Υπεροξειδιόσωμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα Υπεροξειδιοσώματα ή Υπεροξεισώματα είναι μικρά κυστίδια στο εσωτερικό των κυττάρων που αποτελούνται από μεμβράνη και επιτελούν εξειδικευμένες λειτουργίες με την βοήθεια διαφόρων ενζύμων που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1967 από Βέλγο κυτταρολόγο. Ένα κύτταρο περιέχει περίπου 400 υπεροξειδιοσώματα με τον αριθμό να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το είδος του κυττάρου.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα υπεροξειδιοσώματα συμμετέχουν στην αποδόμηση των λιπιδίων μέσω οξείδωσης. Οι αντιδράσεις της οξείδωσης καταλύονται από ειδικά ένζυμα. Κατά την διάρκεια της οξείδωσης παράγεται μια επικίνδυνη τοξική ουσία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου(H2O2) που μπορεί να προκαλέσει πολλές και σοβαρές βλάβες στο κύτταρο. Τα υπεροξειδιοσώματα αδρανοποιούν αυτήν την ένωση με την βοήθεια ενζύμου (καταλάση) που την μετατρέπει σε νερό(H2O).

Προς το παρόν οι γνώσεις μας για την λειτουργία των υπεροξειδιοσωμάτων είναι περιορισμένες, ενώ ο τρόπος μεταφοράς των διάφορων μορίων (πρωτεΐνες, λιπίδια) δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικές αρχές κυτταρικής βιολογίας των Alberts, Bray, Hopkin, Johnson, Lewis, Raff, Roberts και Walter