Cowboy Bebop

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Cowboy Bebop
Το λογότυπο της σειράς.
カウボーイビバップ
Kaubōi Bibappu
Cowboy Bebop
ΕίδοςShōjo, νεο-νουάρ, space western
Manga Cowboy Bebop
ΣχεδιαστήςΤοσιχίρο Καγουαμότο
ΕκδότηςKadokawa Shoten (Ιαπωνία)
Tokyopop
(Βόρεια Αμερική)
Δημοσιεύεται στοMonthly Asuka Fantasy DX
Έκδοση18 Σεπτεμβρίου 1997 – 18 Ιουνίου 1998
Αριθμός τόμων2
Anime Cowboy Bebop
ΣκηνοθέτηςΣιντισίρο Βατανάμπε
ΣτούντιοSunrise
Τηλ. δίκτυοTV Tokyo, Wowow
ΜετάδοσηTV Tokyo:
3 Απριλίου 1998 – 26 Ιουνίου 1998
WOWOW Broadcast:
24 Οκτωβρίου 1998 – 24 Απριλίου 1999 –
Αριθμός επεισοδίων26 (και ένα special επεισόδιο)
Σχετικά έργα
Cowboy Bebop: The Movie (2001)

Το Cowboy Bebop (ιαπωνικά: カウボーイビバップ, λατινισμός Χέπμπορν: Kaubōi Bibappu) είναι ιαπωνική σειρά anime του 1998 που αναπτύχθηκε από την Sunrise. Περιλαμβάνει μια ομάδα παραγωγής με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Σινιτσίρο Βατανάμπε, τον σεναριογράφο Κεΐκο Νομπουμότο, τον σχεδιαστή χαρακτήρων Τοσιχίρο Καγουαμότο, τον μηχανικό σχεδιαστή Κιμιτόσι Γιαμάνε και τη συνθέτη Γιόκο Κάνο. Η σειρά αποτελείται από είκοσι έξι επεισόδια (συνεδρίες). Διαδραματίζεται κατά το έτος 2071 και ακολουθεί τις περιπέτειες, αναποδιές και τραγωδίες του πληρώματος κυνηγών επικηρυγμένων που ταξιδεύουν με το Bebop, το διαστημόπλοιο τους. Το Cowboy Bebop διερευνά φιλοσοφικές έννοιες, όπως τον υπαρξισμό, την υπαρξιακή ανία, τη μοναξιά, και την επιρροή του παρελθόντος.[1]

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην Ιαπωνία στο κανάλι TV Tokyo από τις 3 Απριλίου έως τις 26 του Ιουνίου του 1998, μεταδίδοντας μόλις δώδεκα επεισόδια και ένα special λόγω του αμφιλεγόμενου περιεχομένου με θεματολογία για ενηλίκους. Το σύνολο των είκοσι έξι επεισοδίων της σειράς αργότερα μεταδόθηκε από την WOWOW από τις 24 Οκτωβρίου μέχρι τις 24 Απριλίου 1999. Το άνιμε προσαρμόστηκε σε δύο σειρές μάνγκα που εκδόθηκαν στο Kadokawa Shoten's Asuka Fantasy DX. Μια ταινία κυκλοφόρησε αργότερα σε κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο.

Το Cowboy Bebop έγινε μια κριτική και εμπορική επιτυχία, τόσο στην ιαπωνική όσο και στις διεθνείς αγορές, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σειρά συγκέντρωσε πολλά σημαντικά βραβεία άνιμε και επιστημονικής φαντασίας από τις ιαπωνικές εκδόσεις, και έλαβε καθολικούς επαίνους για το στιλ της, τους χαρακτήρες, την ιστορία, τις φωνές των ηθοποιών, το animation και τη μουσική. Στα χρόνια που ακολούθησαν την κυκλοφορία της, κριτικοί και σχολιαστές, από τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα, έχουν αναγνωρίσει τη σειρά Cowboy Bebop ως ένα αριστούργημα και συχνά την αναφέρουν ως μια από τις καλύτερες σειρές άνιμε όλων των εποχών. Πιστώνεται με την συμβολή της εισαγωγής των άνιμε σε ένα νέο κύμα τηλεθεατών από τη δύση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ το Cowboy Bebop έχει επίσης επισημανθεί ως μια σειρά πύλη για το μέσο ως σύνολο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mary. «STAFF PICKS: OLD SCHOOL CARTOONS». The Vault Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]