Homo floresiensis

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Homo floresiensis
Κρανίο του Homo floresiensis
Κρανίο του Homo floresiensis
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Υπερομοταξία: Τετράποδα (Tetrapoda)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Υφομοταξία: Θηρία (Theria)
Τάξη: Πρωτεύοντα (Primates)
Υπεροικογένεια: Ανθρωποειδή (Hominoidea)
Οικογένεια: Ανθρωπίδαι (Hominidae)
Υποοικογένεια: Ανθρωπίναι (Homininae)
Γένος: Άνθρωπος (Homo)
Είδος: Homo floresiensis
Διώνυμο
Homo floresiensis (Άνθρωπος του Φλόρες)
Brown, 2004

Homo floresiensis ή Άνθρωπος του Φλόρες είναι το όνομα για ένα είδος του γένους Homo, με αξιοσημείωτα μικρό εγκέφαλο, το οποίο φαίνεται πως επιβίωσε στην εποχή που εμφανίστηκε ο Homo sapiens. Ανακαλύφθηκε στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας, στη μορφή ημι-απολιθωμένου σχεδόν πλήρους σκελετού, περίπου 60.000 χρόνων. Ανακαλύφθηκε σε αποθέσεις στη σπηλιά Λιανγκ Μπουά του Φλόρες το 2003. Τμήματα από σκελετούς οκτώ άλλων ατόμων, όλα μικροσκοπικά, ανακαλύφθηκαν μαζί με μικροσκοπικά λίθινα εργαλεία από στρωματογραφικούς ορίζοντες που ποικίλουν από 190.000 έως 50.000 χρόνια. Το πρώτο από αυτά τα απολιθώματα ανασκάφθηκε το 2003 και η αρχική δημοσίευση έγινε τον Οκτώβριο του 2005.

Ο άνθρωπος Φλόρες περιγράφθηκε στο περιοδικό Nature ως είδος από το Χαμένος Κόσμος του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, στο οποίο αρχαϊκά ζώα εξαφανισμένα από τον υπόλοιπο κόσμο αναπτύχθηκαν σε γιγάντιες ή νανώδεις μορφές.

Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τον Homo floresiensis τον ονόμασαν Χόμπιτ, από την φανταστική φυλή που περιγράφει ο Τόλκιν στο ομώνυμο έργο του και έχει σχεδόν το ίδιο ύψος με τον H. floresiensis. Στην πραγματικότητα στους τοπικούς μύθους, υπάρχουν αρκετές αναφορές για μικροσκοπικά πλάσματα που ονομάζονται Έμπου Γκόγκο ακόμα και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Η τοποθεσία της νήσου Φλόρες σημειώνεται με κίτρινο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Brown, P., et al. A new small-bodied hominin from the Late Pleistocene of Flores, Indonesia. Nature 431:1055-1061 (27 Οκτωβρίου 2004). [1]
  • Morwood, M. J., et al. Archaeology and age of a new hominin from Flores in eastern Indonesia. Nature 431:1087-1091 (27 Οκτωβρίου, 2004). [2]
  • Kate Wong. The littlest human. Scientific American February 2005: 40-49 [3]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]