GAZ-AAA

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
GAZ-ΑΑA
Σύνοψη
Κατασκευαστής GAZ
Παραγωγή1935 — 1943
Σεζόν1935 — 1943
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΦορτηγό
Σχετική εξέλιξηFord Model AA
GAZ-AA
Διαστάσεις
Μεταξόνιο3350 χιλιοστά
Μήκος5335 χιλιοστά
Πλάτος2030 χιλιοστά
Ύψος1870 χιλιοστά
Κενό Βάρος1950 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοGAZ-AA
Επόμενο μοντέλοGAZ-63

Το GAZ-AAA ήταν ένα μεσαίο-βαρύ φορτηγό που παράχθηκε από τη σοβιετική GAZ στο Νίζνι Νόβγκοροντ από το 1935 έως το 1943. Όπως έδειχνε και το όνομα του, το AAA ήταν μια τριαξονική έκδοση του GAZ-AA με σκοπό να αυξήσει την ικανότητα στην τετρακίνηση και το φορτίο του, και προοριζόταν σαν πιθανός αντικαταστάτης του αρχικού GAZ-AA αλλά κατέληξε να γίνεται μόνο μια παραλλαγή του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

GAZ-AAA φορτηγό

Το 1932, στο πλαίσιο Ford AA, η NATI ανέπτυξε τη δική της αρχική έκδοση τριών αξόνων του GAZ-AA με τρείς άξονες και αποπολλαπλασιαστή. Στη συνέχεια, ο σχεδιασμός του GAZ-AAA οριστικοποιήθηκε στο γραφείο σχεδιασμού των ειδικών οχημάτων GAZ υπό την ηγεσία του Vitaly Andreevich Grachev.

Η μαζική παραγωγή του GAZ-AAA άρχισε τελείως το 1935 και συνεχίστηκε μέχρι τον Αύγουστο του 1943, όταν περιορίστηκε λόγω της μεγάλης καταστροφής του εργοστασίου της εταιρίας από βομβαρδιστικά αεροσκάφη Luftwaffe. Τα τελευταία οχήματα συναρμολογήθηκαν το 1945. Κατασκευάστηκαν συνολικά 37.373 φορτηγά GAZ-AAA, συμπεριλαμβανομένων 3.331 τεθωρακισμένων οχημάτων της σειράς BA-6/BA-10 και 194 λεωφορείων GAZ-05-193.[1]

Το 1937, το GAZ-AAA χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία τοπογραφικής αποτύπωσης της ακτής της χερσονήσου Taimyr από υδρογράφους του πολικού σταθμού Chelyuskin, οι οποίοι τόνισαν την αξιοπιστία του οχήματος.

Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, τα οχήματα GAZ-AAA χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως μέσο μεταφοράς πυροβολικού.

Δομικά, το GAZ-AAA ήταν μια τροποποίηση τριών αξόνων του διαξονικού φορτηγού GAZ-AA/GAZ-MM, όπου ο πίσω κινητήριος άξονας αντικαταστάθηκε από ένα διαξονικό φορείο με ανάρτηση άξονα ισορροπίας σε 4 διαμήκη ημιελλειπτικά ελατήρια, κύρια γρανάζια ατέρμονα και κιβώτιο μείωσης 2 σταδίων στο κιβώτιο ταχυτήτων. Η σχετική αύξηση του αριθμού των τροχών κατέστησε δυνατή τη μείωση της ειδικής πίεσης από καθέναν από αυτούς στο έδαφος, γεγονός που επέτρεψε την αύξηση της ικανότητας του οχήματος σε επαρχιακούς και δασικούς δρόμους. Το φορτηγό μπορούσε να ανέβει σε κλίση 27°. Το 1938, το φορτηγό υποβλήθηκε σε εκσυγχρονισμό, λαμβάνοντας έναν ισχυρότερο κινητήρα (50 ίππων) και μια σειρά από άλλες βελτιώσεις παρόμοιες με το βασικό μοντέλο GAZ-MM. Με το ξέσπασμα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ο σχεδιασμός του GAZ-AAA απλοποιήθηκε σημαντικά (παρόμοιος με το GAZ-MM-V) προκειμένου να μειωθεί η ένταση εργασίας και το κόστος παραγωγής, το οποίο πρακτικά δεν επηρέασε τα χαρακτηριστικά απόδοσης. Για να αυξηθεί η ικανότητα εκτός δρόμου, οι κινητήριοι τροχοί των τεθωρακισμένων οχημάτων και των ειδικών οχημάτων που βασίζονται στο GAZ-AAA εφοδιάστηκαν με αλυσίδες παντός εδάφους ταχείας αποδέσμευσης (περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των μεσαίων BA).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]