New rave

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το new rave είναι ένα μουσικό είδος που συνδυάζει στοιχεία από την ελεκτρόνικα, το ανεξάρτητο ροκ, το new wave, τη disco και το πανκ.

Εμφάνιση και καθιέρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο, προωθημένο από τη μουσική εφημερίδα NME. Ο όρος εφευρέθηκε από τους Klaxons, πρωτοστάτες του ρεύματος, οι οποίοι αστειευόμενοι ονόμασαν new rave τη μουσική τους. Αρχικά, θεωρήθηκε παροδική μόδα, αλλά πλέον είναι ένα μουσικό κίνημα που έχει εδραιωθεί. Ωστόσο, το new rave δεν έχει ξεπεράσει ιδιαίτερα τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας και μόνο ελάχιστη ανταπόκριση υπάρχει σε χώρες όπως: Δανία, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, το new rave αποτελεί έναν όρο "ομπρέλα" για μια νέα γενιά dance-rock συγκροτημάτων, όπως οι Βρετανοί Klaxons, Hadouken!, New Young Pony Club, Shitdisco, Simian Mobile Disco, οι Γερμανοί Digitalism, αλλά και από άλλες χώρες οι Datarock, οι Shy Child, οι CSS, οι Bonde do Role και οι Crystal Castles.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το new rave έχει υποστεί πολλή κριτική για την αυθεντικότητά του, καθώς τα συγκροτήματα που το απαρτίζουν δεν έχουν σχέση με την αυθεντική rave σκηνή. Θεωρείται κατασκεύασμα του βρετανικού Τύπου, έτσι ώστε να προωθούνται νέα συγκροτήματα.

Επίσης, τα περισσότερα συγκροτήματα που υπάγονται στο new rave τείνουν να απορρίπτουν τον όρο ως κάτι το ανύπαρκτο. Οι Klaxons έχουν δηλώσει: "Ποτέ δε φανταζόμασταν ότι κάτι που ξεκίνησε ως αστείο μεταξύ μας θα εξελισσόταν σε νεανική υποκουλτούρα".