Biophilia

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Biophilia
Στούντιο άλμπουμ από Björk
Κυκλοφόρησε5 Οκτωβρίου 2011
Ηχογραφήθηκε2008-11
Μουσικό είδος
Διάρκεια49:34
Παραγωγός
Δισκογραφική
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Björk)
Mount Wittenberg Orca
(2011)
Biophilia
(2011)
Björk: Biophilia Live
(2014)
Singles από Biophilia
 1. "Crystalline"
  Κυκλοφόρησε: 28 Ιουνίου 2011
 2. "Cosmogony"
  Κυκλοφόρησε: 19 Ιουλίου 2011
 3. "Virus"
  Κυκλοφόρησε: 8 Αυγούστου 2011
 4. "Moon"
  Κυκλοφόρησε: 6 Σεπτεμβρίου 2011

Το Biophilia είναι το έβδομο στούντιο άλμπουμ της Ισλανδής μουσικού Μπιορκ. Κυκλοφόρησε στις 5 Οκτωβρίου 2011 από την One Little Indian Records. Στην Αμερική κυκλοφόρησε από την Nonesuch Records, ενώ η Universal Music Group ανέλαβε τη διανομή για τις υπόλοιπες χώρες. Η Björk το συνέθεσε ως concept άλμπουμ, ανακαλύπτοντας τη σύνδεση μεταξύ της φύσης, της μουσικής και της τεχνολογίας.[1] Είναι το τελευταίο της άλμπουμ με το στενό συνεργάτη της Mark Bell, καθώς πέθανε από χειρουργικές επιπλοκές.

Πρόκεται για ένα μουσικό πρότζεκτ. Θεωρείται το πρώτο άλμπουμ με δική του εφαρμογή για Android και IOS. Αυτή περιλαμβάνει μια σειρά εφαρμογών που αναφέρονται σε κάθε τραγούδι του δίσκου και συνδέουν τα θέματά του με τη μουσικολογία.[2] Την κυκλοφορία του app ακολούθησε μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε τέσσερις ηπείρους. άλμπουμ, Για τα τραγούδια του άλμπουμ κατασκευάστηκαν εκ νέου όργανα, υπό την καθοδήγηση της ίδιας της ερμηνεύτριας.

Θεματικοί άξονες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο άλμπουμ η Björk ασχολείται με τις επιστήμες που σχετίζονται με τη φύση. Κάθε τραγούδι αναφέρεται σε κάτι διαφορετικό:

Στο "Moon", θεματικός άξονας είναι το φεγγάρι, οι φάσεις του και η επίδραση που έχει στη Γη.[3] Το "Thunderbolt" μιλάει για τους κεραυνούς και τις αστραπές.[4] Το "Crystalline" αναφέρεται στο σχηματισμό των κρυστάλλων,[5] ενώ στο "Cosmogony" οι στίχοι αναφέρονται σε διάφορες θεωρίες και μύθους για τη δημιουργία του κόσμου.[6] Το "Dark Matter" σημαίνει Σκοτεινή ύλη, ένας υποθετικός τύπος ύλης στην αστρολογία που συνεισφέρει κατά μεγάλο ποσοστό στη συνολική μάζα του σύμπαντος.[7] Για το "Hollow" η Björk εμπνεύστηκε από το DNA,[8] ενώ στο "Virus" παρομοιάζει την αγάπη με αυτή ενός ιού για ένα κύτταρο και περιγράφει πως εισέρχεται και το καταστρέφει.[9] Οι στίχοι του "Mutual Core" είναι επίσης μεταφορικοί και συγκρίνουν τις ανθρώπινες σχέσεις με τη δομή της Γης και τις Τεκτονικές πλάκες. [10] Τέλος, το "Solstice" παρουσιάζει τη σχέση της βαρύτητας με τα ουράνια σώματα. [11]

Η "Βαρυτική Άρπα", ένα απ' τα πειραματικά όργανα που κατασκευάστηκαν για το Biophilia.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέσσερα σίνγκλ κυκλοφόρησαν πριν το άλμπουμ, με πρώτο το "Crystalline" στις 28 Ιουνίου 2011. Ακολούθησαν τα "Cosmogony", "Virus" και "Moon".

Το εξώφυλλο του δίσκου αποκαλύφθηκε στις 17 Αυγούστου 2011[12]. Την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η ίδια ανακοίνωσε την αναβολή της κυκλοφορίας του για δύο εβδομάδες αργότερα, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένη με την τελική του παραγωγή.[13] Τελικά, το άλμπουμ επιβεβαιώθηκε πως θα κυκλοφορούσε στις 27 Σεπτεμβρίου. Tρεις εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του, όμως, διέρρευσε στο διαδίκτυο.[14] Το αμερικανικό NPR (National Public Radio) έκανε διαθέσιμο για streaming το δίσκο στις 5 Οκτωβρίου,[15] την ίδια μέρα που ο δίσκος κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία.[16]

Τις ακόλουθες μέρες, το Biophilia κυκλοφόρησε παγκοσμίως, κυρίως στις 10 Οκτωβρίου για το Ηνωμένο Βασίλειο[17] και μια μέρα αργότερα για την Αμερική.[18] Εκτός από την κανονική έκδοση σε Digipak και πλαστική θήκη, κυκλοφόρησε μια deluxe με τρία επιπλέον κομμάτια.[19] Μια άλλη ξεχωριστή έκδοση, που ονομάστηκε "Manual Edition" περιείχε ένα επιπλέον CD και κυκλοφόρησε σε ένα χρωματιστό βιβλίο 48 σελιδών.[20] Η "Ultimate Art Edition" περιείχε τη δεύτερη σε ένα ξύλινο κουτί, με 10 μεταλικά Διαπασών, καθένα συντονισμένο στον τόνο κάθε τραγουδιού.[20]

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι στίχοι και η μουσική σε όλα τα τραγούδια γράφτηκαν από τη Björk, εκτός από τα σημειωμένα. Επίσης η παραγωγή σε όλα έγινε από την ίδια, εκτός από τα σημειωμένα.

Biophilia - Standard edition

Νο. Τίτλος Διάρκεια
1. "Moon" (μουσική: Björk, Damian Taylor) 5:45
2. "Thunderbolt" (στίχοι: Björk, Oddný Eir Ævarsdóttir) 5:15
3. "Crystalline" (παραγωγοί: Björk, 16bit) 5:08
4. "Cosmogony" (στίχοι: Björk, Sjón) 5:00
5. "Dark Matter" (μουσική: Björk, Mark Bell) 3:22
6. "Hollow" 5:49
7. "Virus" (στίχοι: Björk, Sjón) 5:26
8. "Sacrifice" 4:02
9. "Mutual Core" 5:06
10. "Solstice" (στίχοι: Sjón) 4:41
Συνολική διάρκεια: 49:34

Biophilia - Deluxe edition

Νο. Τίτλος Διάρκεια
11. "Hollow" (Original 7 Minutes Version) 7:07
12. "Dark Matter" (με χορωδία & εκκλησιαστικό όργανο; μουσική: Björk, Bell) 3:25
13. "Náttúra" 3:50
Συνολική διάρκεια: 63:52

Biophilia - Japanese edition

Νο. Τίτλος Διάρκεια
14. "The Comet Song" (στίχοι: Björk, Sjón; παραγωγοί: Björk, Matthew Herbert, Bell) 2:23
Συνολική διάρκεια: 66:15

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Biophilia – The Manual Edition, with essays by Nicola Dibben. Wellhart Ltd. (2011)
 • Biophilia: Live, with essays by Nicola Dibben, edited by James Merry. Wellhart Ltd. (2011)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Biophilia (album) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).