Fairey Seafox

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Fairey Seafox
Το Fairey Seafox.
Τύποςαναγνωριστικό υδροπλάνο
ΚατασκευαστήςFairey
Χώρα προέλευσηςΗνωμένο Βασίλειο
Παρθενική πτήση27 Μαΐου 1936
Πρώτη παρουσίαση23 Απριλίου 1937
Αποσύρθηκε1943
Κύριος χειριστήςFleet Air Arm
Μονάδες που παρήχθησαν66

Το Fairey Seafox ήταν αναγνωριστικό υδροπλάνο το οποίο σχεδίασε και παρήγαγε η βρετανική εταιρεία Fairey για την αεροπορία του Βασιλικού Ναυτικού (Fleet Air Arm) τη δεκαετία του 1930. Τα Seafox σχεδιάστηκαν ώστε να απονηώνονται με καταπέλτη από ελαφρά καταδρομικά και έδρασαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατασκευάστηκαν εξήντα έξι συνολικά, εκ των οποίων τα δύο με συμβατικό σύστημα προσγείωσης και τα υπόλοιπα ως υδροπλάνα.

Σχεδιασμός και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Seafox σχεδιάστηκε για να καλύψει την απαίτηση S.11/32 του Υπουργείου Αεροπορίας, που περιέγραφε την ανάπτυξη διθέσιου αναγνωριστικού υδροπλάνου. Το πρώτο από τα δύο πρωτότυπα παρουσιάστηκε το 1936 και πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση τον Μάιο του έτους αυτού.[1] Το πρώτο αεροσκάφος παραγωγής παραδόθηκε το 1937.[2]

Η άτρακτος του Seafox ήταν εξ ολοκλήρου μεταλλικής μονοκόκ κατασκευής, ενώ οι πτέρυγες είχαν μεταλλική επικάλυψη στο χείλος προσβολής και υφασμάτινη στα υπόλοιπα τμήματά τους. Προωθούνταν από αερόψυκτο κινητήρα Napier Rapier H των 395 hp.[3] Είχε ταχύτητα πλεύσης 171 km/h και εμβέλεια 710 km.[3] Ήταν εύκολο στο χειρισμό, όμως η παρεχόμενη από τον κινητήρα ισχύς κρίνονταν ανεπαρκής, ενώ ζητήματα υπήρχαν και με την ψύξη του. Επίσης η ταχύτητα προσθαλάσσωσης ήταν υψηλότερη από την επιθυμητή.Το Seafox χειριζόταν καλά, αλλά επικρίθηκε ότι δεν είχε αρκετή ισχύ, η ψύξη του κινητήρα ήταν ανεπαρκής και οι ταχύτητες προσγείωσης ήταν υψηλότερες από τις επιθυμητές.

Επιχειρησιακή ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1939 ένα Seafox διαδραμάτισε ρόλο στη ναυμαχία του Ρίβερ Πλέιτ, δίνοντας τη θέση του γερμανικού καταδρομικού Admiral Graf Spee προκειμένου να το πλήξουν τα βρετανικά πλοία. Αεροσκάφη αυτού του τύπου επιχειρούσαν στα πρώτα χρόνια του παγκοσμίου πολέμου από τα καταδρομικά HMS Emerald, Neptune, Orion, Ajax, Arethusa και Penelope καθώς και τα εξοπλισμένα εμπορικά (αγγλ. armed merchant cruisers) HMS Pretoria Castle, RMS Asturias και RMS Alcantara. Παρέμειναν σε υπηρεσία μέχρι το 1943.

Χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένο Βασίλειο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκρίσιμα αεροσκάφη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Taylor 1974, p.285.
  2. Taylor 1974, p.287.
  3. 3,0 3,1 Taylor 1974, p.288.
  4. Sturtivant and Ballance 1994, p. 362.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Fairey Seafox στο Wikimedia Commons