Ψόι Καραλιένκο
Psoy Korolenko | |
---|---|
Ψευδώνυμο | Псой Короленко και Psoj Korolenko[1] |
Γέννηση | 26 Απριλίου 1967 Μόσχα |
Χώρα πολιτογράφησης | Ρωσία |
Εκπαίδευση | υποψήφιος φιλόλογος |
Σπουδές | τμήμα φιλολογίας του Κρατιού Πανεπιστημίου της Μόσχας |
Ιδιότητα | ηθοποιός[2], τραγουδιστής, τραγουδιστής-τραγουδοποιός[1], κιμπορντίστας, δημοσιογράφος[1], ηθοποιός ταινιών, φιλόλογος[1], ποιητής[1] και μεταφραστής[1] |
Όργανα | συνθεσάιζερ και φωνή |
Είδος τέχνης | indie, Αβάν-γκαρντ και klezmer |
Σχετικά πολυμέσα | |
Το όνομα Ψόι Γκαλακτιόνοβιτς Καραλιένκο (ρωσικά: Псой Галактио́нович Короле́нко, προφέρεται: [ps'oɪ ɡəɫəktʲɪˈonʌvʲɪt͡ɕ kərɐˈlʲenkʌ]) είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του ρώσου μουσικού και περφέρμερ Πάβελ Εντουάρντοβιτς Λιόν (ρωσικά: Па́вел Эдуа́рдович Лио́н, προφέρεται: [ˈpavʲɪɫ ɛdʊˈardəvʲɪt͡ɕ ɭʲiˈon]). Ο Ψόι Καραλιένκο είναι ερμηνευτής, φιλόλογος, δημοσιογράφος, και δόκτωρ φιλολογίας (1997)[α].
Προέλευση του ψευδωνύμου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το αντικείμενο μελέτης και θέμα της διδακτορικής διατριβής του Πάβελ Λιόν ήταν το καλλιτεχνικό έργο του Βλαντίμιρ Γκαλακτιόνοβιτς Καραλιένκο. Το ψευδώνυμο "Ψόι Καραλιένκο" το ανέφερε ως αστείο ο Βλαντίμιρ Καραλιένκο σε γράμμα του στον αδερφό του Ιλαρίωνα όπου ειρωνευόμενος τη συνήθεια να δίνουν στα παιδιά το όνομα του αγίου που γιορτάζει την ημέρα της γέννησης του έγραψε[3][4]: «Εσύ είσαι Ιλαρίων, κι ο πατέρας λέγεται Γκαλακτιών. Αν είχα γεννηθεί την ημέρα του Αγίου Ψόι[β][5], θα λεγόμουν Ψόι Καραλιένκο».
Στη ρωσική γλώσσα, το όνομα Ψόι ακούγεται αστείο (το επιβεβαίωσε και ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Yiddish Book Center[6]) λόγω ότι ακούγεται σαν να είναι ομόρριζο της λέξης "πιός" (ρωσικά: пёс) που σημαίνει σκύλος, και συναντάται συχνά σε κωμωδίες και ανέκδοτα.
Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Ψόι Καραλιένκο γεννήθηκε και ζει στη Μόσχα.
Από το 1973 έως το 1978 σπούδασε στο μουσικό σχολείο Μόσχας № 3 ονόματι Μαγιακόφσκι. Από το 1977 έως το 1984 φοίτησε στο σχολείο μέσης εκπαίδευσης № 9. Τελείωσε το τμήμα ρωσικής φιλολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (ΚΠΜ) το 1992 και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο ίδρυμα[7]. Ήταν μαθητής του ιστορικού, μελετητή της ρωσικής λογοτεχνίας Νικολάι Ιβάνοβιτς Λιμπάν (ρωσικά: Никола́й Ива́нович Либа́н)[8] ο οποίος, με βάση τον καλλιτέχνη, τον έκανε να αγαπήσει τον συγγραφέα Βλαντίμιρ Καραλιένκο[9].
Την περίοδο 1994-1006 ήταν καθηγητής ρωσικής λογοτεχνίας στο Ανθρωπιστικό Ινστιτούτο Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας. Επίσης, από το 1994 έως το 2004 δίδασκε λογοτεχνία στο Λύκειο του Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικής Έρευνας ΚΠΜ (αργότερα μετονομάστηκε σε Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ΚΠΜ). Το 1997 παρουσίασε τη διδακτορική του διατριβή στη ρωσική λογοτεχνία με τίτλο "Λογοτεχνική θέση του Β. Γ. Καραλιένκο"[10]. To 1997 ξεκίνησε την καριέρα του ως ερμηνευτής τραγουδιών, τόσο δικών του, όσο και άλλων χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ψόι Καραλιένκο.
Στα 1999-2000 έμαθε Γίντις στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας (University of Kansas) στα πλαίσια του προγράμματος JFDP[11] πρακτικής άσκησης για καθηγητές πανεπιστημίων[12]. Τότε άρχισε να δίνει παραστάσεις στις ΗΠΑ.
Από τον Ιούνιο του 2003 έως το Μάιο του 2004 εμφανιζόταν στο κλάμπ Αψού (ρωσικά: Апшу). Από τον Ιούνιο του 2004 έως τον Μάιο του 2004 εμφανιζόταν στην εβδομαδιαία μουσική παράσταση "Στο [κλάμπ] Ο.ΓΚ.Ι στον Ψόι" (ρωσικά: В О.Г.И. НА ПСОЯ) το οποίο είναι λογοπαίγνιο στα ρωσικά και ακούγεται όπως η φράση "το αιδοίο του Ψόι" (ή "το αιδοίο του σκύλου"). Από τα μέσα Σεπτέμβρη του 2005 έδινε εβδομαδιαίες παραστάσεις με τίτλο "απογευματικά matinee για ενήλικες" (ρωσικά: вечерние утренники для взрослых) στο κλάμπ Πραγιέκτ Ο.ΓΚ.Ι (ρωσικά: «Проект О.Г.И.»)[13]. Από τον Νοέμβριο του 2006 συμμετείχε στο μηνιαίο μουσικο-οπτικό καμπαρέ Power & Point (ρωσικά: «POWERЬ&ПОЙNT») στο κλάμπ Πραγιέκτ Ο.ΓΚ.Ι. To 2009 ήταν προσκεκλημένος καλλιτέχνης (artist-in-residence) στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν (University of Michigan) στο Ανν Άρμπορ στο πρόγραμμα «SPELL-ART: Foreign Elements in Song and Performance». Έχει συμμετάσχει και αντίστοιχα εγχειρήματα στο Trinity College (Hartford) όπου το 2003 έδωσε σειρά διαλέξεων με τίτλο "το τραγούδι στο σύγχρονο κόσμο"[14], και στο Dickinson College (Carlisle, PA)[15].
Ο Ψόι Καραλιένκο είναι επίσης μέλος της οργανωτικής επιτροπής του ρωσοαμερικανικού μουσικού φεστιβάλ JetLAG (τζετ λάγκ)[16], και μέλος διαφόρων μουσικών σχημάτων μουσική Κλέζμερ[17]. Έχει δώσει πολλές παραστάσεις στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, και άλλες χώρες.
Στην 61η τελετή απονομής των βραβείων Γκράμι το 2019 το άλμπουμ "Yiddish Glory: The Lost Songs of World War II" προτάθηκε για το βραφείο Γκράμι[18].
Τον Απρίλιο του 2019 ήταν ένας από τους αναγνώστες του διαγωνισμού ορθογραφίας Ολική Υπαγόρευση (ρωσικά: Тотальный Диктант, προφέρεται: [tɐˈtalʲnɨɪ̯ dʲɪˈktant] μεταγραφή: τοτάλνι ντικτάν'τ)[19].
Καλλιτεχνικό έργο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι παραστάσεις του Ψόι Καραλιένκο χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο ερμηνευτικό στιλ, χρήση πολλών γλωσσών, άσεμνα κείμενα και απροσδόκητες πολιτιστικές αναφορές.
Στο ρεπερτόριό του, εκτός από δικά του τραγούδια εντάσσονται και πολλές μεταφράσεις και διασκευές (συμπεριλαμβανομένων και τραγουδιών των αρχών του 20ου αιώνα). Ο Ψόι Καραλιένκο συνοδεύει τα τραγούδια του με πληκτροφόρα όργανα. Τις περισσότερες φορές παίζει ένα συνθεσάιζερ Casio με ήχο ακκορντεόν στο οποίο έχει δώσει το παρατσούκλι «γκαρμόχα» (ρωσικά: гармоха, από τη λέξη γκαρμόσκα, ρωσικά: гармошка, το οποίο είναι είδος ακκορντεόν).
Η μουσική του Ψόι έχει συχνά αρκετά πειραματικό ήχο, όπως για παράδειγμα το "ακουστικό τέκνο" α καπέλα τραγούδι "Μπουρατίνο μπιλ τουπόι" (ρωσικά: Буратино был тупой, δηλ. "ο Πινόκιο ήταν χαζός")[20]. Στο ίδιο στιλ είναι και το "πως γίνονται πως γίνονται τα ποιήματα" (ρωσικά: как делать как делать стихи) στο οποίο επαναλαμβάνει μια φράση από το δοκίμιο "πως γίνονται τα ποιήματα"[21] (ρωσικά: как делать стихи) του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι. Έχει τραγουδήσει σε αρκετές γλώσσες όπως ρωσικά, αγγλικά, γίντις, και γαλλικά, ενώ συχνά χρησιμοποιεί πολλές γλώσσες στο ίδιο τραγούδι. Έχει διασκευάσει και μεταφράσει στα ρωσικά το "Ολαρία ολαρά" του Διονύση Σαββόπουλου.
Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις Μπουντιστικών[γ] οργανώσεων όπως η 120η επέτειος του Εβραϊκού Εργατικού Μπούντ στη Μελβούρνη της Αυστραλίας[22].
Δισκογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η δισκογραφία του Ψόι Καραλιένκο περιλαμβάνει τα εξής άλμπουμ:
- 2000 — Τραγούδι για το Θεό (ρωσικά: Песня про Бога)
- 2001 — Fioretti
- 2002 — Άσμα ασμάτων του Ψόι Καραλιένκο (ρωσικά: Песнь песней Псоя Короленко)
- 2003 — Σλάγκερ του αιώνα (ρωσικά: Шлягер века) (книга + CD)
- 2004 — Αγώνες (ρωσικά: Гонки) (συνεργασία με Neoangin)
- 2006 — Un Vu Iz Der Onheyb Fun Foterland (γίντις: און װוּ איז דער אָנהײב פון פאָטערלאנד, δηλ. "Από που αρχίζει η πατρίδα"[δ]), μαζί με τους «All Stars Klezmer Band»)
- 2007 — Ρωσικός πλούτος. Τόμος I. (ρωσικά: Русское Богатство. Том I.) CD+DVD (μαζί με την Αλιόνα Αρενκόβαγια (ρωσικά: Алёна Аренковая), γνωστή ως Αλιόνα Αλιόνκοβαγια, ρωσικά: Алёна Алёнковая)
- 2008 — Η Αδιεθνής (αγγλικά: The Unternationale: The First Unternational), μαζί με τον Daniel Kahn και τους «Oy Division»
- 2008 — Στις σκάλες του παλατιού (ρωσικά: На лестнице дворца). Γαλλικά δημοτικά τραγούδια μεταφρασμένα από την Κίρα Αλεξάντροβνα Σαπγκί (ρωσικά: Кира Александровна Сапгир) σε συνεργασία με την Όλγα Σεργκέγιεβνα Τσίκινα (ρωσικά: Ольга Сергеевна Чикина), τη Γιάνα Όβρουτσκαγια (ρωσικά: Яна Овруцкая) την Αλιόνα Αρενκόβαγια, τον Ντμίτρι (Μίτια) Χραμτσόφ (ρωσικά: Дмитрий Храмцов), τον Πάβελ Μαράτοβιτς Φαχρτντίνοφ (ρωσικά: Павел Маратович Фахртдинов) и και τις Ορχήστρες της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
- 2010 — Под покровом нощи (μαζί με τους "Όπα!" (ρωσικά: Опа!)
- 2011 — Shloyme (Timofeev Ensemble & Psoy Korolenko)
- 2013 — Ρωσικός πλούτος. Τόμος II. (ρωσικά: Русское Богатство. Том II.) (μαζί με την Αλιόνα Αλιόνκοβαγια, ρωσικά: Алёна Алёнковая))
- 2013 — Dicunt (μαζί με τους «Oy Division»)
- 2013 — Μη ζεις στο ψέμα (ρωσικά: Жить не по лжи) (μαζί με τους "Όπα!" (ρωσικά: Опа!)
- 2015 — Ειμαρμένη — Τραγούδια για αυτό που γίνεται πραγματικότητα (ρωσικά: Имармения — Песни о том, что сбывается)
- 2015 — "НННН № 2 ПППП" σε συνεργασία με τον Ίγκορ Κρουτογκολοφ (ρωσικά: Игорь Крутоголов)
- 2017 — Equine, Canine, Soldie,r Whore σε συνεργασία με τους The Israelifts
- 2018 - Yiddish Glory: The Lost Songs of World War II
- 2020 - Ψαράδες της μουσικής ("Ловцы музыки | Pescadores de Música")
- 2020 - Η Τρίτη Αδιεθνής (αγγλικά: The Unternationale: The Third Unternational) με τον Daniel Kahn
- 2020 - Η Τέταρτη Αδιεθνής (αγγλικά: The Unternationale: The Fourth Unternational) με τον Daniel Kahn
- 2020 - Χρονικό Αναλογικής Ζωής: Τραγούδια του Guy Béart (Хроники Аналоговой Жизни: Chansons de Guy Béart)
Ανέκδοτες ηχογραφήσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Άλμπουμ "Εργασίες σε Σημειωτικά συστήματα" (ρωσικά: Труды по знаковым системам (1999) — Ανέκδοτες ηχογραφήσεις του Ψόι Καραλιένκο στο Τάρτου της Εσθονίας
- Άλμπουμ "Άλλοτε και τώρα" (ρωσικά: Раньше и сейчас (1999) — γραμμένο σε βιντεοκασσέτες το καλοκαίρι του 1999 στην Αγία Πετρούπολη
- Άλμπουμ "Αρχίζουμε με αγάπη" (ρωσικά: С любовью приступим (1998)
Φιλμογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Ψόι Καραλιένκο έχει συμμετάσχει στις παρακάτω ταινίες
- 2002 — «Κοσμικά χρονικά» (ρωσικά: Светские хроники) στο ρόλο του τραγουδιστή[23]
- 2005 — «Η σκόνη» (ρωσικά: Пыль) στο ρόλο του Αδερφού Παύλου
- 2009 — «Το βραχυκύκλωμα» (ρωσικά: Короткое замыкание) στο ρόλο του βαρκάρη
- 2009 — «Ο Τσάρος» (ρωσικά: Царь) στο ρόλο του παπά
- 2011 — «Το αστρικό πλέγμα» (ρωσικά: Звёздный ворс) στο ρόλο του τραγουδιστή
Αρκετά από τα τραγούδια του Ψόι Καραλιένκο έχουν πολιτικές και ιστορικές αναφορές.
Ένα παράδειγμα είναι το "Παλιό Καλό Κακό" (ρωσικά: Старое доброе зло), που είναι απόδοση στα ρωσικά του Good Old Bad Old Days[24] του Daniel Kahn· ένα απόσπασμα δίνεται παρακάτω.
Βιβλία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Ψόι Καραλιένκο έχει γράψει τα ακόλουθα βιβλία:
- Лион П. Э., Лохова Н. М. Литература: для школьников старших классов и поступающих в вузы (Λογοτεχνία: για μαθητές μεγαλύτερων τάξεων και φοιτητές ΑΕΙ). — М.: εκδόσεις Дрофа, 1999. — 509, ISBN 5-7107-3140-4 (4η έκδοση, 2002)
- Псой Короленко. «Энергосбыт» (συλλογή δοκιμίων και άρθρων με εικονογράφηση της Όλγας Σεργκέγιεβνα Τσίκινα). — М.: εκδόσεις «Офорт», 2015, 192 σελ. — ISBN 975-5-473-01039-8
- Короленко Псой, Лопатник Евгения, Гидон Дина. «Всего не расскажешь». Εβραϊκά παιδικά ποιήματα και τραγούδια — М.: εκδόσεις «Пальмира» (εκδότης Галль А. Р.), 2017 — ISBN 978-5-521-00233-7
- Псой Короленко. «Не о грибах» (συλλογή δοκιμίων) — М.: εκδόσεις Кабинетный учёный, 2017 — ISBN 978-5-7584-0186-6
- Псой Короленко. «Psoetry» — М.: εκδόσεις Издательский проект «А и Б», 2019 (στα Ρωσικά και στα Αγγλικά) — ISBN 978-5990626-35-5
Βραβεύσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στον Ψόι Καραλιένκο έχει απονεμηθεί το βραβείο "Ο Βιολιστής στη Στέγη" (ρωσικά: «Скрипач на крыше») από την Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ρωσίας (Федерация еврейских общин России) το 2019 — για τη δημιουργία του άλμπουμ «Yiddish Glory: Τα χαμένα τραγούδια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου» [25].
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jo20201097517. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2022.
- ↑ Catalog of the Digital Discoverability Project of the RDIFQ.
- ↑ «Псой Короленко: автор и исполнитель песен, перформансист, филолог». peoples.ru. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ «"Осторожно, люди!": Святой Псой Египетский». BBC. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ «Преподобный Псой Египетский (Άγιος Σεβασμιώτατος Ψόι ο Αιγύπτιος)». Азбука веры, Церковный календарь (Το αλφαβητάρι της πίστης, εκκλησιαστικό ημερολόγιο).
- ↑ «The Origins of "Psoy Korolenko": Vladimir Korolenko, Anti-Anti-Semitism, and Coptic Saints, Συνέντευξη του Ψόι Καραλιένκο» (στα Αγγλικά). 9 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ «Короленко: мои главные силы — юмор, разум и любовь». Российская газета (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2008.
- ↑ «Псой Короленко: мои ученики гордились тем, что их преподаватель панк!». Комсомольская правда (στα Ρωσικά). 21 Ιουλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2016.
- ↑ Συνέντευξη του Πάβελ Λιόν (Ψόι Καραλιένκο), «Короленко, поющий на идиш (Ο Καραλιένκο τραγουδάει στα Γίντις)». Международный еврейский журнал (Διεθνές εβραϊκό περιοδικό)} (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ Павел Эдуардович Лион (1997). Литературная позиция В. Г. Короленко: Автореф. дис. на соиск. учен. степ. канд. филол. наук (10.01.01) (στα Ρωσικά). Москва: МГУ. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ «Junior Faculty Development Program (JFDP)». Bureau of education and cultural affairs, exchange programs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ Чупринин, Сергей Иванович (2014). Русская литература сегодня: новый путеводитель (στα Ρωσικά). Litres. ISBN 5425074158.
- ↑ Алексеев, Александр (2009). Кто есть кто в российской рок-музыке (ποιος είναι ποιος στη ρωσική ροκ μουσική) (στα Ρωσικά). Москва. σελ. 403. ISBN 9785170486540.
- ↑ «ВНАЧАЛЕ ПЕЛИ ВСЕ. С ученым-филологом и автором-исполнителем Псоем Короленко «Главный» поговорил о природе песни». Кто Главный.Ростов (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ «Pavel Lion (a.k.a. Psoy Korolenko) at Dickinson». Dickinson College (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ «JetLag Festival». JetLag Festival (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ Polina Shepherd. «The Stranniki with Psoy Korolenko». Polina Shepherd: performer, composer, choir leader, cultural activist (στα Αγγλικά).
- ↑ ««Чудеса бывают только в жизни»». Kommersant (στα Ρωσικά). 12 Φεβρουαρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2024. }}
- ↑ «Тотальный диктант 2019 Онлайн с П. Короленко(Нью-Йорк) - YouTube». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2019.
- ↑ «Буратино был тупой». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ Как делать стихи? (Маяковский). Правда. 1926. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ «In Zaltsikn Yam - Bund 120 Yoyvl 2017». Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ «Светские хроники». Кино-театр.ру. 2002. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ «Псой Короленко - СТАРОЕ ДОБРОЕ ЗЛО». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ «Объявлены лауреаты премии ФЕОР "Скрипач на крыше" 2019» (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2023.
Υποσημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ ακριβέστερα, πρόκειται για τον τίτλο "Υποψήφιος Επιστημών" (ρωσ. ρωσικά: кандидат наук) που είναι ισοδύναμος του διδακτορικού και συναντάται σε αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες και χώρες της ανατολικής ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.
- ↑ Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Σεβασμιώτατου Ψόι του Αιγυπτίου στις 22 Αυγούστου.
- ↑ Ο Μπουντισμός ήταν ένα κοσμικό εβραϊκό σοσιαλιστικό κίνημα που εμφανίστηκε στη Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, και τη Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα. Συνδυάζει ιδέες του Μαρξισμού και της εβραϊκής θρησκείας και είναι αντίθετο με Σιωνισμό.
- ↑ μεταγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες ως "Un Vu Iz Der Onheyb Fun Foterland"
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- «Psoy Korolenko». IMDB. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2024.
- «Σελίδα του Πάβελ Λιόν (Ψόι Καραλιένκο) στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte». VKontakte. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2024.