Κυτταρικός σκελετός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κυτταρικός σκελετός ονομάζεται ένα πλέγμα ινιδίων το οποίο συγκρατεί τα διάφορα οργανίδια του κυττάρου στις θέσεις του μέσα στο κύτταρο και το ίδιο το κύτταρο. Το πλέγμα αποτελείται από ινίδια (μακροϊνίδια, μικροϊνίδια και ενδιάμεσα) και μικροσωληνίσκους.

Ο κυτταρικός σκελετός ανακαλύφθηκε να διασχίζει το κυτταρόπλασμα χάρις την ηλεκτρονική μικροσκοπία μετά από αρκετές παρατηρήσεις του κυττάρου ανατρέποντας μερικές αντιλήψεις που θεωρούσαν το κύτταρο ως μία ημίρρευστη μάζα στην οποία επέπλεαν τα οργανίδια. Ο κυτταρικός σκελετός προσφέρει μηχανική υποστήριξη καθορίζοντας την κίνηση των οργανιδίων μέσα στο κύτταρο καθώς και το σχήμα και την κίνηση του ίδιου του κυττάρου.

Στην κυτταρική διαίρεση αξιοποιείται ο κυτταρικός σκελετός. Οι μικροσωληνίσκοι σχηματίζουν την άτρακτο στον ισημερινό της οποίας διατάσσονται τα χρωμοσώματα.

Συστατικά του κυτταροσκελετού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικροσωληνίσκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μικροσωληνίσκος είναι ένας κύλινδρος που προκύπτει από δύο έλικες, μία έλικα φτιαγμένη από την πρωτεΐνη σωληνίνη α και μία φτιαγμένη από την σωληνίνη β. Η μία έλικα βρίσκεται ενδιάμεσα στην άλλη, ώστε μεταξύ δύο σπειρών της μίας έλικας να παρεμβάλλεται μία σπείρα της άλλης έλικας. Η διάμετρος της κάθε σπείρας είναι 25 νανόμετρα.

Από μικροσωληνίσκους αποτελείται το κεντροσωμάτιο και η μιτωτική άτρακτος.

Μικρονημάτιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μικρονημάτιο είναι συμπαγής κύλινδρος αποτελούμενος από την πρωτεΐνη ακτίνη.

Ενδιάμεσα νημάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ενδιάμεσα νημάτια όπως προδίδει το όνομά τους έχουν μέγεθος το οποίο κυμαίνεται μεταξύ αυτών των μικρονηματίων και των μικροσωληνίσκων. Αποτελούνται από επιμήκεις ινώδεις πρωτεΐνες και προσδίδουν μηχανική αντοχή στη πίεση στο κύτταρο.

Φραγμοπλάστης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φραγμοπλάστης είναι μία δομή που χρησιμοποιείται στο διαχωρισμό του κυττάρου κατά την κυτταρική διαίρεση του κυτταροπλάσματος στα φυτικά κύτταρα.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καψάλης, Αθανάσιος· Ιωάννης Ευάγγελος Μπουρμπουχάκης· Βασιλική Περάκη· Στέργιος Σαλαμαστράκης (17 Ιουλίου 2007). «2.3 ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ». Στο: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Βιολογία Γενικής Παιδείας Β΄Γενικού Λυκείου (2007 έκδοση). Αθήνα: Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων. σελίδες 66,67. ISBN 960-06-0657-9. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]