Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ (γερμανικά: Präsident des Deutschen Bundestages ή Bundestagspräsident) προεδρεύει των συνόδων της Μπούντεσταγκ, του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, έχοντας παρόμοιο ρόλο σε σύγκριση με άλλους προέδρους κοινοβουλίων ανά τον κόσμο. Στη γερμανική σειρά προτεραιότητας, το γραφείο του κατατάσσεται δεύτερο μετά τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής δημοκρατίας και πριν το καγκελάριο. 14η και σημερινή Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ είναι η Μπέρμπελ Μπας, η οποία εξελέγη στις 26 Οκτωβρίου 2021.

Εκλογές και έθιμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής εκλέγεται μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές ή σε μια μεταγενέστερη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος πρέπει να είναι μέλος της Μπούντεσταγκ. Μέχρι την εκλογή του Προέδρου, η σύνοδος προεδρεύεται από τον βουλευτή με τις περισσότερες συνεχείς επανεκλογές.

Συνήθως, ο Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ είναι μέλος του κόμματος με τους περισσότερους βουλευτές. Αυτό το έθιμο υπήρχε και στο κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης , αλλά αυτό δεν απαιτείται από το νόμο. Η θητεία του προέδρου λήγει στις εκλογές και δεν προβλέπεται πρόωρη απομάκρυνση. Η θητεία του προέδρου μπορεί να λήξει πρόωρα μόνο εάν παραιτηθεί από τη θέση του, εγκαταλείψει τη βουλή ή πεθάνει. Μπορεί να επανεξεταστεί στην επόμενη εκλογική περίοδο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επανεκλεγεί ως μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Παραδοσιακά, ο Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ εκλέγεται χωρίς αντίπαλο. Η μόνη εξαίρεση μέχρι στιγμής ήταν το 1954 μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Χέρμαν Έλερς. Ο Έρνστ Λέμερ είχε ως αντίπαλο τον Όιγκεν Γκέρστενμαλερ, υποψήφιο του συνδυασμού του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας. Ο Γκέρστενμαλερ κέρδισε τον Λέμερ με 204 ψήφους έναντι 190 για τον Λέμερ, ενώ υπήρχαν 15 αποχές.

Προεδρείο της Μπούντεσταγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής συνοδεύεται από Αντιπροέδρους της Ομοσπονδιακής Βουλής ( Vizepräsident des Deutschen Bundestages ή Bundestagsvizepräsident ), οι οποίοι παρέχονται από τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο αριθμός των αντιπροέδρων καθορίστηκε στον κανόνα της Μπούντεσταγκ (Geschäftsordnung, μεταγραφή Γκέσεφτσόρντνουνγκ) της Μπούντεσταγκ το 1994, όταν αποφασίστηκε ότι κάθε κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να εκπροσωπείται από τουλάχιστον έναν αντιπρόεδρο. Ωστόσο, στη σημερινή 19η Μπούντεσταγκ η ΕγΓ δεν όρισε αντιπρόεδρο. Μαζί, ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι συγκροτούν το Προεδρείο της Ομοσπονδιακής Βουλής ή Μπούντεσταγκ.

Τον Οκτώβριο του 2019, οι σημερινοί αντιπρόεδροι της Ομοσπονδιακής Βουλής είναι:

Νομικό πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νομικό θεμέλιο για το αξίωμα είναι το άρθρο 40 του βασικού νόμου, ο οποίος ορίζει ότι η Μπούντεσταγκ εκλέγει έναν πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του και θέτει τον εαυτό του σε διαταγή. Λόγω απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου του 1952, οι κανόνες διαταγής πρέπει να επαναψηφιστούν μετά από κάθε εκλογή, αλλά συνήθως οι παλαιοί κανόνες επανεντάσσονται χωρίς αλλαγή. Ο κανόνας της Μπούντεσταγκ καθορίζει τα καθήκοντα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής και των αντιπροέδρων του, καθώς και τον αριθμό τους.