Beyblade

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Beyblade
爆転シュートベイブレード
Bakuten Shūto Beiburēdo
Explosive Shoot Beyblade
ΕίδοςShonen
Manga Beyblade
ΕκδότηςShogakukan
Δημοσιεύεται στοCoroCoro Comic
ΈκδοσηΣεπτέμβριος 1999 – Ιούλιος 2004
Αριθμός τόμων14
Anime Beyblade
ΣτούντιοMadhouse
Τηλ. δίκτυοTV Tokyo
Μετάδοση8 Ιανουαρίου 2001 – 24 Δεκεμβρίου 2001
Αριθμός επεισοδίων51

Το Beyblade, γνωστό στην Ιαπωνία ως Explosive Shoot Beyblade (ιαπωνικά: 爆転シュートベイブレード, Χέπμπορν: Bakuten Shūto Beiburēdo), είναι ιαπωνική σειρά anime και manga. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε πέντε κύκλους, τους: Beyblade (προβλήθηκε στην Ελλάδα το 2004), Beyblade V-Force (προβλήθηκε στην Ελλάδα το 2004-2005), Beyblade G-Revolution (προβλήθηκε από το Alter Channel μέχρι τον Οκτώβριο) και Beyblade Metal Fury (προβλήθηκε από το Star Channel). Στην Ελλάδα προβλήθηκε η σειρά Beywheelz που είναι φτιαγμένη από τους δημιουργούς των Beyblade με την διαφορά ότι τα παιδιά αντί για σβούρες ρίχνουν ρόδες.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο θέμα της σειράς είναι κάτι ειδικές σβούρες οι οποίες ονομάζονται beyblades και η κάθε μια έχει μέσα της ένα τέρας. Πέντε έφηβοι από διαφορετικές χώρες ο καθένας (Tyson, Kai, Rei, Max και Kenny), προσπαθούν να γίνουν οι πρωταθλητές κόσμου στα Beyblades. Έχοντας δημιουργήσει μια ομάδα που ονομάζεται Bladebreakers, ταξιδεύουν σε πολλές χώρες όπως στην Κίνα, την Αμερική, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρωσία. Στο δρόμο τους θα συναντηθούν και θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλούς beybladers, μερικοί από τους οποίους θα γίνουν φίλοι τους (όπως οι Κινέζοι White Tigers και οι Γάλλοι Magestics). Βέβαια με τον καιρό αποκτούν εμπειρία και μαθαίνουν περισσότερα για την δύναμη των bayblades καθώς και την ιστορία των τεράτων τα οποία κρύβονται μέσα σ' αυτά. Σκοπός της σειράς είναι να δείξει πόσο πολύτιμη είναι η φιλία για τους εφήβους.

Οι ομάδες Beyblade είναι οι: Bladebreakers (Ιαπωνία), Barthez Battalion (Ισπανία), Demolition Boys/Blitzgrieg Boys (Ρωσία), F-Dynasty (Ιταλία), Majestics (Γαλλία), White Tigers (Κίνα), All Stars (Αμερική) και Bega Justice 5 (από διαφορετικές χώρες).

Πρωταγωνιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tyson: Λαίμαργος και τεμπέλης. Χαρακτηριστικό του είναι να αργεί σχεδόν πάντα στους αγώνες Bayblade επειδή αργεί να ξυπνήσει. Ο παρόλ' αυτά τολμηρός και γενναίος Tyson ποτέ δεν λέει όχι σε μια καλή μάχη και πάντα κυνηγά με πάθος την πρόκληση μέσα από δυνατούς αντιπάλους χωρίς δεύτερη σκέψη.
  • Kai: Ο λιγομίλητος και βλοσυρός Kai αρχικά μπήκε στην ομάδα με σκοπό να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής αδιαφορώντας για τους υπολοίπους παίκτες. Σιγά Σιγά όμως μαθαίνει ότι το Bayblade δεν είναι ατομικό άθλημα καθώς και τη σημασία της φιλίας και της συντροφικότητας.
  • Rei: Παλιό μέλος των White Tigers, ο οποίος θέλοντας να γνωρίσει τον κόσμο άφησε την ομάδα του με σκοπό να ταξιδέψει. Παρότι έχει γενικότερα καλοσυνάτη συμπεριφορά, όταν νευριάζει μπορεί να γίνει ισχυρός αντίπαλος.
  • Max: Ίσως το μόνο παιδί στην παρέα που παίζει Bayblade αποκλειστικά και μόνο για διασκέδαση. Ο αφελής Max δεν χάνει σχεδόν ποτέ το χαμόγελό του, ενώ τρέφει ισχυρά συναισθήματα φιλίας για τους υπόλοιπους τέσσερις.
  • Kenny: Τον φωνάζουν συνήθως με το ψευδώνυμο Chief. Παρότι δεν παίρνει μέρος σε αγώνες, ο Kenny είναι σημαντικό μέλος των Bladebreakers, καθώς ασχολείται με την βελτίωση των beyblades της ομάδας, καθώς και την συλλογή στοιχείων γύρω από το άθλημα.