Ημέρα των νεκρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βωμός της Ημέρας των Νεκρών, αφιερωμένος σε νεκρό άνδρα στην Πόλη του Μεξικού.

Η Ημέρα των Νεκρών (ισπανικά: Día de Muertos) είναι κεντροαμερικανικη εορτή στην οποία εορτάζεται η παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων. Εορτάζεται σε όλo το Μεξικό, ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου από ανθρώπους κεντροαμερικανικης καταγωγής, στο τέλος του Οκτώβρη και στις αρχές Νοεμβρίου, περίοδος η οποία συμπίπτει με την ολοκλήρωση του ετήσιου κύκλου της καλλιέργειας καλαμποκιού. Από το 2008, οι παραδόσεις της Ημέρας των Νεκρών έχουν εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.[1]

Στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής η Ημέρα των Νεκρών είναι αργία. Πριν τον αποικισμό των Ισπανών τον 16ο αιώνα, εορταζόταν στην αρχή του καλοκαιριού. Σταδιακά συσχετίστηκε με τις: 31 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου, ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό του Χαλοουίν, των Αγίων Πάντων και την ημέρα των Ψυχών στις δυτικές εκκλησίες. Στα κεράσματα της ημέρας την τιμητική τους έχουν τα «Calaveras», ζαχαρωτά σε σχήμα κρανίου, φερέτρου ή σκελετού, μεθυστικά ποτά και το περίφημο «ψωμί των νεκρών» το οποίο είναι πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη που συμβολίζει το αίμα, ενώ στους στολισμούς δεσπόζουν τα πορτοκαλί λουλούδια, γνωστά ως «λουλούδια του θανάτου», για να τον ξορκίσουν.[2][3] Οι παραδόσεις της ημέρας των νεκρών περιλαμβάνουν την κατασκευή ιδιωτικών βωμών, γνωστών ως ofrendas, τιμώντας τους νεκρούς χρησιμοποιώντας καλαβέρα (ομοιώματα κρανίων), κατιφέδες και τα αγαπημένα φαγητά και ποτά των αποβιωσάντων, και επισκέψεις στους τάφους κομίζοντας δώρα.[4]Στους βωμούς των νεκρών υπάρχουν λουλούδια,το ψωμί των νεκρών,φαγητά και ποτά που άρεσαν στους νεκρούς για να τους τιμήσουν. Υπάρχει πάντα μια φωτογραφία του νεκρού και βεβαίως συνοδεύεται από τα περίφημα calaveras(νεκροκεφαλες) φτιάχμενα από ζάχαρη.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Indigenous festivity dedicated to the dead». UNESCO. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2014. 
  2. Day, Frances Ann (2003). Latina and Latino Voices in Literature. Greenwood Publishing Group. σελ. 72. ISBN 978-0313323942. 
  3. Lumaban, Weely A. (October–November 2008). «All Soul's Day». The Bread Basket (Rex Bookstore, Inc.) V (3): 23-23. https://books.google.com/books?id=CZF7U1c4zRgC. 
  4. «Dia de los Muertos». National Geographic Society. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2017.