Μετάβαση στο περιεχόμενο

Crisis Core: Final Fantasy VII

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Crisis Core: Final Fantasy VII
ΔημιουργόςSquare Enix
ΕκδότηςSquare Enix
ΣχεδιαστήςΓιοσιχίρο Χιρότα
ΠλατφόρμαPlayStation Portable
Ημ/νία κυκλοφορίας13  Σεπτεμβρίου 2007
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Crisis Core: Final Fantasy VII (ιαπωνικά: クライシス コア -ファイナルファンタジーVII-, Χέπμπορν: Kuraishisu Koa -Fainaru Fantajī Sebun-) είναι βιντεοπαιχνίδι δράσης ρόλων που αναπτύχθηκε και διανεμήθηκε από τη Square Enix για το PlayStation Portable το 2007. Υπηρετεί ως prequel του παιχνιδιού του 1997, Final Fantasy VII, και είναι μέρος του Compilation of Final Fantasy VII, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα σχετικά με το αρχικό παιχνίδι.

Το παιχνίδι εστιάζει στον Zack Fair, ένα νεαρό μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης SOLDIER, στον οποίο ανατίθεται να βρει τον χαμένο SOLDIER με το όνομα Genesis Rhapsodos. Καθώς τον αναζητά, ο Zack ανακαλύπτει την αλήθεια για τον Genesis, το Project G, και πως αυτά συνδέονται με άλλους δύο υψηλόβαθμους SOLDIERs: τον Sephiroth και τον Angeal Hewley. Το παιχνίδι εξελίσσεται από τον πόλεμο ανάμεσα στην επιχείρηση Shinra και του έθνους Wutai μέχρι τα γεγονότα του Nibelheim, και ολοκληρώνεται λίγο πριν την αρχή του Final Fantasy VII.

Η σκηνοθεσία του παιχνιδιού έγινε από τον Χάτζιμε Ταμπάτα ενώ ο σχεδιασμός των χαρακτήρων από τον Τετσούγια Νομούρα. Πριν την ανάπτυξη, το προσωπικό της Square Enix αρχικά είχε σχεδιάσει να κάνει port του βιντεοπαιχνιδιού για κινητά Before Crisis: Final Fantasy VII στο PSP, αλλά ύστερα από διαπραγμάτευση αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου παιχνιδιού. Η πλοκή του βασίζεται σε ένα σενάριο που είχε υπόψιν του ο Καζουσίγκε Νοτζίμα όταν δούλευε στο Final Fantasy VII. Το Crisis Core σημείωσε μεγάλες πωλήσεις, με περισσότερα από τρία εκατομμύρια να πωλούνται παγκοσμίως,[1] ενώ οι κριτικές ήταν γενικότερα θετικές.

Τρόπος παιχνιδιού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο τρόπος παιχνιδιού του Crisis Core. Πάνω αριστερά καταγράφεται η κατάσταση του DMW, κάτω αριστερά τα στατιστικά της κατάστασης του Zack, κάτω δεξιά οι εντολές που μπορεί να εκτελέσει, και πάνω στο κέντρο αναγράφεται η εκτελούμενη εντολή.

Το Crisis Core είναι ένα παιχνίδι δράσης ρόλων στο οποίο ο παίκτης χειρίζεται τον Zack Fair, ενώ στόχος του παιχνιδιού είναι ο εντοπισμός των SOLDIERs Genesis Rhapsodos και Angeal Hewley. Ο Zack κινείται σε ανοικτούς χώρους και μιλά σε άλλους χαρακτήρες που δεν ελέγχονται από τον παίκτη, αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, και πολεμά τέρατα στη μάχη. Σε σημεία αποθήκευσης του παιχνιδιού, ο παίκτης μπορεί να αναλάβει μία από τις διαθέσιμες παράπλευρες αποστολές και αν το κάνει, τότε ο Zack μεταφέρεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο ώστε να ολοκληρώσει την αποστολή, η οποία συνήθως σχετίζεται με την εξολόθρευση ενός ή περισσότερων τεράτων. Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, ο παίκτης ανταμείβεται με ευεργετικά αντικείμενα, και συνήθως εμφανίζονται νέες αποστολές. Ανεξάρτητα από το αν ο παίκτης ολοκληρώσει με ή χωρίς επιτυχία την αποστολή, με την ολοκλήρωσή της, ο Zack επιστρέφει στο σημείο αποθήκευσης του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι χρησιμοποιεί σύστημα μάχης σε πραγματικό χρόνο, όπου ο παίκτης κινεί τον Zack, εκτελεί επιθέσεις, ειδικές ικανότητες και ξόρκια, χρησιμοποιεί αντικείμενα, μπλοκάρει ή αποφεύγει επιθέσεις.[1][2] Οι ικανότητες του Zack στη μάχη εξαρτώνται από το με ποια materia είναι εξοπλισμένος. Μπορεί να εφοδιαστεί έως και έξι materia, τα οποία του δίνουν ειδικές επιθέσεις, μαγικά ξόρκια αλλά και παθητικά μπόνους, όπως την αύξηση της υγείας του ή την ικανότητα να βλέπει τα στατιστικά του εχθρού στη μάχη. Τα materia αποκτώνται στο παιχνίδι με την εξερεύνηση, ως ανταμοιβές από τις παράπλευρες αποστολές, ως λάφυρα από τη μάχη, ή στα καταστήματα. Μπορούν να συντηχθούν και να δημιουργήσουν ισχυρές εκδοχές με βελτιωμένες ικανότητες. Για παράδειγμα, από τη σύντηξη ενός materia επίθεσης με ένα materia στοιχειακής μαγείας θα προκύψει ένα materia με νέα ικανότητα επίθεσης, το οποίο προκαλεί και σωματική αλλά και στοιχειακή μαγική βλάβη. Ειδικά αντικείμενα που συλλέγονται στο παιχνίδι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην σύντηξη materia, ώστε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η δύναμη του materia.

Το σύστημα DMW. Στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο έχουν ευθυγραμμιστεί εικόνες και αριθμοί, με αποτέλεσμα να ανέβει ένα επίπεδο ο παίκτης.

Το Crisis Core χρησιμοποιεί μία μηχανική που επηρεάζει το σύστημα μάχης, παρόμοια με τα φρουτάκια, με το όνομα "Digital Mind Wave" (DMW). Αυτό περιλαμβάνει δύο σειρές τριών τροχών που γυρίζουν. Η μία σειρά έχει αριθμούς από το ένα μέχρι το επτά, και η δεύτερη εικόνες από τους χαρακτήρες που κάνει φίλους ο Zack στο παιχνίδι. Το DMW γυρνά αυτόματα όσο ο Zack έχει τουλάχιστον 10 "Soldier Points" (Βαθμούς Στρατιώτη), τα οποία δίνονται στον παίκτη όταν εξοντώνει εχθρούς. Αν το DMW σταματήσει όταν ευθυγραμμιστούν οι τρεις εικόνες, τότε ο Zack θα εκτελέσει μία επίθεση Limit Break (Σπάσιμο Ορίων), η οποία προκαλεί μεγάλη βλάβη στον εχθρό ή θεραπεύει σημαντικά τον ίδιο. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση, αν η σειρά με τους αριθμούς δώσουν δύο ή περισσότερους ίδιους αριθμούς, το materia σε αυτή τη σειρά θα γίνει πιο δυνατό. Αν οι αριθμοί στη γραμμή ευθυγραμμιστούν δίνοντας "777", ο Zack θα ανέβει ένα επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι θα βελτιωθούν τα στατιστικά της υγείας, τα soldier και ability points του. Αν οι εικόνες δεν ταιριάξουν, το ταίριασμα των αριθμών θα δώσει παροδικά μπόνους στον Zack, όπως το να είναι αόρατος ή να μηδενίζεται το κόστος της χρήσης ικανοτήτων. Η πιθανότητα να ταιριάξουν οι εικόνες συνδέεται με το τρέχον Limit level, που ανεβαίνει όταν ο Zack δέχεται βλάβη στη μάχη και μειώνεται με τις επιτυχείς μάχες, καθώς και μετά από συγκεκριμένα σεναριακά γεγονότα. Μετά τη συγκέντρωση συγκεκριμένων αντικειμένων, οι εικόνες στο DMW μπορεί να αλλάξουν τυχαία, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να κληθούν πλάσματα, τα οποία έχουν πιο καταστροφικά και προνομιακά Limit Breaks από το αν οι εικόνες ταίριαζαν.[3]

Μετά τον τερματισμό του παιχνιδιού, ο παίκτης έχει την επιλογή New Game Plus.[4] Οι κυκλοφορίες του παιχνιδιού για την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική έχουν μία πρόσθετη κλίμακα δυσκολίας, η οποία αυξάνει τη δύναμη και την υγεία των εχθρών.

Το Crisis Core ξεκινά επτά χρόνια πριν τα γεγονότα του Final Fantasy VII, και εμφανίζονται πολλοί χαρακτήρες από αυτό και άλλες συσχετιζόμενες δουλειές. Ωστόσο, οι βασικοί χαρακτήρες του παιχνιδιού προέρχονται είτε από την SOLDIER (τον ιδιωτικό στρατό της Shinra), είτε από την επίλεκτή της ομάδας υπαλλήλων, τους Turks.

Ο βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Zack Fair, ένας νεαρός φιλικός SOLDIER. Μέντοράς του είναι ο Angeal Hewley, ένας SOLDIER 1ης Κλάσης,[5] που είναι φίλος με δύο άλλα μέλη της SOLDIER, τον Sephiroth και τον Genesis, ο οποίος τελικά αποκαλύπτεται πως είναι ο βασικός ανταγωνιστής του παιχνιδιού.[6][7] Ο Zack είναι επίσης φίλος με τους Turks, συγκεκριμένα με τον αρχηγό τους Tseng, και την Cissnei. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο Zack συναντά και φλερτάρει με την Aerith, μία νεαρή κοπέλα που φροντίζει τα λουλούδια μίας κατεστραμμένης εκκλησίας στις παράγκες της Midgar. Γίνεται, επίσης, φίλος με τον Cloud, ένα νεαρό στρατιώτη πεζικού της Shinra.[8][9]

Οι SOLDIERs Zack Fair και Angeal Hewley αποστέλλονται στο Wutai για να υποστηρίξουν την αποστολή της Shinra στον πόλεμο.[10] Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Angeal εξαφανίζεται[11] και ανατίθεται στον Zack να βρει αυτόν και έναν άλλο ήδη εξαφανισμένο SOLDIER, τον Genesis Rhapsodos.[12] Ο Zack, συνοδευόμενος από τον Tseng, μαθαίνει ότι ο Genesis και ο Angeal πρόδωσαν τη Shinra και έτσι, ο Zack και ο Sephiroth πρέπει να τους σκοτώσουν.[13] Με βοήθεια από τον δρ. Hollander, ενός επιστήμονα με βεντέτα εναντίον της Shinra, ο Genesis δημιουργεί ένα στρατό από κλώνους του, για να επιτεθούν στις βάσεις της Shinra.[14] Αφού τους εξοντώνουν, ο Zack και ο Sephiroth εντοπίζουν το μυστικό εργαστήριο του Hollander[15] και μαθαίνουν πως έχει χρησιμοποιήσει τον Genesis αλλά και τον Angeal ως μέρος του Project G, μία προσπάθεια να δημιουργήσει στρατιώτες με κύτταρα της Jenova.[16] Ο Sephiroth αντιμετωπίζει τον Genesis ενώ ο Zack κυνηγά τον Hollander. Ωστόσο, ο Angeal σκοπεύει να κρατήσει τον Hollander ζωντανό, αφού χρειάζεται ένα τρόπο να ξαναγίνει φυσιολογικός, και έτσι εμποδίζει τον Zack από να τον σκοτώσει, ρίχνοντάς τον στις παράγκες της Midgar.[17]

Ο Zack συναντά για πρώτη φορά την Aerith.

Ο Zack αναρρώνει και βρίσκει την Aerith να τον φροντίζει.[18] Αφού ξοδεύουν χρόνο μαζί, ο Zack επιστρέφει στις βάσεις της SOLDIER, που δέχονται επίθεση από τον Genesis.[19] Στο δρόμο της επιστροφής, συμμαχεί με τον Angeal, ο οποίος έχει αναπτύξει αμφιβολίες για τις πράξεις τις δικές του και του Genesis.[20] Ενώ ο Angeal, ο Zack και ο Sephiroth προστατεύουν τις βάσεις, ο Angeal συγκρούεται με τον Genesis, αλλά εξαφανίζονται και οι δύο. Έπειτα, ανατίθεται στον Zack να ερευνήσει το Modeoheim, όπου εντοπίστηκε ο Genesis.[21] Στη διαδρομή, συναντά τον στρατιώτη πεζικού της Shinra, Cloud Strife, και γίνονται φίλοι.[22] Κοντά στο Modeoheim, ο Zack βρίσκει και καταστρέφει τον Genesis, που φαίνεται να αυτοκτονεί, πέφτοντας στα βάθη ενός αντιδραστήρα. Ο Zack ταξιδεύει στο Modeoheim και βρίσκει τον Angeal και τον Hollander. Ο Angeal καλεί και ενσωματώνεται με τους δικούς του κλώνους, μεταλλασσόμενος σε τέρας, αναγκάζοντας τον Zack να τον σκοτώσει. Πριν πεθάνει, ο Angeal δίνει στον Zack το Buster Sword του, ευχαριστώντας τον και λέγοντάς του να προστατεύει πάντα την τιμή του.[23]

Παρά το ότι η Shinra συνεχίζει το κυνήγι του Hollander, φαίνεται πως ο Genesis είναι ακόμη ζωντανός και συνεχίζει να παράγει κλώνους, μερικοί από τυος οποίους εμφανίστηκαν στη Midgar, έτσι ο Zack αναγκάζεται να επιστρέψει για να προστατεύσει την Aerith.[24] Την αφήνει μαζί με ένα κλώνο του Angeal που φαίνεται να την προστατεύει, και έπειτα ταξιδεύει με τον Sephiroth και τον Cloud να ερευνήσουν έναν αντιδραστήρα Mako κοντά στο Nibelheim.[25] Ενώ ελέγχουν τον αντιδραστήρα, ο Sephiroth μαθαίνει από τον Genesis ότι ήταν πείραμα, έχοντας ενσωματωμένα κύτταρα της Jenova πριν γεννηθεί.[26] Ο Genesis εξηγεί πως το σώμα του υποβαθμίζεται και χρειάζεται κύτταρα του Sephiroth για να επιβιώσει, όμως ο Sephiroth αρνείται.[27] Καταβεβλημένος από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το παρελθόν του, ο Sephiroth κλειδώνεται στην Έπαυλη Nibelheim και, μία εβδομάδα αργότερα, καίει το Nibelheim και πηγαίνει στον αντιδραστήρα Mako για να πάρει το σώμα της Jenova. Όταν ο Zack αποτυγχάνει να τον σταματήσει, ο Cloud τον ρίχνει στο Lifestream κάτω από τον αντιδραστήρα. Ο Zack ξυπνά για να βρει ότι η Shinra έχει καλύψει το συμβάν του Nibelheim και ότι έχει γίνει, μαζί με τον Cloud, μέρος των πειραμάτων του Καθηγητή Hojo στα κύτταρα της Jenova και την έκθεση σε ενέργεια Mako.[28] Ωστόσο, ο Zack καταφέρνει να δραπετεύσει, παίρνοντας τον κατατονικό Cloud μαζί του. Οι δύο γίνονται αμέσως στόχοι υψηλής προτεραιότητας από τη Shinra. Ενώ τρέπεται σε φυγή, ο Zack μαθαίνει ότι ο Genesis και ο Hollander συνεχίζουν ακόμα να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τη μετάλλαξη του Genesis,[29] και τώρα σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα κύτταρα του Cloud, αφού είναι ο μόνος με γονίδια του Sephiroth στον κόσμο.[30]

Σκηνή πριν την τελευταία μάχη του Zack, μόνος εναντίον του ατελείωτου στρατού της Shinra. Ανεξάρτητα από τις πράξεις του παίκτη, ο Zack θα χάσει τη μάχη, οδηγώντας το παιχνίδι στον τερματισμό.

Ο Hollander προσπαθεί να βρει τον Cloud, αλλά σκοτώνεται από τον Zack. Έπειτα, ο Zack βρίσκει τον Διευθυντή Lazard ο οποίος, πλέον μεταλλαγμένος σε κλώνο του Angeal, έχει στραφεί εναντίον της Shinra.[31] Οδηγεί τον Zack στα ερείπια της Banora για να βρει τον Genesis. Ο Zack καταστρέφει τον Genesis, όμως επιστρέφοντας, ανακαλύπτει πως η Shinra τον έχει εντοπίσει, και σκότωσε τον Lazard. Ο κλώνος του Angeal που προστάτευε την Aerith καταφθάνει επίσης, αλλά σκοτώνεται και αυτός.[32] Ο Zack ανακαλύπτει ένα σημείωμα που κουβαλούσε από την Aerith, και μαθαίνει ότι αυτός και ο Cloud ήταν τέσσερα χρόνια πειράματα του Hojo.[33] Ο Zack και ο Cloud μπορούν να δραπετεύσουν κατευθυνόμενοι προς τη Midgar, ενώ το σώμα του Genesis μαζεύεται από δύο στρατιώτες.

Η Shinra κυνηγά τον Zack και τον Cloud, και τους βρίσκει έξω από τη Midgar. Αφήνοντας τον Cloud ημιαναίσθητο σε κρυφό σημείο, ο Zack πολεμά γενναία έναν εξωπραγματικό αριθμό στρατιωτών της Shinra, όμως τελικά τραυματίζεται θανάσιμα. Ο Cloud καταφέρνει να συρθεί στο σώμα του Zack αφού έφυγαν οι άνθρωποι της Shinra. Ο Zack, με την τελευταία του ανάσα, του παραδίδει το Buster Sword, όπως έκανε ο Angeal σε εκείνον, λέγοντάς του να συνεχίσει να ζει, και ότι είναι η απόδειξη ότι υπήρξε.[34] Ο Cloud ξεκινά να περπατά προς τη Midgar. Ο επίλογος είναι οι αρχικές σκηνές του Final Fantasy VII σε ανασχεδιασμό όπου ο Cloud, με μπερδεμένες αναμνήσεις, ισχυρίζεται ότι είναι πρώην SOLDIER 1ης Κλάσης.[35]

Η ιδέα για το Crisis Core γεννήθηκε όταν ο Χάτζιμε Ταμπάτα επιλέχθηκε ως διευθυντής για έναν επερχόμενο τίτλο Final Fantasy στο PlayStation Portable. Μετά από συζήτηση με τον Τετσούγια Νομούρα και τον Γιοσινόρι Κιτάσε, ο Ταμπάτα αποφάσισε ότι το παιχνίδι θα ήταν μία προσθήκη στο Compilation of Final Fantasy VII, νιώθοντας ότι η πίεση της παραγωγής ενός παιχνιδιού από μία δημοφιλή σειρά θα παρακινούσε το προσωπικό και τον ίδιο.[36] Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα port του Before Crisis: Final Fantasy VII για το PlayStation Portable, όπως είχε κυκλοφορήσει για τα κινητά τηλέφωνα, και η ομάδα ήθελε να το επεκτείνει. Ωστόσο, όταν την απόφαση να είναι ο Zack πρωταγωνιστής του νέου παιχνιδιού, η ιδέα για το port ακυρώθηκε.[37]

Ο Κιτάσε ήθελε να επιβεβαιωθεί ότι το παιχνίδι θα υπερβεί τις προσδοκίες του κοινού, έτσι επιβεβαιώθηκε ότι είχε σημαντικούς συνδέσμους με άλλους τίτλους του Compilation of Final Fantasy VII, παρά έκανε φόρο τιμής στο Final Fantasy VII.[37] Παρομοίως, ο Ταμπάτα εξήγησε ότι αυτός και το προσωπικό ήταν πολύ επιφυλακτικοί κατά τη διάρκεια της παραγωγής μήπως άλλαζαν την οπτική των παικτών για τους εμβληματικούς χαρακτήρες του Final Fantasy VII. Για παράδειγμα, ένα από τα βασικά γεγονότα του Final Fantasy VII, το συμβάν του Nibelheim, έχει κάπως αλλάξει στο OVA Last Order: Final Fantasy VII, και λόγω των αρνητικών κριτικών των φανς σε αυτή την αλλαγή, το προσωπικό του παιχνιδιού αποφάσισε να μην κάνει μεγάλες αλλαγές στο Crisis Core.[37] Ωστόσο, επεξεργάστηκαν το βασικό στοιχείο ότι το παιχνίδι πραγματευόταν τις "νεώτερες μέρες" των χαρακτήρων, ώστε νέα στοιχεία να μπορούσαν να προστεθούν, χωρίς να αλλάξουν οι χαρακτήρες τόσο πολύ.[36]

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που επιλέχθηκε ο Zack ως πρωταγωνιστής, ήταν η προκαθορισμένη μοίρα του.[36] Ο Κιτάσε ανέφερε ότι η ιστορία του Zack "μαγειρευόταν για δέκα χρόνια" καθώς, παρά το ότι στο Final Fantasy VII ήταν ελάσσονος σημασίας χαρακτήρας, ο Νομούρα είχε ήδη αναπτύξει ιδεολογική τέχνη, και ο Νοτζίμα είχε ήδη δουλέψει μία ιστορία. Το παιχνίδι ήταν αρχικά να έχει περισσότερες σκηνές με την πτήση του Zack και του Cloud για τη Midgar, έτσι ώστε να ξεδιπλώσουν τη φιλία τους και τα απραγματοποίητα σχέδιά τους, αλλά αυτές οι σκηνές αφαιρέθηκαν εξαιτίας των περιορισμών του UMD, και έτσι το προσωπικό επικεντρώθηκε στο υπόβαθρο του Zack ως έναν εντυπωσιακό μαχητή.[38] Η προσθήκη του χαρακτήρα Genesis στην ιστορία ήρθε μετά από συζητήσεις μεταξύ του παραγωγού Χιντέκι Ιμαΐζουμι και του Ιάπωνα ηθοποιού φωνής του, Gackt, όταν ο Ιμαΐζουμι εντυπωσιάστηκε με τη σύντομη εμφάνιση του Genesis στο μυστικό τερματισμό του Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII, και ένιωσε ότι υπήρχε ένας μεγάλος χώρος για την ανάπτυξή του.[39] Ο ρόλος του Sephiroth γράφτηκε με ακρίβεια, ώστε να του δοθεί μία "πολύ πιο ανθρώπινη πλευρά".[39] Το λογότυπο του παιχνιδιού απεικονίζει διάφορους βασικούς χαρακτήρες: ο γαλάζιος ουρανός συμβολίζει τον Zack, το λευκό φτερό τον Angeal και το νερό την Aerith.[40]

Το Crisis Core αρχικά θεωρήθηκε βιντεοπαιχνίδι δράσης, αλλά επειδή όλη η ομάδα είχε μεγαλύτερη εμπειρία στον σχεδιασμό παιχνιδιών ρόλων, αποφάσισαν να το αλλάξουν, κάνοντας τις μάχες να μοιάζουν περισσότερο με αυτές που βρίσκονται στα συνηθισμένα παιχνίδια ρόλων.[38] Ωστόσο, πρόσθεσαν περισσότερα στοιχεία δράσης στις μάχες, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να γίνεται περισσότερο δράσης ρόλων, παρά παραδοσιακό παιχνίδι ρόλων. Το σύστημα Materia σχεδιάστηκε έτσι ώστε οι παίκτες να μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε βελτιώσεις σχετικές με παιχνίδια ρόλων ή με παιχνίδια δράσης, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα του παιχνιδιού. Επιπλέον, προστέθηκε και το σύστημα Digital Mind Wave system (DMW), ώστε να δοθεί στον τρόπο παιχνιδιού το στοιχείο της τύχης και να αποφευχθεί η αίσθηση επαναλαμβανόμενης μάχης.[36] Ο Νομούρα και ο Κιτάσε ήθελαν να συμπεριλάβουν αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι, εξαιτίας του ενθουσιασμού τους για τις μηχανές pachinko.[37]

Το παιχνίδι ανακοινώθηκε πρώτη φορά στην E3 του 2004, πριν την κυκλοφορία του PlayStation Portable. Το πρώτο του trailer αποτελούνταν από βίντεο του Last Order.[41] Σε μία συνέντευξη για το περιοδικό Famitsu, ο Νομούρα ανέφερε ότι ένα playable demo του παιχνιδιού θα ήταν έτοιμο στο τέλος του 2006. Ωστόσο, δεν υπήρχε διευκρίνιση αν το παιχνίδι θα ήταν ελεύθερα διαθέσιμο για τους κατόχους του PSP.[42] Το Μάιο του 2005 ο Νομούρα ανακοίνωσε ότι είχε σχεδιάσει το καλλιτεχνικό κόνσεπτ του παιχνιδιού, με τον τρόπο παιχνιδιού να είναι "ενδιαφέρον" και "δεν είχε εμφανιστεί προηγουμένως".[43] Το Μάιο του 2007, ο Νομούρα και ο Ταμπάτα αποκάλυψαν ότι το παιχνίδι είχε ολοκληρωθεί κατά 90%, και ότι η ολοκλήρωση της ιστορίας και όλες τις παράπλευρες αποστολές θα έπαιρνε περίπου 100 ώρες παιχνιδιού.[44] Ένα playable demo ήταν διαθέσιμο στην ετήσια έκθεση Jump Festa '06.[45]

Το soundtrack του παιχνιδιού κυκλοφόρησε στις 10 Οκτωβρίου του 2007, περιλαμβάνοντας πενήντα πέντε τραγούδια σε δύο δίσκους. Η σύνθεση της μουσικής έγινε από τον Τακεχάρου Ισιμότο, με μερικά τραγούδια να συνθέτονται από τον Καζουχίκο Τογιάμα. Το soundtrack περιείχε επίσης και μείξεις διαφόρων κομματιών από το Final Fantasy VII, από τον Νομπούο Ουεμάτσου, και από το Last Order: Final Fantasy VII, του οποίου η σύνθεση έγινε από τον Ισιμότο. Το τραγούδι των τίτλων τέλους, Why, εκτελέστηκε από την τραγουδίστρια Αγιάκα.[46] Η προσθήκη του τραγουδιού αποκαλύφθηκε από την Square Enix το Μάιο του 2007, με την Αγιάκα να δηλώνει πως την γοήτευσε η ιστορία του Crisis Core και ένιωσε ότι θα ήθελε να μεταφέρει το Why πλάι στη μοίρα του Zack στις καρδιές πολλών ανθρώπων.[47] Το single κυκλοφόρησε, μαζί με το κομμάτι Clap & Love, στην Ιαπωνία στις 5 Σεπτεμβρίου του 2007.[48]

Το επετειακό πακέτο περιλαμβάνει το παιχνίδι, το PSP Lite, και ένα λουράκι Buster sword

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2007, η Square Enix κυκλοφόρησε το πακέτο ειδικής έκδοσης του παιχνιδιού: ένα PlayStation Portable Slim και Lite ασημί χρώματος, με το έμβλημα της 10της Επετείου του Final Fantasy VII στην πίσω και τη μία πλαϊνή μεριά της κονσόλας. Το πακέτο αυτό, όπως και όλα τα περιορισμένου αριθμού κομμάτια κυκλοφοριών σχετιζόμενα με το Final Fantasy VII, κυκλοφόρησε 77,777 κομμάτια.[49]

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2007, ανακοινώθηκε ότι το Crisis Core θα κυκλοφορήσει στη βόρεια Αμερική στις 25 Μαρτίου του 2008. Ο αγοραστής, αν το προπαρήγγειλε από συγκεκριμένα καταστήματα, όπως το GameStop, θα λάμβανε και μία θήκη Shinra για UMD, ενώ από το Best Buy, θα λάμβανε το παιχνίδι με μεταλλικό εξώφυλλο. Στην Ευρώπη κυκλοφόρησαν δύο εκδοχές του παιχνιδιού: μία κανονική εκδοχή και μία περιορισμένη η οποία ήταν διαθέσιμη μόνο διαδικτυακά. Αυτή η περιορισμένη εκδοχή περιείχε ένα κουτί με ειδικό κάλυμμα και ένα βιβλιαράκι προωθητικών CG δημιουργιών με το όνομα The Art of Crisis Core: Final Fantasy VII.[50] Όπως με αρκετά παιχνίδια της εταιρίας, η Square Enix κυκλοφόρησε ένα βιβλίο οδηγό Ultimania στην Ιαπωνία, στις 18 Οκτωβρίου του 2007.[51]

Μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, ο Γιοσινόρι Κιτάσε δήλωσε έκπληκτος με την ποιότητα των βίντεο εντός παιχνιδιού, σε σημείο που ένιωσε σχεδόν σα να έπαιζε παιχνίδι του PlayStation 2. Διασκέδασε επίσης το τέλος του παιχνιδιού, έκπληκτος από το πόσο συγκινητική έγινε η ιστορία του Zack.[52]

Το Crisis Core πούλησε 350,000 αντίγραφα στην Ιαπωνία την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, μαζί με τα 77,777 αντίγραφα της περιορισμένης εκδοχής του παιχνιδιού.[53] Το Νοέμβριο του 2007, η Square Enix ανακοίνωσε ότι το Crisis Core ήταν το παιχνίδι της με τις καλύτερες πωλήσεις σε όλες τις ηπείρους από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με 710,000 αντίγραφα να πωλούνται στην Ιαπωνία.[54] Πουλώντας 790,705 κομμάτια μέχρι τον Αύγουστο του 2008, έγινε το τρίτο παιχνίδι με τις καλύτερες πωλήσεις για το PSP στην Ιαπωνία.[55] Το Μάρτιο του 2008, το Crisis Core πούλησε 301,600 αντίγραφα τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του στις Η.Π.Α.,[56] μετά από το God of War: Chains of Olympus, το οποίο πούλησε 340,500 αντίγραφα, κάνοντας το Crisis Core το δεύτερο με καλύτερες πωλήσεις παιχνίδι για το PSP κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, και το έκτο καλύτερο γενικά.[56] Μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2009, η Square Enix ανακοίνωσε ότι το Crisis Core πούλησε 3.1 εκατομμύρια παγκοσμίως, με τα 830,000 από αυτές τις πωλήσεις να προέρχονται από την Ιαπωνία.[57] Περίπου 840,000 κομμάτια, περιλαμβανομένων 55,000 στην Ευρώπη, πωλήθηκαν κατά το δημοσιονομικό έτος της Square Enix το 2009.[58] Σε απάντηση για τις πωλήσεις του παιχνιδιού, η εταιρία χαρακτήρισε το Crisis Core το καλύτερο παιχνίδι της τής χρονιάς,[59] αποκαλώντας το μία απίστευτη επιτυχία. Ο Νταγκ Μπόουν, διευθύνων πωλήσεων της Square Enix UK, χαρακτήρισε "το παιχνίδι του 2008 για το PSP που πρέπει να έχει κανείς".[60]

Το Crisis Core δέχθηκε γενικότερα θετικές κριτικές. Το GameSpot του έδωσε το χαρακτηρισμό "Editor's Choice", εκωμιάζοντάς το για την ιστορία, το σύστημα μάχης και την παρουσίασή του, και δηλώνοντας ότι "το Crisis Core είναι ένα συναρπαστικό και σπαραχτικό ταξίδι που κάθε φαν των παιχνιδιών ρόλων πρέπει να πάρει".[61] Ο Ράιαν Κλέμεντς του IGN επαίνεσε τις διαφορές του από τα άλλο παιχνίδια ρόλων, λόγω της εστίασής του στην εξέλιξη του Zack και στη σχέση του με τους SOLDIERs. Δήλωσε πως "το Crisis Core είναι ένα υπέροχο παιχνίδι και, με εξαίρεση μερικών μικρών λαθών εδώ και κει, δεν θα απογοητεύσει". Επίσης, έγινε μέρος στην γκαλερί "Editor's Choice" για τα προτεινόμενα παιχνίδια για την πλατφόρμα PSP.[62] Το GameSpy του έκανε θετική κριτική, αναφέροντας πως "έχει ισοδύναμα κομμάτια φόρου τιμής και πρωτοτύπου, παντρεύοντας επιλογές κλασσικού σχεδιασμού με αναζωογονητικές νέες τεχνικές, φέρνοντας μαζί αρμονικά κάτι παλιό με κάτι νέο". Επίσης σχολίασε ότι, παρότι μπορεί κάποιοι παίκτες να αντιπαθήσουν τον Zack, "θα πρέπει να είσαι πολύ κουρασμένος για τον χαρακτήρα για να μη μεγαλώσει μέσα σου, καθώς προχωράς στην περιπέτεια".[63] Το VideoGamer.com του έδωσε συνολικό σκορ 9, βρίσκοντας το σύστημα μάχης του "εθιστικό", και ισχυρίστηκε ότι οι σκηνές CGI είχαν ποιότητα παρόμοια με αυτές του Final Fantasy VII: Advent Children.[64] Παρομοίως, το GamePro του έδωσε θετική κριτική αποκαλώντας το τον "τίτλο PSP με την πιο ωραία εμφάνιση", και επαινώντας το πως ενσωμάτωσε στοιχεία από το Compilation, ταυτόχρονα δημιουργώντας νέες διαστάσεις.[65] Ο AJ Glasser του GamesRadar ανέφερε ότι με το σύστημα DMW, το παιχνίδι γινόταν εύκολο, προκαλώντας τον "ψημένο παίκτη" να δοκιμάσει να το παίξει στο Hard Mode. Επίσης βρήκε το παιχνίδι αρκετά συμπαθητικό ώστε ακόμα και οι παίκτες που αντιπαθούν τη σειρά του Final Fantasy VII θα το διασκεδάσουν.[66] Ο Σάμιουελ Ρόμπερτς του περιοδικού Play το αποκάλεσε το καλύτερο παιχνίδι του 2008.[67]

Πολλοί κριτικοί σχολίασαν επίσης τη σχέση του παιχνιδιού με το Final Fantasy VII. Το 1UP.com το αποκάλεσε ένα από τα καλύτερα prequels όλων των εποχών, αναφέροντας ότι "κάνει καλύτερη δουλειά στο να βάλει τους παίκτες στον κόσμο του FFVII ακόμη και από το γνήσιο παιχνίδι".[68] Το GameTrailers δήλωσε ότι το Crisis Core "δεν παίρνει τον εύκολο δρόμο και κάνει φωτοτυπία την πηγή" και σε αντίθεση με το Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII, είναι ελκυστικό.[69] Το Computer and Video Games ανέφερε ότι παρά το ότι η βασική ιστορία του παιχνιδιού κρατά μόνο 12 ώρες, οι παράπλευρες αποστολές βοήθησαν στο να επιμηκυνθεί η διάρκεια του παιχνιδιού. Επίσης, επαίνεσε το σύστημα μάχης του παιχνιδιού, λέγοντας ότι δεν γίνεται ποτέ κουραστικό και ότι ένα από τα αδύναμα σημεία του Final Fantasy VII (περιπλάνηση για ώρες κ.ά.) δεν ήταν προβλήματα σε αυτό.[70]

Από την άλλη πλευρά, το Crisis Core έλαβε και κάποιες αρνητικές κριτικές. Παρά το γεγονός ότι το αποκάλεσε το καλύτερο spin-off του Final Fantasy VII, το Eurogamer ανέφερε πως "για τους εικοσιεξάχρονους, τους εικοσιοκτάχρονους, τους τριαντάριδες στους οποίους απευθύνεται, το παιχνίδι έχει λίγα να προσφέρει πέρα από την λουστραρισμένη αισθηματολογία".[71] Το PALGN, αν και αποκάλεσε το σύστημα DMW ένα χρήσιμο εργαλείο, δήλωσαν ότι ένιωσαν ότι ήταν το πιο αδύναμο σημείο του παιχνιδιού.[72] Το X-Play βαθμολόγησε το παιχνίδι με 2/5, σχολιάζοντας τα cutscenes που δεν έχουν την επιλογή προσπέρασης, τους φτωχούς διαλόγους, τον επαναλαμβανόμενο τρόπο παιχνιδιού και το αδύναμο σενάριο.[73] Την ημέρα της Πρωταπριλιάς, ως απάντηση στην κριτική που δέχθηκαν για το γνήσιο review τους, δήλωσαν σαρκαστικά ότι "αποφάσισαν να δώσουν στο παιχνίδι μία δεύτερη ματιά και να του κάνουν ένα re-review, αυτή τη φορά με μία καθαρή και αμερόληπτη αντίληψη", βαθμολογώντας το με το αδύνατο 6/5.[74]

Το Crisis Core έλαβε έναν αριθμό βραβείων από διαφορετικούς εκδότες. Προτάθηκε από το GameSpot τα βραβεία "Καλύτερα του 2008", στις κατηγορίες "Καλύτερη ιστορία", "Καλύτερο παιχνίδι ρόλων" και "Καλύτερο παιχνίδι του PSP", κερδίζοντας τελευταίο. Μπήκε στη δέκατη θέση τις λίστας του IGN για τα καλύτερα παιχνίδια του PSP όλων των εποχών.[75] Στο Καλύτερα του 2008 του IGN, το Crisis Core κέρδισε στις κατηγορίες "Καλύτερο παιχνίδι ρόλων" και "Καλύτερη ιστορία για το PSP".[76][77] Το Videogamer.com το έβαλε στη δέκατη πέμπτη και τέταρτη θέση στα άρθρα "Καλύτερα παιχνίδια του 2008" και "Κορυφαίες 10 αποκλειστικότητες του PSP για το 2008", αντίστοιχα.[78][79] Το GamePro αναφέρθηκε σε αυτό ως ένα από τα πέντε παιχνίδια που οι χρήστες του PSP πρέπει να παίξουν, ένα από τα 31 καλύτερα παιχνίδια του PSP το 2009, και το έβδομο καλύτερο παιχνίδι prequel.[80][81][82] Επίσης, ψηφίστηκε στην πέμπτη θέση της δημοσκόπησης του περιοδικού Dengeki για τα παιχνίδια που προκαλούν τα περισσότερα δάκρυα όλων των εποχών.[83] Το 2011, ψηφίστηκε από αναγνώστες στη δεύτερη θέση του Famitsu σε δημοσκόπηση με το ίδιο θέμα, σε μία λίστα 20 τίτλων.[84]

Κριτής Βαθμολογία
1UP.com B+[68]
CVG 9.0/10[70]
Eurogamer 7/10[71]
Famitsu 35/40[85]
GamePro 4.5/5[65]
GameRankings 82.50%[86]
GameSpot 9.0/10[61]
GameSpy 4/5 stars[63]
GamesRadar 9/10[66]
GameTrailers 8.4/10[69]
IGN 8.5/10[62]
Metacritic 83/100[87]
PALGN 8.5/10[72]
VideoGamer.com 9/10[64]
X-Play 2/5[73]
  1. 1,0 1,1 Gantayat, Anoop (16 Δεκεμβρίου 2006). «Hands On: Final Fantasy VII Crisis Core». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. «New Crisis Core Details - Advent Children.forums». web.archive.org. 3 Ιουνίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. Clements, Ryan (18 Μαρτίου 2008). «Crisis Core: Final Fantasy VII Review». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  4. Raymond_Padilla 2008-04-18T23:48:56.108ZPSP. «Crisis Core: Final Fantasy VII - Mission Survival Guide!». gamesradar (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  5. Clements, Ryan (8 Φεβρουαρίου 2008). «Crisis Core: Character Profiles». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  6. «Crisis Core: Character Profiles». IGN (στα Αγγλικά). 8 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  7. «Crisis Core: Character Profiles». IGN (στα Αγγλικά). 8 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  8. Clements, Ryan (7 Μαρτίου 2008). «Crisis Core: Character Profiles Revisited». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  9. «Crisis Core: Character Profiles Revisited». IGN (στα Αγγλικά). 7 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  10. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Lazard: This war is currently stuck in limbo. That's why we've decided to send you. / Zack: Uh, to Wutai? / Lazard: Yes this war has gone long enough."
  11. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Sephiroth: Where is Angeal? / Zack: I thought he was fighting around here... / 'Sephiroth: Humph. So, he's gone, too."
  12. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Lazard: I want you to go to the hometown of our missing SOLDIER 1st Class, Genesis."
  13. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Lazard: The company has decided eliminate Genesis and his cohorts. This includes Angeal as well. /.../ Sephiroth: They believe your emotions will hamper your judgement. / Zack: Well, of course! / Sephiroth: That's why I'm going too."
  14. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Zack: The intruders are Genesis copies. / Sephiroth: Hollander must be behind this. /.../ Sephiroth: Hollander lost his bid for the leadership of the Science Department. He has born a grudge against Shinra ever since. Revenge is most likely his objective."
  15. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Sephiroth: Hollander's secret laboratory is down this way, apparently."
  16. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Sephiroth: Project G gave birth to the man we know as Genesis."
  17. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Zack: Working for Hollander now? / ... / Angeal: I've become a monster. /.../ Angeal: Angels dream of one thing. / Zack: Please tell me. / Angeal: To be human. /.../ Angeal: Defend yourself!"
  18. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Aerith: You fell from the sky. Scared me. / Zack: So you saved me, huh?"
  19. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Sephiroth: Zack, return to the Shinra building now. Genesis has attacked us. / Zack: On my way. I'm sorry but duty calls."
  20. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Angeal: Zack, join my battle. Our enemy is all that creates suffering. / Zack: All right... I'll help you."
  21. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Angeal: Genesis and Hollander are in Modeoheim. /.../ Tseng: Zack, I need you in Modeoheim."
  22. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Zack: Good news, Tseng! Me and... / Cloud: Cloud / Zack: Me and Cloud here are both backwater experts. Oh yeah!"
  23. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Angeal: Zack. You have my thanks. This... is for you. Protect your honor, always..."
  24. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Sephiroth: They've been sighted in Midgar as well / Zack: I see. / Sephiroth: The slums too. Permission to return... granted."
  25. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Zack: By the way, where are we going? / Sephiroth: To Nibelheim."
  26. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Genesis: The Jenova Project was the term used for all experiments relating to the use of Jenova's cells. / Sephiroth: My mother's... cells? /.../ Genesis: Jenova was excavated from a 2000-year-old rock layer. She's a monster."
  27. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Genesis: Sephiroth... I need your help. My body is continuing to degrade. /.../ Genesis: Therefore, your body cannot degrade. Share your cells with me."
  28. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Cissnei: He... he's the other example they collected at Nibelheim. /.../Zack: Mako addiction. Severe case. / Cissnei: The experiment, isn't it?"
  29. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Genesis: The gift of the goddess... A pure S cell sample will stop the degradation process."
  30. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Hollander: That infantryman carries within his body the last pure S-cells in the world."
  31. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Lazard: I'm just and Angeal copy... It's Lazard."
  32. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Lazard: Shinra attacked us / Zack: Save your strength / Lazard: I got some help from him... over there./.../ Zack: Director! Thank you."
  33. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Aerith's letter: I wish I knew where were you. It's already been four years now. /.../ Zack: Aerith, wait for me."
  34. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Zack: Continue living. You are proof that I existed. My dreams and pride, I give it all to you. / Cloud: I am proof that you existed."
  35. Square Enix (August 24, 2008). Crisis Core: Final Fantasy VII. PlayStation Portable. "Cloud: My name is Cloud. SOLDIER 1st Class."
  36. 36,0 36,1 36,2 36,3 «FFVII: Crisis Core Preview for PSP from 1UP.com». web.archive.org. 7 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  37. 37,0 37,1 37,2 37,3 McCarthy, Dave (28 Απριλίου 2008). «Crisis Core: Final Fantasy VII UK Interview». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  38. 38,0 38,1 «The 3rd Birthday Has Skippable Event Scenes». Andriasang. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  39. 39,0 39,1 «Crisis Core: Final Fantasy VII UK Interview». IGN (στα Αγγλικά). 28 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  40. Crisis Core: Final Fantasy VII 10th Ultimania (in Japanese). Square-Enix. 2007. ISBN 978-4-7575-2126-1.
  41. www.the-nextlevel.com http://www.the-nextlevel.com/feature/square-enixs-e3-press-conference-highlights/. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  42. «"Crisis Core: Final Fantasy VII playable demo by the end of 2006". Qj.net. 2006. Archived from the original on February 12, 2007. Retrieved November 30, 2006». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2007. 
  43. Gantayat, Anoop (4 Μαΐου 2005). «Tetsuya Nomura on Final Fantasy VII». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  44. «Crisis Core: Final Fantasy VII to be 100 hours long - Sony PSP Video Game News - PAL Gaming Network». web.archive.org. 27 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  45. «Crisis Core Website Updated | RPG Site». www.rpgsite.net. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  46. «RPGFan Music - Crisis Core -Final Fantasy VII- OST». www.rpgfan.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  47. Staff, I. G. N. (18 Μαΐου 2007). «Crisis Core Gets a Star». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  48. «Why». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  49. Boyes, Emma (24 Σεπτεμβρίου 2007). «TGS '07: PSP tops Japan hardware charts». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  50. «Rakuten - Earn Super Points at your favourite retailers and choose great rewards». www.rakuten.co.uk. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  51. «アルティマニアシリーズ 公式ページ | SQUARE ENIX GAME BOOKS ONLINE». magazine.jp.square-enix.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  52. Final Fantasy VII 10th Anniversary Ultimania (Revised Edition) (in Japanese). Square-Enix. 2009. pp. 8–13. ISBN 978-4-7575-2560-3.
  53. «FFVII: Crisis Core sells 350,000 copies on first day - GameGrep». www.gamegrep.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  54. «Crisis Core is Square's best selling game this year | Joystiq». web.archive.org. 28 Ιανουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  55. Snow, Jean (2008-08-27). «PSP Sales Top 10 Million in Japan». Wired. ISSN 1059-1028. https://www.wired.com/2008/08/psp-sales-top-1/. Ανακτήθηκε στις 2019-02-12. 
  56. 56,0 56,1 Sinclair, Brendan (17 Απριλίου 2008). «NPD: March game sales skyrocket 57 percent». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  57. "Results Briefing: Fiscal Year ended May 31, 2009" (PDF). Square-Enix.com. May 19, 2009. Retrieved July 21, 2009.
  58. «What Square Enix Games Sold Well Last Year?». Siliconera. 21 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  59. MCV Editors (2008-06-13). «Crisis Core biggest PSP release of 2008» (στα αγγλικά). MCV. ISSN 1469-4832. https://www.mcvuk.com/business/crisis-core-biggest-psp-release-of-2008. Ανακτήθηκε στις 2019-02-12. 
  60. MCV Editors (2008-08-29). «Square Enixs Crisis Core reigns supreme over PSP chart» (στα αγγλικά). MCV. ISSN 1469-4832. https://www.mcvuk.com/business/square-enixs-crisis-core-reigns-supreme-over-psp-chart. Ανακτήθηκε στις 2019-02-12. 
  61. 61,0 61,1 VanOrd, Kevin (25 Μαρτίου 2008). «Crisis Core: Final Fantasy VII Review». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  62. 62,0 62,1 Clements, Ryan (18 Μαρτίου 2008). «Crisis Core: Final Fantasy VII Review». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  63. 63,0 63,1 «GameSpy: Final Fantasy VII: Crisis Core - Page 1». web.archive.org. 14 Ιουλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  64. 64,0 64,1 «Crisis Core: Final Fantasy VII Review for PSP - VideoGamer.com». web.archive.org. 17 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  65. 65,0 65,1 «Review : Crisis Averted: Final Fantasy Shines on the PSP! [PSP] - from GamePro.com». web.archive.org. 27 Αυγούστου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  66. 66,0 66,1 AJ_Glasser 2008-03-19T20:23:43.78ZPSP. «Crisis Core: Final Fantasy VII review». gamesradar (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  67. «Crisis Core: Final Fantasy VII – my game of the year | PLAY Magazine». web.archive.org. 19 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  68. 68,0 68,1 «FFVII: Crisis Core Review for PSP from 1UP.com». web.archive.org. 27 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  69. 69,0 69,1 «Crisis Core: Final Fantasy VII Article Review and Ratings | GameTrailers». web.archive.org. 28 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  70. 70,0 70,1 «Final Fantasy VII: Crisis Core review - CVG». web.archive.org. 13 Φεβρουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  71. 71,0 71,1 Parkin, Simon (23 Ιουνίου 2008). «Final Fantasy VII: Crisis Core • Page 3». Eurogamer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  72. 72,0 72,1 «Crisis Core: Final Fantasy VII Review - Sony PSP Video Game Review - PAL Gaming Network». web.archive.org. 26 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  73. 73,0 73,1 «Crisis Core: Final Fantasy VII for PSP - G4tv». web.archive.org. 16 Οκτωβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  74. «G4 - X-Play - Features». web.archive.org. 4 Ιουλίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  75. «The Top 25 PSP Games - IGN». web.archive.org. 1 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  76. «IGN PSP: Best RPG 2008». web.archive.org. 11 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  77. «IGN PSP: Best Story 2008». web.archive.org. 11 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  78. «Best Games of 2008: 20-11 - VideoGamer.com». web.archive.org. 12 Σεπτεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  79. «Top 10 PlayStation exclusives of 2008 - VideoGamer.com». web.archive.org. 27 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  80. «Five games you should play on PSP before the console's lifecycle ends, News from GamePro». web.archive.org. 12 Αυγούστου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  81. «The 31 Best PSP Games - 2009 Edition, page 2, Feature Story from GamePro». web.archive.org. 9 Αυγούστου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  82. «Game Prequels: The 8 Greatest Video Game Prequels, Feature Story from GamePro». web.archive.org. 24 Οκτωβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  83. «電撃 - 【アンケート結果発表】感動して泣いてしまったゲームはありますか?». web.archive.org. 18 Αυγούστου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  84. «Famitsu's top 20 list of tear-inducing games - Gematsu». web.archive.org. 6 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  85. «MAXCONSOLE - Playstation Portable - Famitsu reviews Final Fantasy VII: Crisis Core - 35/40». web.archive.org. 12 Μαρτίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  86. «Crisis Core: Final Fantasy VII for PSP - GameRankings». www.gamerankings.com. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  87. «Crisis Core: Final Fantasy VII». Metacritic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]