Χριστιανική Ένωση (Ολλανδία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χριστιανική Ένωση
ChristenUnie
ChristenUnie.svg
Ηγέτης Γκερτ-Γιαν Σέγκερς
Ίδρυση 15 Μαρτίου 2001
Έδρα Partijbureau ChristenUnie, Johan van Oldebarneveltlaan 46, Αμερσφόρτ
Ιδεολογία Χριστιανοδημοκρατία
Πολιτική θέση Κέντρο
Θρησκεία Ευαγγελικαλισμός
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
Ιστοσελίδα
http://www.christenunie.nl/
Πολιτικό σύστημα Ολλανδίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Χριστιανική Ένωση (ολλ. Christenunie, CU) είναι ολλανδικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Χαρακτηρίζεται ως κεντρώο, καθώς συνδυάζει τον κοινωνικό συντηρητισμό και τον ήπιο ευρωσκεπτικισμό με κεντροαριστερές αντιλήψεις σε οικονομικά, μεταναστευτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Το κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως κοινωνικό χριστιανικό.

Ιδρύθηκε το 2000 ως συγχώνευση της Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής Συμμαχίας και της Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής Ομοσπονδίας. Μετά τις εκλογές του 2006, ήταν το μικρότερο κόμμα της κυβέρνησης Μπαλκενέντε. Σε κάποιες εκλογές συνεργάστηκε με το πιο συντηρητικό Πολιτικό Κόμμα Μεταρρύθμισης το οποίο δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του σε κάποια κυβέρνηση.

Καθώς είναι προτεσταντικό κόμμα, η Χριστιανική Ένωση βασίζει της αρχές της στη Βίβλο, ενώ υιοθετεί τις αρχές της αλληλεγγύης και της επιστασίας για την υποστήριξη των δημοσίων δαπανών και του περιβαλλοντισμού. Υποστηρίζει τη διατήρηση των χριστιανικών αρχών αλλά παράλληλα υποστηρίζει την ανεξιθρησκία. Το κόμμα είναι μετριοπαθώς συντηρητικό και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέσω των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Πολιτικού Κινήματος.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Βουλή των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας
5 / 150
Ολλανδική Γερουσία
2 / 75
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
1 / 26
Τοπική αυτοδιοίκηση
29 / 570
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα ChristianUnion της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).