Ωγκίστ Ντιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ωγκίστ Ντιέ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Ιανουαρίου 1875[1][2]
Λε Μαν
Θάνατος5  Φεβρουαρίου 1958[3][4][5]
Σαιν-Μαλό
Τόπος ταφήςd:Q110480749[6]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[7][8]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
καθολικός ιερέας
μεταφραστής
ΕργοδότηςCatholic University of the West
Πανεπιστήμιο της Ανζέ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςMontyon Prizes (1931)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ωγκίστ Ντιέ (Auguste Diès), καθηγητής του καθολικού Πανεπιστημίου της Ανζέρ (Angers), αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου, διδάκτωρ honoris causa του Πανεπιστημίου της Louvain, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας Guillaume Budé, στάθηκε ένας από τους πιο αυθεντικούς εκπροσώπους του πλατωνισμού στη Γαλλία.

Ο Ντιέ δημιούργησε σχολή και οι μαθητές του σήμερα είναι πολλοί και μέσα και έξω από τη Γαλλία. Η πρώτη διατριβή του «επί διδακτορία», που δημοσίευσε το 1909, για τους Σοφιστές προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Ακολούθησε η εργασία του Ορφισμός και Πυθαγορισμός (Le cycle Mystique) σε δύο τόμους, που επιβλήθηκε ανάμεσα στους σοφούς της πατρίδας του.

Συνεχίζοντας με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη προς τον Πλάτωνα, δημοσιεύει το 1927 το δίτομο έργο του Γύρω από τον Πλάτωνα (Autour de Platon).

Με την παράκληση της κυρίας Tannery δημοσίευσε τη δεύτερη έκδοση του έργου του συζύγου της, Paul Tannery, Ιστορία της Ελληνικής Επιστήμης (Histoire de la science helléne, 1930), και ύστερα από λίγο καιρό την Επιστημονική Αλληλογραφία του ίδιου, που αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό για την Ιστορία των επιστημών.

Το 1932 εκδίδει τη μελέτη του, Ο προσδιορισμός του Όντος και η φύση των ιδεών στον Σοφιστή (La définition de l'être et la nature des idées dans le Sophiste, Paris 1932).

Στην Collection des Universitès de France δημοσιεύει τις μεταφράσεις των πλατωνικών διαλόγων Παρμενίδης, Θεαίτητος, Σοφιστής, Πολιτικός.

Επίσης στη μετάφραση της Πολιτείας (La République) από τον Chambry αφιερώνει μια εξονυχιστική και βαθυστόχαστη εισαγωγή, που ξεπερνά τις 150 σελίδες. [9]

Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1875, στο Λε Μαν της Γαλλίας και απεβίωσε στις 5 Φεβρουαρίου του 1958, στοΣαιν-Μαλό της Γαλλίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]