Dimension Films

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Dimension Films
Νομική μορφήΕταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών
Ίδρυση1992
ΙδρυτήςΜπομπ Γουαϊνστάιν
Έδρα(ΗΠΑ), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΙδιοκτήτηςMiramax Films (1992–2005)
The Walt Disney Company (1993–2010)
Lantern Entertainment (από 2018)
ΜητρικήThe Weinstein Company και Lantern Entertainment
ΙστότοποςΗ Dimension Films στην Miramax (Αγγλικά)
Commons page Πολυμέσα

Η Dimension Films είναι μια αμερικανική εταιρεία παραγωγής ταινιών που πλέον ανήκει στην Lantern Entertainment. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν απο τον Χάρβι και τον Μπομπ Γουάνστιν δια μέσω της Miramax, η οποία εξαγοράστηκε από την Walt Disney Company στις 30 Ιουνίου 1993, για την παραγωγή και κυκλοφορία ανεξάρτητων ταινιών, ειδικά ταινιών τρόμου και επιστημονικής φαντασίας.

Τα αδέρφια Γουάνστιν πήραν μαζί τους την ετικέτα Dimension όταν έπαψαν να εργάζονται για την Miramax την 1η Οκτωβρίου 2005 και τη συνδύασαν με τη νέα τους εταιρεία, την Weinstein Company. Η Dimension Films ήταν ένα από τα αμερικανικά «mini-major», δηλαδή μικρά έως μεσαία ανεξάρτητα στούντιο παραγωγής τηλεόρασης και κινηματογραφικών ταινιών.

Όλες οι ταινίες που κυκλοφορούν από την Dimension Films (μέσω της Miramax) ανήκουν προς το παρόν στην Paramount Pictures και διανέμονται μέσω της εξαγοράς από την Paramount Global του 49% των μετοχών της Miramax που έκλεισε στις 3 Απριλίου 2020. Τα μισά κέρδη από τις συνέχειες των ταινιών της εποχής του Miramax πήγαιναν στα στούντιο της Walt Disney έως ότου η Miramax πουλήθηκε στην Filmyard Holdings στις 3 Δεκεμβρίου 2010.[1] Η Miramax πουλήθηκε για άλλη μια φορά στο beIN Media Group στις 2 Μαρτίου 2016.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «'Scary Movie': Best Easter Debut Ever». CBS News. Associated Press. 2006-04-16. https://www.cbsnews.com/news/scary-movie-best-easter-debut-ever/. Ανακτήθηκε στις 2011-02-20.