Who Is It (τραγούδι, Μπιορκ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Who Is It (Carry My Joy on the Left, Carry My Pain on the Right)"
Single από Μπιορκ
από το άλμπουμ Medúlla
B-sideOceania
Κυκλοφόρησε18 Οκτωβρίου 2004
Format
ΕίδοςVocal Pop
Διάρκεια4:09
ΔισκογραφικήOne Little Indian
ΣτιχουργόςBjörk
ΠαραγωγόςBjörk
singles των Μπιορκ ανά χρονολογία
It's in Our Hands
(2002)
Who Is It (Carry My Joy on the Left, Carry My Pain on the Right)'
(2004)
Triumph of a Heart
(2005)

To "Who Is It (Carry My Joy on the Left, Carry My Pain on the Right)" (γνωστό και ως "Who Is It") είναι τραγούδι της Ισλανδής μουσικού Μπιορκ για το έκτο στούντιο άλμπουμ της Medúlla. Κυκλοφόρησε στις 18 Οκτωβρίου 2004 ως πρώτο σίνγκλ του άλμπουμ. Η ίδια ανέλαβε τόσο τη συγγραφή, όσο και την παραγωγή του τραγουδιού. Όπως και όλα τα τραγούδια στο Medúlla , δεν υπάρχει συνοδεία οργάνων παρά μόνο ανθρώπινες φωνές που πλαισιώνουν το τραγούδι.

Το τραγούδι αρχικά ονομαζόταν "Embrace Fortress" και γράφτηκε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το προηγούμενό της άλμπουμ Vespertine το 2001. Αποφάσισε, όμως, να μην συμπεριλάβει το τραγούδι, νιώθοντας πως ανήκει σε διαφορετική οικογένεια. Έτσι, ασχολήθηκε ξανά με το τραγούδι κατά τη διάρκεια των συνεδριών του Medúlla και μετονομάστηκε σε "Who Is It". Θεματικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως διάλογος μεταξύ μιας μητέρας κι ενός παιδιού.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική εκδοχή του "Who Is It" γράφτηκε από την ίδια, μαζί με τον Πολωνό Bogdan Raczynski, σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη το 2000.[1] Όταν το "Embrace Fortress" ήταν έτοιμο, η Μπιορκ αποφάσισε να μην το συμπεριλάβει στο Vespertine, θεωρώντας οτι ανήκε σε "διαφορετική οικογένεια": σύμφωνα με εκείνη, το Vespertine ήταν "εσωστρεφές και ντροπαλό και ένας όχι τόσο φυσικός δίσκος" και θεωρούσε ότι αυτό ήταν ένα φυσικό τραγούδι που έγραψε όταν ένιωθε ξανά δυνατή.[2] Ο Raczynski από τη μεριά του δεν επιθυμούσε η δική του εκδοχή να γίνει διαθέσιμη, λέγοντας ότι ήταν ένα όμορφο πράγμα που έκαναν μαζί και οτι ο κόσμος χρειάζεται "μυστήριο και ρομαντισμό". Παρ' όλα αυτά, κυκλοφόρησε από τη Rephlex Records σε περιορισμένο αριθμό βινυλίων.[3]

Η Μπιορκ ασχολήθηκε με το τραγούδι όταν έκανε ηχογραφήσεις για το Medúlla και το μετονόμασε σε "Who Is It". Το ηλεκτρονικό ντουέτο Matmos επίσης βοήθησαν στη δημιουργία του, κάνοντας ήχους στο ρεφρέν με συνθεσάιζερ, τα οποία εκείνη αργότερα μιμήθηκε με τη φωνή της.[1] Ήταν επίσης το πρώτο τραγούδι, στο οποίο ο beat boxer Rahzel έκανε το beat μονομιάς σε μια ηχογράφηση.[1]

Μουσικό βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσικό βίντεο για το "Who Is It" γυρίστηκε το Σεπτέμβριο του 2004 στην Ισλανδία, στο λόφο Hjörleifshöfði και σκηνοθετήθηκε από τη Dawn Shadforth. Έκανε πρεμιέρα στα εγκαίνια του δρωμένου "Islande de glace et de feu" στο Παρίσι, στις 27 Σεπτεμβρίου 2004.[4] Το φόρεμα δημιούργησε ο φίλος της, Alexander McQueen, τον οποίο η Μπιορκ πλησίασε και του ζήτησε ένα φόρεμα "που να μοιάζει με καμπάνα". Εκείνος έκανε τότε ένα σύντομο περίγραμμα του σχήματος και στάλθηκε στην Ισλανδία για τη λήψη, μετά την έγκριση της ίδιας, χωρίς να χρειαστεί να το συζητήσουν περαιτέρω. Εξάλλου, του έδειχνε μεγάλη εμπιστοσύνη λόγω της στενής τους σχέσης. Συνδύασε το φόρεμα με δερμάτινες μπότες και μια μάσκα φτιαγμένη από μαλλιά.[5][6]

Το Βίντεο χωρίζεται σε σκηνές μέρας και νύχτας σε μια έρημο, με τη Μπιορκ να χορεύει ζωηρά στο τραγούδι. Σε κάποιες στιγμές, κρατάει δύο Σιβηριανά Χάσκυ ή παίζει με καμπάνες. Επίσης, κατά τη διάρκεια του βίντεο προβάλλονται παιδιά να παίζουν με καμπάνες, φορώντας ρούχα, καλυμμένα με κουδουνάκια. Συμμετέχει επίσης η χορωδία από καμπάνες, αποτελούμενη από τις Júnia, Salka, Kaktus, Örnólfur, Daði και Gabríel, από τη "Bústaðakirkja Bell Choir".[1] Η εκδοχή που παίζει στο βίντεο είναι διαφορετική από το τραγούδι του άλμπουμ, αφού όλη η μουσική από φωνητικά αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από μια νέα μίξη με καμπάνες.[5]

Τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τσάρτ (2004) Κορυφαία

Θέση

Γαλλία (SNEP)[7] 62
Ιταλία (FIMI)[8] 26
Ισπανία (PROMUSICAE)[9] 5
UK Singles (Official Charts Company)[10] 26

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συντελεστές αναφέρονται στο booklet του Medúlla.[11]

  • Björk – lead vocals, songwriting, producer, arrangement, programming, bass synth
  • Tagaq – Inuit throat singing
  • Rahzel – beatboxing
  • Mark Bell – programming
  • Matmos – programming
  • Valgeir Sigurdsson – programming
  • Mark "Spike" Stent – mixing


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «bjork.com /// who is it». bjork.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2004. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Björk on XFM». Radio X 104.9 FM. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2004. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «Shooting Stars & Asteroids' remix of 'Who Is It'». bjork.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2005. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «Paris Premiere Of 'Who Is It». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2005. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. 5,0 5,1 «Björk's Alexander McQueen 'Bell' dress, 2004, worn for the 'Who Is It (Carry My Joy on the Left)' video». The Saleroom. 
  6. «The 11 Iconic Bjork Outfits That I'll Be Looking For At Her Upcoming MoMA Retrospective». Bustle. 
  7. «Lescharts.com – Björk – Who Is It (Carry My Joy on the Left Carry My Pain on the Right)». 
  8. «Italiancharts.com – Björk – Who Is It (Carry My Joy on the Left Carry My Pain on the Right)». 
  9. «Spanishcharts.com – Björk – Who Is It (Carry My Joy on the Left Carry My Pain on the Right)». 
  10. «Official Singles Chart Top 100». 
  11. Björk (2004). Medúlla (European album liner notes). One Little Indian Records.