Homogenic

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Homogenic
Στούντιο άλμπουμ από Björk
Κυκλοφόρησε20 Σεπτεμβρίου 1997
Ηχογραφήθηκε1996-97
Μουσικό είδος
Διάρκεια43:35
Παραγωγός
ΔισκογραφικήOne Little Indian
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Björk)
Post
(1995)
Homogenic
(1997)
Selmasongs
(2000)
Singles από Homogenic
  1. "Jóga"
    Κυκλοφόρησε: 15 Σεπτεμβρίου 1997
  2. "Bachelorette"
    Κυκλοφόρησε: 8 Δεκεμβρίου 1997
  3. "Hunter"
    Κυκλοφόρησε: 5 Οκτωβρίου 1998
  4. "Alarm Call"
    Κυκλοφόρησε: 30 Νοεμβρίου 1998
  5. "All Is Full of Love"
    Κυκλοφόρησε: 7 Ιουνίου 1999

Το Homogenic είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ της Ισλανδής μουσικού Μπιορκ. Κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 1997 από την One Little Indian Records, με παραγωγούς την ίδια, αλλά και τους Mark Bell, Guy Sigsworth, Howie B και Markus Dravs. Η μουσική του Homogenic ήταν ένα νέο στυλ για την Björk, εστιάζοντας σε παρόμοιους ήχους και συνδιάζοντας ηλεκτρονικά beats και έγχορδα μουσικά όργανα. Τα τραγούδια είναι εμπνευσμένα από την πατρίδα της, την Ισλανδία. Το Homogenic αρχικά προγραμματίστηκε να δημιουργηθεί στο σπίτι της, στο Λονδίνο, αλλά τελικά ηχογραφήθηκε στην Ισπανία.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε αργότερα από ότι η One Little Indians σκόπευε. Η Björk ήταν εκτός προγράμματος και το εξώφυλλο του άλμπουμ από τον Nick Knight έπρεπε να ξαναληφθεί. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου 1997, η δισκογραφική καθυστέρησε την κυκλοφορία για ένα μήνα.[1] Τελικά, ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 20 Σεπτεμβρίου στην Ιαπωνία, στις 22 στο Λονδίνο και μια μέρα αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε CD και κασέτα. Αργότερα κυκλοφόρησαν εκδοχές σε βινύλιο και DualDisc μορφές.[2]

Η Ιαπωνική εκδοχή του περιελάμβανε κάποια επιπλέον τραγούδια, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει ως B-Sides στα σίνγκλ του άλμπουμ, αλλά και κάποια remixes.[3] Το DualDisc περιελάμβανε ένα CD με τα τραγούδια και ένα DVD που περιείχε τα τραγούδια σε ήχο surround και τα μουσικά βίντεο.[4]

Εξώφυλλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα θέματα του δίσκου αντανακλούνται στο εξώφυλλο του άλμπουμ, σχεδιασμένο από τον Alexander McQueen.[5] Η Björk του εξήγησε πως το άτομο που έγραψε τα κομμάτια του Homogenic ήταν κάποια που "έπρεπε να γίνει πολεμιστής. Ένας πολεμιστής που έπρεπε να πολεμήσει όχι με πανοπλία, αλλά με την αγάπη". Όπως δήλωσε, "Είχα 10 κιλά μαλλιά στο κεφάλι μου και ειδικούς φακούς επαφής, ένα μανικιούρ που με απέτρεπε από το να φάω με τα χέρια μου, μονωτική ταινία γύρω από τη μέση μου και ψηλά τσόκαρα που δε με άφηναν να περπατήσω εύκολα".[5]

Σινγκλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα μουσικό βίντεο του "Jóga" σε σκηνοθεσία του Michel Gondry γυρίστηκε στα μέσα του 1997 και το τραγούδι έγινε το πρώτο σινγκλ του άλμπουμ στις 15 Σεπτεμβρίου.[6] Τρία CD singles έγιναν διαθέσιμα, εκ των οποίων τα δύο είχαν ρεμίξ του τραγουδιού και ένα ρεμίξ του "All Is Full of Love", ενώ το δεύτερο περιελάμβανε ως B-sides τα νέα τραγούδια "Sod Off" και "So Broken", και την εκδοχή της Μπιορκ στο κομμάτι "Immature".

Το "Bachelorette" κυκλοφόρησε ως δεύτερο σινγκλ το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, με μουσικό βίντεο σκηνοθετημένο επίσης από τον Gondry.[6] Στο δεύτερο από τα τρία CDs του συμπεριλήφθηκαν τα νέα τραγούδια "My Snare" (αργότερα "Nature Is Ancient") και "Scary" ως B-sides.

Μέσα στο 1998, δύο σινγκλ κυκλοφόρησαν: το "Hunter", του οποίου το βίντεο σκηνοθέτησε ο Paul White και χρειάστηκαν έξι μήνες για να δημιουργηθεί, και το "Alarm Call", για το οποίο η Μπιορκ συνεργάστηκε με τον Alexander McQueen ώστε να σκηνοθετήσει το βίντεο.[6] Τα δύο αυτά σινγκλ δεν είχαν νέα τραγούδια ως B-sides, αλλά ρεμίξ ορισμένων τραγουδιών του άλμπουμ και μια ζωντανή εκδοχή του "So Broken".

Το πέμπτο και τελευταίο σινγκλ από το Homogenic ήταν το "All Is Full of Love". Κυκλοφόρησε στις 7 Ιουνίου 1999 και το βίντεό του σκηνοθετήθηκε από τον Chris Cunningham.[6] Και τα πέντε σινγκλ του Homogenic είχαν από τρία CD singles και από ένα box set, που διέθετε τα CDs και μια VHS κασέτα με το βίντεο του αντίστοιχου τραγουδιού.

Λίστα τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα τραγούδια γράφτηκαν από την Björk και παραγωγοί είναι η ίδια και ο Mark Bell, εκτός από τα σημειωμένα.

Αρ. Tίτλος Διάρκεια
1. "Hunter"   4:11
2. "Jóga" (στίχοι: Björk, Sjón) 5:02
3. "Unravel" (στίχοι: Björk, Guy Sigsworth; παραγωγοί: Björk, Sigsworth) 3:25
4. "Bachelorette" (στίχοι: Björk, Sjón; παραγωγός: Björk) 5:16
5. "All Neon Like"   6:01
6. "5 Years"   4:31
7. "Immature" (Mark Bell's version; παραγωγός: Bell) 3:09
8. "Alarm Call"   4:25
9. "Pluto" (μουσική: Björk, Bell) 3:25
10. "All Is Full of Love" (Howie B's version; παραγωγός: Howie B) 4:29
Συν. διάρκεια:
43:35

Ιαπωνική εκδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. Tίτλος Διάρκεια
11. "Jóga" (Howie B Main Mix; στίχοι: Björk, Sjón) 4:58
12. "Sod Off"   2:49
13. "Immature"   3:29
14. "So Broken"   6:03
15. "My Snare (αργότερα Nature Is Ancient)" (στίχοι: Björk, Bell) 3:36
16. "Jóga" (Alec Empire Remix; στίχοι: Björk, Sjón) 8:48
Συν. διάρκεια:
29:43 73:18

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η κυκλοφορία του δίσκου». 
  2. «Κυκλοφορία του Homogenic επίσημα». 
  3. «Προεπισκόπηση της ιαπωνικής εκδοχής του». 
  4. «Προεπισκόπηση του DualDisc». 
  5. 5,0 5,1 «Σχετικά με το εξώφυλλο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2010. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «björk:albums:Homogenic». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2009. CS1 maint: Unfit url (link)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Homogenic της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).