbank for the fastest network development) σημείωσε την Privatbank η εταιρεία MoneyGram Payment Systems, Inc (ΗΠΑ).
 • 2009 — «Best local bank in Ukraine», Περιοδικό «EMEA Finance» αναγνώρισε την Privatbank ως την καλύτερη τράπεζα στην Ουκρανία στην πιστοληπτική διαβάθμιση «Best local bank 2009».
 • 2010 — Στο τέλος του έτους το περιοδικό «The Banker» αναγνώρισε την τεχνολογία της Privatbank «Ηλεκτρονικά ρέστα» ως την καλύτερη στην κατηγορία «Best Innovation in Cash and Treasury Technology» στην πιστοληπτική διαβάθμιση «Innovation in Banking Technology Awards».
 • 2010 — η Privatbank επιβεβαίωσε το καθεστώς του απόλυτου ηγέτη του ουκρανικού τραπεζικού συστήματος όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πελατών στο πλαίσιο του διεθνούς έργου «The World’s Most Reputable Companies».[18]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. What is the largest bank in Ukraine?
 2. Για τους φόρους που πλήρωσε η Privatbank, μπορείτε να αγοράσετε Odnoklassniki.ru – Πρακτορείο Ειδήσεων UNIAN
 3. [1]
 4. Κατάλογος των αυτόματων ταμειακών μηχανών της Privatbank
 5. Κατάλογος των τερματικών σελφ σέρβις της Privatbank
 6. [Συνεχής επικαιροποίηση των δεδομένων σχετικά με τον αριθμό αυτόματων ταμειακών μηχανών, τερματικών, γραφείων, κλπ. βρίσκονται στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας της Privatbank]
 7. «Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Privatbank στην συνέντευξη της εφημερίδας "ΙνβέστΓαζέτα" (αρ. 49, 13 Δεκεμβρίου 2010)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2011. 
 8. «Ιστότοπος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2011. 
 9. Every fifth Ukrainian bank operated at a loss in 2010, KyivPost, 9.02.2011
 10. «Privatbank έχει κερδίσει πάνω από όλες τις τράπεζες το 2010 – περίπου 1,4 δισεκατομμύρια γρίβνες – Πρακτορείο Ειδήσεων «Ουκρανικά νέα», 28.01.2011». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2011. 
 11. LiqPAY Ιστότοπος
 12. «JuniorBank Ιστότοπος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2011. 
 13. «βοηθάς είναι απλά!» Ιστότοπος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2011. 
 14. Euromoney Ιστότοπος
 15. Global Finance Ιστότοπος
 16. Ukraine Country Report
 17. The Banker Ιστότοπος
 18. «Reputation Award in Ukraine 2010, "The most respected companies of Ukraine", December 7, 2010». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]