Gorgoroth

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Gorgoroth το 2011

Οι Gorgoroth, είναι νορβηγικό black metal συγκρότημα με έδρα το Μπέργκεν. Δημιουργήθηκε το 1992 από τον κιθαρίστα Infernus, ο οποίος είναι επίσης το μόνο αρχικό μέλος που παραμένει και η μπάντα έχει κυκλοφορήσει από τότε εννέα studio άλμπουμ. Οι Gorgoroth είναι σατανιστική μπάντα και έχει διαμάχες λόγω κάποιων από τις συναυλίες τους, οι οποίες χαρακτήριζαν σφυρήλατα κεφάλια προβάτων και ψεύτικες σταυροειδείς. Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από το νεκρό οροπέδιο του σκότους στη γη του Mordor από το φανταστικό μυθιστόρημα του Τόλκιν The Lord of the Rings.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια (1992-1995)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Gorgoroth ιδρύθηκαν το 1992 από τον κιθαρίστα Infernus. Το 1993, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο τους demo με τίτλο A Sorcery Written in Blood. Στις 7 Ιανουαρίου 1994, η Firda, η κυριότερη εφημερίδα της επαρχίας Sogn og Fjordane, από την οποία προέρχεται το συγκρότημα, έγραψε ένα εξώφυλλο στο demo, με τον τίτλο "Τοπική μουσική με σατανικό συμβολισμό". Σύμφωνα με το άρθρο, η απελευθέρωση της επίδειξης και των φυλλαδίων με σατανικά σύμβολα οδήγησε σε "ενδιαφερόμενους γονείς να έρχονται σε επαφή με το γραφείο του Σέριφ στο Fjaler". Μετά την απελευθέρωση του demo, οι Gorgoroth υπέγραψαν συμφωνία ρεκόρ με την Embassy Productions και άρχισε να δουλεύει με το πλήρες Pentagram. Όταν ο μπασίστας Kjettar εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1993, ο Samoth των Emperor εντάχθηκε στους Gorgoroth ως νέος μπασίστας τους και συμμετείχε στην εγγραφή του άλμπουμ. Αφού ολοκληρώθηκε το Pentagram και κυκλοφόρησε το 1994, ο τραγουδιστής Goat έφυγε από τη ζώνη και αντικαταστάθηκε από τον Frost από τους Satyricon. Το συγκρότημα πραγματοποίησε την πρώτη του συναυλία στην Lusa Lottes Pøbb στο Όσλο της Νορβηγίας, στις 3 Μαΐου 1994, σε τετραήμερο Black metal Nights με συγκροτήματα όπως τους Dark Funeral (που έκαναν και το ζωντανό ντεμπούτο τους), Dissection, Enslaved, Marduk (που έπαιξαν την πρώτη τους συναυλία στο εξωτερικό), την Gehenna και τους Hades Almighty.

Ακολούθησαν συναυλίες με τους Enslaved στο Μπέργκεν (τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο) και στο Haugesund (τον Νοέμβριο), ενώ το συγκρότημα ξεκίνησε την πρώτη τους συναυλία στο εξωτερικό στο Annaberg-Buchholz στη Γερμανία στις 10 Δεκεμβρίου 1994. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε το συγκρότημα την καταγραφή του Antichrist (αρχικά με τίτλο Død), του δεύτερου πλήρους μήκους άλμπουμ τους.

Με τον Pest (1995- 1997)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τραγουδιστής Hat αποφάσισε να εγκαταλείψει τους Gorgoroth τον Σεπτέμβριο του 1995, αλλά συμφώνησε να ολοκληρώσει την καταγραφή των φωνητικών διαδρομών για το Antichrist. Μετά την έξοδο του Hat, ο Infernus προσέλαβε τον τραγουδιστή Pest από τους Obtained Enslavement ως το νέο τραγουδιστή των Gorgoroth. Τον Δεκέμβριο του 1995, το συγκρότημα υποστήριξε τους Cradle of Filth στο London Astoria, μια εκπομπή που περιλάμβανε και την μπάντα Primordial. Αυτό σημάδεψε την πρώτη ζωντανή εμφάνιση των Gorgoroth τόσο του τραγουδιστή Pest όσο και του μπασίστα Ares. Το 1995 η μπάντα είχε προσφερθεί μια δισκογραφική συμφωνία με την Moonfog Productions, αλλά αυτή η προσφορά απορρίφθηκε υπέρ μιας προσφοράς της γερμανικής ετικέτας Malicious Records. Το κακόβουλο αρχείο κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος, το Antichrist το 1996 και επίσης κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ Pentagram. Το συγκρότημα πήγε σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Satyricon και Dissection τον Απρίλιο του 1996, ακολουθούμενος από μια μοναδική συναυλία στο Bergen με τους Hades Almighty και τους Gehenna, στην οποία καταγράφηκε το ζωντανό EP The Last Tormentor. Το συγκρότημα έπαιξε επίσης μια μοναδική συναυλία το φθινόπωρο στο Bischofswerda της Γερμανίας με τους Behemoth. Σύντομα το όνομα Gorgoroth ήταν συνηθισμένο στο black metal underground, τόσο στη Νορβηγία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εάν κάπως επισκιάστηκε από μερικές από τις πιο διάσημες μπάντες black metal όπως Mayhem ή Emperor. Το τρίτο πλήρες μήκος άλμπουμ, Under the Sign of Hell, καταγράφηκε την άνοιξη του 1996 και ο κιθαρίστας Tormentor προστέθηκε στη μπάντα αργότερα μέσα στο χρόνο. Το Under The Sign of Hell κυκλοφόρησε το 1997 και οι Gorgoroth ξεκίνησαν την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία το φθινόπωρο του 1997 με την υποστήριξη του Mystic Circle. Ήταν σε αυτή την περιοδεία ότι ο Infernus και ο Tormentor προσεγγίστηκαν από τη γερμανική δισκογραφική εταιρία heavy metal Nuclear Blast, που ήθελε να υπογράψει τη μπάντα. Το συγκρότημα δέχτηκε την προσφορά στα τέλη του 1997.

Δέσμευση με την Nuclear Blast (1997-2003)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μετακίνηση στην Nuclear Blast ήταν αμφιλεγόμενη μεταξύ πολλών ενθουσιωδών Βlack metal που αφορούσαν τις αρχές μιας «υπόγειας black metal σκηνής», ωστόσο οι Gorgoroth προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την ικανότητα διανομής του Nuclear Blast για τους δικούς τους σκοπούς. Το πρώτο άλμπουμ που καταγράφηκε και κυκλοφόρησε στους Nuclear Blast ήταν το Destroyer (1998). Ο νέος τραγουδιστής Gaahl εντάχθηκε στο συγκρότημα αυτή τη στιγμή, αλλά ακούστηκε μόνο σε ένα τραγούδι, το κομμάτι τίτλου "Destroyer". Η μουσική και οι στίχοι στο λεύκωμα γράφτηκαν κυρίως από τον Infernus, αλλά ο κιθαρίστας Tormentor συνέβαλε επίσης ως συνθέτης, κυρίως στον τίτλο, και ο πρώην τραγουδιστής Pest έγραψε τους στίχους σε 4 κομμάτια. Τον Μάιο του 1998, οι Gorgoroth έπαιξαν πέντε φορές στη Γερμανία στην ευρωπαϊκή περιοδεία του Cradle of Filth με την υποστήριξη του παιδιού του Old Man και του Einherjer. Οι Gorgoroth εμφανίστηκαν επίσης στο Wacken Open Air το καλοκαίρι του 1998 και πραγματοποίησε στο Tuska Open Air Metal Festival στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και στο Όσλο της Νορβηγίας με τους Gehenna και την Dødheimsgard.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Gorgoroth στο Wikimedia Commons