Μετάβαση στο περιεχόμενο

Android Lollipop

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Android 5.0-5.1.1 "Lollipop" είναι μια έκδοση λειτουργικού συστήματος για κινητά Android που αναπτύχθηκε από την Google.[1] Παρουσίαστηκε στις 25 Ιουνίου 2014 στο συνέδριο του Google I/O και έγινε διαθέσιμο μέσω της επίσημης over-the-air (OTA) ενημέρωσης στις 12 Νοεμβρίου 2014, για επιλεγμένες συσκευές που τρέχουν διανομές του Android και εξυπηρετούνται από την Google (όπως το Nexus και συσκευές έκδοσης Google Play). Ο πηγαίος κώδικας του διατέθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014.

Μία από τις πιο βασικές αλλαγές στην κυκλοφορία του Lollipop είναι ένα επανασχεδιασμένο περιβάλλον εργασίας χρήστη χτισμένο γύρω από μια σχεδιαστική γλώσσα γνωστή ως Material Design, η οποία έγινε για να διατηρήσει μια αίσθηση χαρτιού στο περιβάλλον. Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν βελτιώσεις στις κοινοποιήσεις, η οποίες είναι προσβάσιμες από την οθόνη κλειδώματος και εμφανίζονται μέσα σε εφαρμογές. Η Google έκανε επίσης εσωτερικές αλλαγές στην πλατφόρμα, με το Android Runtime (ART) να είναι επίσημο αντικαθιστώντας το Dalvik για βελτιωμένη απόδοση των εφαρμογών, καθώς και με τις αλλαγές που αποσκοπούν στη βελτίωση και τη βελτιστοποίηση της χρήσης της μπαταρίας.

Από το Νοέμβριο του 2016, τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδονται από την Google αναφέρουν ότι το 34% όλων των συσκευών Android με πρόσβαση Google Play τρέχουν το Lollipop.[2]

Το Lollipop διαδέχεται το Marshmallow, το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2015.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία εκδόσεων του Android

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Android 5.1.1 (LMY47V) hits AOSP [CHANGELOG]». phandroid.com. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2015. 
  2. «Dashboards: Platform Versions». developer.android.com. 13 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2016. 
  3. Chester, Brandon. «Google Announces Android M At Google I/O 2015». Anandtech. Purch, Inc. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2015.