.мкд

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το .мкд (μεταγραφή στο λατινικό αλφάβητο: .mkd) είναι ο διεθνοποιημένος κωδικός τομέα ανωτάτου επιπέδου για τη Βόρεια Μακεδονία στο διαδίκτυο. Ο υπεύθυνος φορέας για τη λειτουργία του διεθνοποιημένου τομέα είναι το Μακεδονικό Ακαδημαϊκό Ερευνητικό Δίκτυο (MARnet). Τον Νοέμβριο του 2012, το Δίκτυο ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει μια διαδικασία με στόχο την εισαγωγή ενός εθνικού τομέα ανωτάτου επιπέδου στο κυριλλικό αλφάβητο. Επιπλέον, από τις 19 Νοεμβρίου 2012 έως τις 3 Δεκεμβρίου 2012 το Δίκτυο απεύθυνε κάλεσμα προς τους χρήστες του διαδικτύου να στείλουν τις προτάσεις τους για την ονομασία του νέου εθνικού τομέα στο κυριλλικό αλφάβητο. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε πρόταση ήταν να περιέχει το όνομα της χώρας στο κυριλλικό αλφάβητο.[1][2] Στις 3 Δεκεμβρίου, το Δίκτυο επέλεξε έξι προτάσεις (.мкд, .мак, .македонија, .рмкд, .рм και .рмак) για τη δεύτερη φάση της διαδικασίας. Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ψήφισαν την πρόταση της επιλογής τους. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκαν επίσημα τον Ιανουάριο του 2013.

Τον Μάιο του 2017, υπήρχαν 510 ιστοσελίδες σε αυτόν τον τομέα.[3][4] Η χρήση του διεθνοποιημένου τομέα προορίζεται για οντότητες οι οποίες σχετίζονται με τη Βόρεια Μακεδονία.

Τελικά αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην τελική φάση της διαδικασίας επιλογής του εθνικού τομέα της χώρας στο κυριλλικό αλφάβητο υπήρχαν έξι προτάσεις (οι οποίες αναγράφονται παρακάτω). Κατά τη διάρκεια της περιόδου ψηφοφορίας κατεγράφησαν 2.288 ψήφοι και τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου.

Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Προτεινόμενος τομέας στο κυριλλικό αλφάβητο Αριθμός ψήφων %
.мкд 1.670 73
.мак 324 14
.рм 155 7
.македонија 122 5
.рмкд 10 0
.рмак 7 0

Ο διεθνοποιημένος τομέας της Β. Μακεδονίας στο κυριλλικό αλφάβητο, .мкд, εγκρίθηκε και επίσημα για χρήση στις 20 Μαρτίου 2014.[5]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «МАРнет избира национален кириличен домејн за Македонија». mn.mk. 
  2. Official webpage of MARnet
  3. «регистрирани .мкд домени». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  4. «Кірыліца ў сеціве - .мкд». pl.tl. 
  5. «Македонија на интернет со кириличен домен». sitel.com.mk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2017.