GAZ-MM

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
GAZ-MM
Σύνοψη
Κατασκευαστής GAZ
Παραγωγή1938 — 1956
Σεζόν1938 — 1956
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΦορτηγό
Σχετική εξέλιξηGAZ-AA
GAZ-M1
Ford Model AA
Διαστάσεις
Μεταξόνιο3350 χιλιοστά
Μήκος5259 χιλιοστά
Πλάτος2039 χιλιοστά
Ύψος1900 χιλιοστά
Κενό Βάρος1790 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοGAZ-AA
Επόμενο μοντέλοGAZ-51

Το GAZ-MM είναι ένα φορτηγό που παράχθηκε από την σοβιετική GAZ από το 1938 μέχρι το 1956. Το φορτηγό αυτό είναι μια πιο απλοποιημένη έκδοση από το GAZ-AA, το οποίο σταμάτησε να παράγεται το 1938. Το GAZ-MM χρησιμοποιούσε τον κινητήρα από το GAZ-M1, ο οποίος έκανε το φορτηγό αρκετά γρηγορότερο από το GAZ-AA, ενώ αυτό επίσης έκανε το φορτηγό αρκετά καλύτερο και αποτελεσματικό στην χρήση εκτός δρόμου, κάτι που ήταν αρκετά συνηθισμένο και επιθυμητό σύμφωνα με τις σκληρές καιρικές συνθήκες τις Ρωσίας.

Παράχθηκαν γύρω στα 500.000 αντίτυπα, με τα 150.000 από αυτά να μπαίνουν σε στρατιωτική χρήση στις αρχές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Αν ενώσουμε πόσα GAZ-AA και GAZ-MM παράχθηκαν, είναι πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Η παραγωγή του φορτηγού συνέχισε μέχρι και μετά τον πόλεμο, αν και η GAZ άρχιζε να παράγει τότε το πιο καινούριο GAZ-51, το οποίο όμως χρησιμοποιούσε μερικά εξαρτήματα (όπως τα αμορτισέρ και το τιμόνι) από το GAZ-MM. Το όχημα ήταν το τελευταίο όχημα της GAZ που ήταν τελείως βασισμένο σε μοντέλο της Ford.

Η μηχανή και οι προβολείς επίσης χρησιμοποιήθηκαν στο στρατιωτικό όχημα BA-64, το οποίο σημείωσε αρκετή επιτυχία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1960 από τον Σοβιετικό στρατό, ενώ σε άλλες χώρες χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ακόμα. Η Βόρεια Κορέα βέβαια συνεχίζει να έχει στον στρατό της ένα μικρό νούμερο από αυτά τα οχήματα, αλλά όπως είναι και προφανές από την ηλικία τους, χρησιμοποιούνται μόνο για μικρούς ρόλους.

Άλλες Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • GAZ-MM-V: μια λίγο πιο ακόμα απλοποιημένη έκδοση.[1]
  • GAZ-42: μια έκδοση με γεννήτρια ξύλου για καύσιμα.[2]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Walk, Around Page. «GAZ MM-V». Prime Portal. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  2. Kolliektsii, Zhurnala. «GAZ-42». ZR. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]