Ίντι ροκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Indie rock)
Ίντι ροκ
(Indie Rock)
ΚαταγωγήΕναλλακτική ροκ, Indie Pop, Ποστ πανκ, College rock
Τόπος γέννησηςΗ.Β. και Η.Π.Α., τέλη 1970 με αρχές 1980
Μουσικά όργαναΚιθάρα, Μπάσο, Ντραμς, Πλήκτρα
Είδη
Alternative dance, Alternative R&B, Grindie, Indie folk, New rave

Η ίντι ροκ (indie rock) είναι ένα είδος της εναλλακτικής ροκ που έχει τις ρίζες της στις μουσικές σκηνές της δεκαετίας του 1980 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το όνομά του προέρχεται από την αγγλική λέξη independent που σημαίνει ανεξάρτητος. Αρχικά, ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες και μουσικές παραγωγές της εναλλακτικής ροκ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο όρος "ίντι" ή "ίντι ποπ" άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει την μουσική που παράγεται κάτω από τις ταμπέλες "πανκ" και "ποστ-πανκ".[1] Ορισμένες σημαντικές ίντι ροκ δισκογραφικές εταιρίες ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Καθώς Grunge και πανκ μπάντες των Ηνωμένων Πολιτειών, και αργότερα Μπριτ ποπ μπάντες του Ηνωμένου Βασιλείου, εμφανίστηκαν στην καθιερωμένη μουσική σκηνή της δεκαετίας του 1990, αναγνωρίστηκαν εκείνα τα συγκροτήματα που διατηρούσαν μια outsider και underground οπτική. Ο όρος ίντι ροκ συνδέθηκε με μπάντες και είδη που παρέμειναν αφοσιωμένοι στον αρχικό τους ανεξάρτητο χαρακτήρα[2] Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η ίντι ροκ ανέπτυξε επί μέρους και σχετικά είδη μουσικής όπως lo-fi, noise pop, emo, slowcore, post-rock και math-rock.[2]

Τη δεκαετία του 2000, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που συνέβησαν στην μουσική βιομηχανία αλλά και της σημαντικής ανάπτυξης του ίντερνετ, ορισμένα συγκροτήματα άρχισαν να απολαμβάνουν εμπορική επιτυχία, με αποτέλεσμα να προκύψουν αμφιβολίες για το πόσο είχε νόημα ο όρος "ίντι" που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μουσικό είδος.

Το Allmusic χαρακτηρίζει το ίντι ροκ ως ένα είδος που συμπεριλαμβάνει "μια σειρά ποικίλων προσεγγίσεων που δεν είναι συμβατές με τα κυρίαρχα μουσικά στιλ". Εκπροσωπώντας κάτι περισσότερο από ένα μουσικό είδος, το κίνημα του ίντι ροκ περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μουσικών κατηγοριών, από πιο σκληροπυρηνικές, επηρεασμένες από τις grunge μπάντες, πειραματικά συγκροτήματα όπως οι Pavement μέχρι punk-folk καλλιτέχνες όπως η Ani DiFranco. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια ατελείωτη λίστα ειδών και υποκατηγοριών του ίντι ροκ. Πολλές χώρες έχουν αναπτύξει μια εκτενή τοπική ίντι σκηνή, η οποία ακμάζει με τη βοήθεια συγκροτημάτων με επαρκή αναγνωρισιμότητα για να "επιβιώσουν" στην αντίστοιχη χώρα, αλλά ουσιαστικά άγνωστα αλλού. Ωστόσο υπάρχουν, ακόμα, ίντι μπάντες που ξεκινούν την πορεία τους σε τοπικό επίπεδο, αλλά η αναγνωρισιμότητα τους επεκτείνεται σε διεθνείς σκηνές.

Το ίντι ροκ έχει χαρακτηριστεί ως μια αντίδραση στην "αρσενική" κουλτούρα που καλλιεργήθηκε στο εναλλακτικό ροκ, ιδίως μετά την επιτυχία των Nirvana. Το ίντι ροκ είναι διακρίνεται για τον μεγάλο αριθμό γυναικών καλλιτεχνών σε σύγκριση με τα προκάτοχα είδη της ροκ.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. S. Brown and U. Volgsten, Music and Manipulation: on the Social Uses and Social Control of Music (Berghahn Books, 2006), ISBN 1-84545-098-1, p. 194.
  2. 2,0 2,1 «WebCite query result». www.webcitation.org (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2017. 
  3. Marion, Leonard (2007). Gender in the music industry: rock, discourse and girl power. Ashgate. ISBN 0754638626. 266962846.