Darkthrone

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Darkthrone
Οι Darkthrone το 2005
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΝορβηγία
Μουσικά είδηBlack metal, death metal, heavy metal
Παρουσία1986 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαPeaceville, Moonfog
ΜέληNocturno Culto
Fenriz
Πρώην μέληIvar Enger
Dag Nilsen
Anders Risberget
Ιστότοπος
Επίσημη ιστοσελίδα

Οι Darkthrone είναι ένα νορβηγικό metal συγκρότημα, το οποίο σχηματίστηκε το 1986 στο Κόλμποτν. Το συγκρότημα είχε υιοθετήσει αρχικά το death metal ύφος, πριν αλλάξει το 1991 προς το νορβηγικό black metal.[1] Από το 2006 και έπειτα, έχουν υιοθετήσει στοιχεία πανκ και παραδοσιακού χέβι μέταλ στο ύφος των Motörhead.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Black Death και οι πρώτες ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Darkthrone σχηματίστηκαν στο Κόλμποτν το 1986 με την ονομασία Black Death. Η σύνθεση τους περιελάμβανε τον τραγουδιστή και ντράμερ Γκίλβε Νάγκελ και τον κιθαρίστα Άντερς Ρισμπεργκέτ. Οι πρώτες τους ηχογραφήσεις ήταν για το ντέμο Trash Core και πραγματοποιήθηκαν στη σοφίτα του σπιτιού του κιθαρίστα.[3]

Το συγκρότημα ηχογράφησε και άλλα κομμάτια τον Οκτώβριο του 1987 για το ντέμο Black Is Beautiful με τον Ίβαρ Ένγκερ στο μπάσο.[4] Το 1988 μετονομάστηκαν σε Darkthrone εμπνευσμένοι από το τραγούδι Jewel Throne των Celtic Frost.[5] Ο Νάγκελ πήρε το παρωνύμιο Fenriz και ο Ένγκερ ανέλαβε την κιθάρα και μετονομάστηκε σε Zephyrous. Τον Μάρτιο του 1988 ηχογράφησαν το ντέμο Land of Frost, με τον Ρισμπεργκέτ να συνεχίζει στο συγκρότημα και τον Νταγκ Νίλσεν να αναλαμβάνει το μπάσο.[6] Ακολούθησε το A New Dimension τέσσερις μήνες αργότερα, με τον Τεντ Σκγιέλουμ (Nocturno Culto) να αντικαθιστά τον Ρισμπεργκέτ.[7]

Τον Μάρτιο του 1989 ηχογράφησαν άλλο ένα ντέμο με τίτλο Thulcandra, ακολουθούμενο από το ζωντανά ηχογραφημένο Cromlech τον επόμενο Δεκέμβριο, το οποίο έφερε για πρώτη φορά το λογότυπο του συγκροτήματος.[8][9]

Ένα αντίτυπο του Cromlech έφθασε στα γραφεία της Peaceville Records στην Αγγλία, η οποία τους πρότεινε συμβόλαιο συνεργασίας. Το συγκρότημα ταξίδεψε στη Σουηδία για την ηχογράφηση του πρώτου τους άλμπουμ με παραγωγό τον Τόμας Σκόγκσμπεργκ. Ο Fenriz αναγράφεται ως Hank Amarillo στο εσώφυλλο του άλμπουμ με τίτλο Soulside Journey, τη μοναδική κυκλοφορία των Darktrhone σε death metal ύφος.[10]

Η Ακμή του νορβηγικού black metal[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Fenriz

Τον Μάιο του 1991, το συγκρότημα πραγματοποίησε μία σύντομη περιοδεία στη Φινλανδία μαζί με το speed metal συγκρότημα Prestige. Οι συγκεκριμένες εμφανίσεις ήταν οι τελευταίες συναυλίες που έδωσαν για περισσότερο από μία δεκαετία.

Οι Darkthrone υιοθέτησαν ένα ύφος παραδοσιακού black metal επηρεαζόμενοι από τις πρώιμες κυκλοφορίες των Bathory και των Celtic Frost. Τον Αύγουστο του 1991 επέστρεψαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το δεύτερο τους άλμπουμ με τη σύνθεση των Fenriz, Zephyrous και Nocturno Culto. Οι φωτογραφίες της εποχής παρουσιάζουν ένα συγκρότημα με corpse-paint σε ασπρόμαυρο φόντο στο απόλυτο κοντράστ με σκοπό να περιορίσουν τις λεπτομέρειες. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 26 Φεβρουαρίου 1992 με τίτλο A Blaze in the Northern Sky, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές.[11] Αυτό ήταν το τελευταίο άλμπουμ στο οποίο συμμετείχε ο Νίλσεν, με το συγκρότημα να ακυρώνει την προγραμματισμένη βρετανική περιοδεία έχοντας ως σκοπό να μην εμφανιστούν ζωντανά στο μέλλον, την ίδια περίοδο που απείχαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στις αρχές του 1993, κυκλοφόρησαν το Under a Funeral Moon με το Nocturno Culto στο μπάσο και τα φωνητικά, τον Fenriz στα τύμπανα και τον Zephyrous στην κιθάρα.[12] Το άλμπουμ εμφανίστηκε λίγο πριν ξεκινήσει μία περίοδος όπου εκκλησίες καίγονταν στη Νορβηγία από μέλη black metal συγκροτημάτων.[13] Παράλληλα με το μηδενιστικό και πένθιμο ύφος του δίσκου, το συγκρότημα συνέχισε να αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή με τον Τύπο.

Ακολούθησε το Transilvanian Hunger τον Φεβρουάριο του 1994, με τον Varg Vikernes των Burzum να συνθέτει τα μισά κομμάτια του άλμπουμ ενώ βρισκόταν σε σωφρονιστικό ίδρυμα.[14] Η συγκεκριμένη κυκλοφορία έδωσε την ταμπέλα του ακροδεξιού συγκροτήματος στους Darkthrone λόγω της επιγραφής "Norsk Arisk black metal" (Νορβηγικό Άριο black metal), ενώ τα έξι από τα οκτώ τραγούδια του άλμπουμ ήταν σε νορβηγική γλώσσα, κάτι πρωτότυπο εκείνη την εποχή.

Η συνεργασία με τη Moonfog Productions[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Nocturno Culto

Οι Darkthrone υπέγραψαν στην ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Moonfog Productions και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Panzerfaust τον Ιούνιο του 1995, με πολλά στοιχεία των πρώιμων Celtic Frost να χαρακτηρίζουν τον ήχο του συγκροτήματος, ενώ ο Vikernes συμμετείχε και πάλι προσφέροντας τους στίχους του κομματιού Quintessence.[15] Η σύνθεση του συγκροτήματος αποτελούνταν από το Nocturno Culto στα φωνητικά και τον Fenriz να παίζει τύμπανα, μπάσο, κιθάρα και σινθεσάιζερ, ενώ έκανε και τα φωνητικά του τραγουδιού Snø og granskog (Utferd).

Ακολούθησε το Total Death του 1996, με όλους τους στίχους του άλμπουμ να γράφονται από το Nocturno Culto, ενώ από ένα κομμάτι έγραψαν ο Ihsahn των Emperor, o Garm των Ulver, ο Carl-Michael Eide των Ved Buens Ende και ο Satyr των Satyricon.[16] Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν τη συλλογή Goatlord, με ντέμο τραγούδια που προοριζόταν να αποτελέσουν το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος.[17]

Το 1998, η Moonfog κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τίτλο Darkthrone Holy Darkthrone, όπου συγκροτήματα όπως οι Satyricon, Thorns, Immortal, κ.α. διασκεύαζαν κομμάτια του συγκροτήματος.[18] Την επόμενη χρονιά, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το Ravishing Grimness και το 2000 κυκλοφόρησαν τη συλλογή Preparing for War με ντέμο ηχογραφήσεις.[19][20]

Το συγκρότημα επέστρεψε στη δισκογραφία με το Plaguewielder του 2001 και πέρασε την επόμενη χρονιά προετοιμάζοντας το επόμενο άλμπουμ του.[21] Ο δίσκος με αρχικό τίτλο Leper Unction, ηχογραφήθηκε σε διάστημα 26 ωρών τον Δεκέμβριο του 2002 και κυκλοφόρησε ως Hate Them στις 10 Μαρτίου 2003.[22] Το 2004 κυκλοφόρησαν το Sardonic Wrath και τον Αύγουστο του 2004 εμφανίστηκαν ξανά ζωντανά, όταν στο Wacken Open Ai οι Satyricon ανακοίνωσαν ότι κατά το τελευταίο ημίωρο της εμφάνισης τους θα έπαιζαν μαζί με τον Nocturno Culto, κομμάτια των Darkthrone.[23]

Αλλαγή ύφους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2005, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το ΕΡ Under Beskyttelse av Mørke, με την έκδοση βινυλίου να κυκλοφορεί στον περιορισμένο αριθμό των 666 αντιτύπων.[24] Ακολούθησε το άλμπουμ The Cult Is Alive με πολλά πανκ στοιχεία στον ήχο τους.[25] Το σινγκλ Too Old, Too Cold ανέβηκε στο # 11 των νορβηγικών τσαρτ, ενώ ο δίσκος έφθασε στο # 22.[26] Την επόμενη χρονιά, ο Nocturno Culto εξέδωσε το ντοκιμαντέρ του με τίτλο The Misanthrope, το οποίο περιελάμβανε ανέκδοτες εικόνες του συγκροτήματος και περιστρεφόταν γύρω από τη ζωή στη Νορβηγία.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ F.O.A.D., με τον ήχο του συγκροτήματος να εστιάζει στο παραδοσιακό χέβι μέταλ.[27] Ακολούθησε το Dark Thrones and Black Flags τον Οκτώβριο του 2008 στο ύφος του προκατόχου του, όπως και το Circle the Wagons του 2010, το οποίο έφθασε στο # 23 των τσαρτ της πατρίδας τους.[28][29][30]

Τον Ιούλιο του 2012, οι Darkthrone ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του The Underground Resistance για τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.[31] Ο δίσκος ανέβηκε στο # 22 των νορβηγικών τσαρτ.

Το καλοκαίρι του 2016 ανακοινώθηκε ότι το επόμενο τους άλμπουμ με τίτλο Arctic Thunder θα κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.[32] Ο δίσκος ανέβηκε στο φινλανδικό Top-40, ενώ το συγκρότημα κυκλοφόρησε τη συλλογή "The Wind of 666 Black Hearts" μία εβδομάδα αργότερα.[33]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο ηχογραφήσεις
Συλλογές
  • Goatlord (1996)
  • Preparing for War (2000)
  • Frostland Tapes (2008)
  • Sempiternal Past – The Darkthrone Demos (2011)
  • Introducing Darkthrone (2013)
  • Black Death and Beyond (2014)
  • The Wind of 666 Black Hearts (2016)
ΕΡ
  • Under Beskyttelse av Mørke (2005)
  • Too Old, Too Cold (2006)
  • NWOBHM (2007)
  • Peaceville Presents... Darkthrone (2013)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Lodge @ Darkthrone Interview». web.archive.org. 13 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Darkthrone interview (07/2007) - Metal Storm». www.metalstorm.net. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  3. Raf666 (4 Απριλίου 2010). «RAF666underground: Black Death (Nor) - Trash Core (demo 1987) with bonuses». RAF666underground. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  4. «Black Death (Nor) - Demo Archives II». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2014. 
  5. «Celtic Frost - Jewel Throne Lyrics | MetroLyrics». www.metrolyrics.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  6. «Darkthrone - Land of Frost - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives». www.metal-archives.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  7. «Darkthrone - A New Dimension [Demo] - Metal Storm». www.metalstorm.net. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  8. «Darkthrone - Cromlech». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  9. «Darkthrone - Thulcandra - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives». www.metal-archives.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  10. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». www.metal-observer.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  11. «A Blaze in the Northern Sky - Darkthrone | Songs, Reviews, Credits». AllMusic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  12. «The Metal Crypt - Review of Darkthrone - Under a Funeral Moon». www.metalcrypt.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  13. «black metal Nation: How Norway Spawned The World's Most Violent Rightwing Metalheads - By Mark Ames - The eXiled» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  14. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». www.metal-observer.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  15. «Darkthrone - Panzerfaust (album review 2) | Sputnikmusic». www.sputnikmusic.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  16. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». www.metal-observer.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  17. «Darkthrone - Goatlord - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives». www.metal-archives.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  18. «Various Artists - 'Darkthrone, Holy Darkthrone' Album Review | SonicAbuse». Sonic Abuse (στα Αγγλικά). 22 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]
  19. «Darkthrone - Ravishing Grimness». www.metalreviews.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  20. «The Metal Crypt - Review of Darkthrone - Preparing For War». www.metalcrypt.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  21. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». www.metal-observer.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  22. «- (album review ) | Sputnikmusic». www.sputnikmusic.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  23. Blabbermouth (20 Φεβρουαρίου 2004). «SATYRICON, DARKTHRONE's NOCTURNO CULTO Confirmed For Germany's WACKEN OPEN AIR». BLABBERMOUTH.NET (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  24. «Darkthrone - Under Beskyttelse Av Mørke». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  25. «lastrit.es». lastrit.es. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  26. «Too Old Too Cold by Darkthrone - Music Charts». acharts.co. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  27. «Darkthrone - F.O.A.D. (album review ) | Sputnikmusic». www.sputnikmusic.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  28. «Dark Thrones and Black Flags - Darkthrone | Songs, Reviews, Credits». AllMusic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  29. «Darkthrone - Circle the Wagons - Reviews - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives». www.metal-archives.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  30. «Circle The Wagons by Darkthrone - Music Charts». acharts.co. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  31. Album Review: DARKTHRONE The Underground Resistance
  32. Μπακούση, Μάγδα. «DARKTHRONE: "Tundra Leach" (νέο κομμάτι)». Metal Hammer. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  33. «DarkthroneThe Wind of 666 Black Hearts(Double Vinyl)». Peaceville (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  34. «norwegiancharts.com - Discography Darkthrone». norwegiancharts.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]