Malév Πτήση 262

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°31′11″N 22°58′16″E / 40.5197°N 22.971°E / 40.5197; 22.971

Περίληψη συμβάντος:
Malév Πτήση 262 ή Πτήση MA 262
Tupolev Tu-154B-2, Malev - Hungarian Airlines AN0143366.jpg
Το αεροσκάφος του ατυχήματος στο Ντίσελντορφ, Γερμανία στις 27 Μαρτίου 1994.
Ημερομηνία 04 Ιουλίου 2000
Τόπος Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Συντεταγμένες 40°31′11″N 22°58′16″E / 40.5197°N 22.971°E / 40.5197; 22.971
Αιτία Ατύχημα, Προσγείωση με την κοιλιά, Σφάλμα χειριστού αεροσκαφών
Ιδιοκτήτης Malév Hungarian Airlines (MA)
Αριθμός νηολογίου αεροσκάφους (Νηολόγιο) HA-LCR
Από Διεθνές Αεροδρόμιο Φραντς Λιστ (Βουδαπέστη)
Προς Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Νεκροί 0
Επιζώντες 94


Η Malév Πτήση 262Πτήση MA 262) ξεκίνησε από το Διεθνή Αερολιμένα της Βουδαπέστης (Budapest Ferenc Liszt International Airport) με προορισμό το Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Στις 4 Ιουλίου 2000, το Tupolev Tu-154, το οποίο ανήκε στην Ουγγρική αεροπορική εταιρεία Malév Hungarian Airlines (κοινώς Malév (MA)), χρησιμοποίησε γι' αυτή την πτήση, κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του στη Θεσσαλονίκη, προσγείωση χωρίς τη χρήση του συστήματος προσγείωσης (gear-up touchdown),[Σημ. 1] με αποτέλεσμα να ολισθήσει στο διάδρομο προσγείωσης, αλλά ήταν σε θέση να απογειωθεί και να προσγειωθεί ομαλά μετά από μια επανακύκλωση (go-around).[Σημ. 2] Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.[1][2]

Πριν από το περιστατικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτή την πτήση, συνήθως ο τύπος του αεροσκάφους ο οποίος χρησιμοποιείτο, ήταν το Boeing 737-300. Ωστόσο, την ημέρα του συμβάντος, το προοριζόμενο αεροσκάφος (με στοιχεία νηολογίου HA-LES) παρουσίασε κάποιο πρόβλημα στον κινητήρα και αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή, από το Tupolev Tu-154, με στοιχεία νηολογίου HA-LCR.

Μετά τη σύντομη πτήση από τη Βουδαπέστη, το Tupolev ξεκίνησε την κάθοδό του, μέσα σε πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Ο αεροδιάδρομος ακολουθούσε τα όρη και υπήρξαν στιγμές όπου ήταν μόλις 100 μέτρα (330 πόδια) επάνω από τις κορυφές των λόφων. Το σύστημα προειδοποίησης προσέγγισης εδάφους (ground proximity warning system (GPWS)),[Σημ. 3] ανιχνεύοντας τόσο χαμηλό ύψος, προειδοποιούσε συνεχώς το πλήρωμα, ώστε να χαμηλώσει το σύστημα προσγείωσης. Το πλήρωμα της πτήσης,[Σημ. 4] ενοχλημένο από το συνεχές άκουσμα της κόρνας, απενεργοποίησε το σύστημα.

Το αεροσκάφος πλησίαζε την Θεσσαλονίκη χωρίς εμφανή προβλήματα, αλλά πιο γρήγορα από ότι συνήθως. Ως εκ τούτου, ξεκίνησε τη διαδικασία της τελικής προσέγγισης νωρίτερα από το αναμενόμενο. Εκείνη τη στιγμή, ο διάδρομος προορισμού 28, ήταν κατειλημμένος από ένα Boeing 757 το οποίο είχε εκκαθαριστεί για απογείωση. Ο Κυβερνήτης της πτήσης, χειριστής του Tupolev, απεφάσισε να μη χαμηλώσει το σύστημα προσγείωσης και να εκτελέσει μια επανακύκλωση (go-around).[Σημ. 5]

Παρ'όλα αυτά, καθώς το Β-757 ξεκινούσε για την απογείωση, ο Κυβερνήτης αποφάσισε να προσγειωθεί. Λόγω των ακραίων χρονικών περιορισμών, το πλήρωμα δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο για την ανάγνωση της λίστας ελέγχου (checklist), πριν από την προσγείωση. Με το GPWS απενεργοποιημένο, μόνο ο Πύργος Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας θα μπορούσε να προειδοποιήσει το πλήρωμα ότι το σύστημα προσγείωσης δεν είχε κατέβει. Ωστόσο, δεδομένου ότι στο Tupolev είχε ήδη δοθεί η εκκαθάριση προσγείωσης, οι ελεγκτές του πύργου ελέγχου, ήταν απασχολημένοι με την αναχώρηση του Β-757.

Πρώτη απόπειρα προσγείωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς το Tupolev πλησίαζε, ο Κυβερνήτης Peter "Trenky" Trenkner, καθισμένος αναπαυτικά στο αεροσκάφος του, που ήταν σταθμευμένο στην πίστα του αεροδρομίου, πρόσεξε από το πιλοτήριο, ότι το Tupolev (το οποίο πλησίαζε για την προσγείωση), δεν είχε κατεβάσει το σύστημα προσγείωσής του. Άρπαξε λοιπόν το μικρόφωνο και φώναξε λοιπόν αρκετές φορές από τον ασύρματο: "Go around, Malev Go-around!" [Το οποίο μεταφραζόμενο είναι: Επανακύκλωσε, Malev Επανακύκλωσε!] (ηχητικά καταγεγραμμένο και στον ηχητικό καταγραφέα της πτήσης (Cockpit voice recorder (CVR)).[Σημ. 6]

Ο κυβερνήτης της πτήσης 262, αμέσως αντιλήφθηκε το πρόβλημα και διέταξε την επανακύκλωση (go around). Εφαρμόσθηκε η μεγίστη ισχύς, αλλά επειδή οι κινητήρες αεριώθησης αντιδρούν αργά, το αεροσκάφος συνέχισε την κάθοδό του και προσέκρουσε στον διάδρομο προσγείωσης με την ταχύτητα των 300 χλμ/ώρα. Το Tupolev ολίσθησε στο διάδρομο για τουλάχιστον 500 μέτρα (1.600 πόδια). Καθώς οι κινητήρες περιστρέφονταν, το Tu-154 ανυψώθηκε από το έδαφος, κατέστη και πάλι αξιόπλοο και αναρριχήθηκε εκτός (του διαδρόμου).

Η πτήση Malév 262 ανήλθε στα 1.000 μέτρα (3.300 πόδια) και επιχείρησε να προεκτείνει τον μοχλό προσγείωσης. Το αεροδρόμιο έκλεισε και το αεροσκάφος εκτέλεσε χαμηλή προσέγγιση επάνω από τον πύργο ελέγχου, με κατεβασμένο το σύστημα προσγείωσης, πριν από την απόπειρα της δεύτερης προσγείωσης. Μετά από την προσγείωσή του με την κοιλιά (belly landing), το Tupolev παρέμεινε στον αέρα για άλλα 16 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα.

Δεύτερη απόπειρα προσγείωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tupolev Tu-154 HA-LCR at Thessaloniki - 2018-04-30 - Andy Mabbett - 01 (cropped).jpg

Οι πιλότοι προσγείωσαν το αεροσκάφος πολύ ομαλά, αλλά φοβόντουσαν ότι το σύστημα προσγείωσης θα κατέρρεε και ότι το αεροπλάνο θα περιστρεφόταν γύρω και θα εκρήγνυτο. Το Tupolev είχε καύσιμα για την πτήση της επιστροφής στη Βουδαπέστη, οπότε υπήρχαν πέραν των 30 τόνων καυσίμου αεριωθουμένων επί του σκάφους. Ωστόσο, η διαδρομή προσγείωσης (landing roll) πραγματοποιήθηκε ασφαλώς. Οι χαρακτηριστικά μεγάλοι, λοβοί προσγείωσης του Tupolev, στους οποίους οι τροχοί ανασύρονται κατά τη διάρκεια της πτήσης, χρησιμοποιήθηκαν ως έλκηθρα και θωράκισαν το σύστημα προσγείωσης, τα πτέρυγα και τα πτερύγια καμπυλότητας (flaps).

Την περίοδο του συμβάντος, ο Ουγγρικός εθνικός αερομεταφορέας, Malév, καταργούσε σταδιακά τα παλαιά του Tupolev. Η Malév επιθεώρησε τις ορατές και αόρατες φθορές του εμπλεκόμενου αεροσκάφους και συνειδητοποίησε ότι θα ήταν οικονομικά ασύμφορη η επισκευή του. Η Malév, δώρησε το κατεστραμμένο σκάφος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του αεροδρομίου. Τώρα, οι πυροσβέστες της Θεσσαλονίκης εκπαιδεύονται (στην κατάσβεση πυρκαγιάς του αεροσκάφους), στο πρώην HA-LCR της Malév.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μια προσγείωση με την κοιλιά (belly landing), προσγείωση τηγανίτα (pancake landing) ή προσγείωση με το μοχλό ανεβασμένο (gear-up landing), συμβαίνει όταν ένα αεροσκάφος προσγειώνεται χωρίς το σύστημα  προσγείωσης του σε πλήρη έκταση και χρησιμοποιεί την κάτω πλευρά του ή την κοιλιά, ως βασική συσκευή προσγείωσής του. Κανονικά, ο όρος gear-up landing (προσγείωση με απενεργοποιημένο τον μοχλό προσγείωσης), αναφέρεται σε περιστατικά κατά τα οποία ο πιλότος ξεχνά να επεκτείνει το σύστημα προσγείωσης, ενώ η προσγείωση με την κοιλιά, αναφέρεται σε γεγονότα όπου η μηχανική βλάβη εμποδίζει τον πιλότο από την επέκταση του συστήματος προσγείωσης.
  2. Η επανακύκλωση (go-around), είναι η αποτυχημένη απόπειρα προσγείωσης του αεροσκάφους η οποία είναι στη τελική προσέγγιση.
  3. Το σύστημα προειδοποίησης προσέγγισης εδάφους (ground proximity warning system (GPWS)), είναι ένα σύστημα το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να προειδοποιεί τους πιλότους, εάν το αεροσκάφος τους είναι σε άμεσο κίνδυνο της πτήσης στο έδαφος ή σε εμπόδιο. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) των Ηνωμένων Πολιτειών ορίζει το GPWS ως ένα είδος "σύστημα προειδοποίησης εντοπισμού εδάφους" (terrain awareness warning system (TAWS)). Το 1996, θεσπίστηκαν πιο προηγμένα συστήματα, τα οποία είναι γνωστά, ως συστήματα προειδοποίησης προσέγγισης εδάφους (enhanced ground proximity warning systems" (EGPWS)), παρόλο που ορισμένες φορές ονομάζονται συστήματα προειδοποίησης εντοπισμού εδάφους.[Παρ. Σημ. 1] [Παρ. Σημ. 2]
  4. Κυβερνήτης: Zoltán Hegedűs, Συγκυβερνήτης: Péter Süle και Ιπτάμενος μηχανικός: Miklós Linnert.[Παρ. Σημ. 3]
  5. Επανακύκλωση (go-around), στην τελική φάση της προσέγγισης για προσγείωση, αύξηση της ισχύος του κινητήρα και εκτέλεση νέου κύκλου προσγείωσης.[Παρ. Σημ. 4]
  6. Εναλλακτικά, εκτός από τον όρο Go around, θα μπορούσε να ειπωθεί και ο όρος TOGA που σημαίνει Take-Off & Go-Around δηλ. Απογειώσου και Επανακύκλωσε.
Παραπομπές σημειώσεων
  1. http://rgl.faa.gov /Regulatory_and_Guidance_Library/rgAdvisoryCircular.nsf/0/7ca84861d31651a5862569b2006dbcfe/$FILE/ATTOVW46/AC23-18.pdf
  2. «Enhanced Ground Proximity Warning System (EGPWS) – Honeywell Aerospace Engineering». 1.honeywell.com. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2011. 
  3. {{cockpit voice recorder of the Tupolev Tu-154 HA-LCR of Malév flight 262.}}
  4. Γ. Π. Λαϊνάς (1983). « Go around». The English-Greek Encyclopedia - Dictionary of Aviation. Athens-Greece  : Vivliotechnica Hellas D. & J. Vardikos, σελ. 243 . 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Malév Flight 262 (έκδοση 676135193) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).