Χριστιανική Ένωση (Ολλανδία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χριστιανική Ένωση
ChristenUnie
ChristenUnie.svg
ΗγέτηςΓκερτ-Γιαν Σέγκερς
Ίδρυση15 Μαρτίου 2001
ΈδραPartijbureau ChristenUnie, Johan van Oldebarneveltlaan 46, Αμερσφόρτ
ΙδεολογίαΧριστιανοδημοκρατία
Πολιτική θέσηΚέντρο
ΘρησκείαΕυαγγελικαλισμός
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΕυρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΕυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Ιστότοπος
http://www.christenunie.nl/
Πολιτικό σύστημα Ολλανδίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Χριστιανική Ένωση (ολλ. Christenunie, CU) είναι ολλανδικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Χαρακτηρίζεται ως κεντρώο, καθώς συνδυάζει τον κοινωνικό συντηρητισμό και τον ήπιο ευρωσκεπτικισμό με κεντροαριστερές αντιλήψεις σε οικονομικά, μεταναστευτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Το κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως κοινωνικό χριστιανικό.

Ιδρύθηκε το 2000 ως συγχώνευση της Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής Συμμαχίας και της Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής Ομοσπονδίας. Μετά τις εκλογές του 2006, ήταν το μικρότερο κόμμα της κυβέρνησης Μπαλκενέντε. Σε κάποιες εκλογές συνεργάστηκε με το πιο συντηρητικό Πολιτικό Κόμμα Μεταρρύθμισης το οποίο δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του σε κάποια κυβέρνηση.

Καθώς είναι προτεσταντικό κόμμα, η Χριστιανική Ένωση βασίζει της αρχές της στη Βίβλο, ενώ υιοθετεί τις αρχές της αλληλεγγύης και της επιστασίας για την υποστήριξη των δημοσίων δαπανών και του περιβαλλοντισμού. Υποστηρίζει τη διατήρηση των χριστιανικών αρχών αλλά παράλληλα υποστηρίζει την ανεξιθρησκία. Το κόμμα είναι μετριοπαθώς συντηρητικό και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέσω των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Πολιτικού Κινήματος.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Βουλή των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας
5 / 150
Ολλανδική Γερουσία
2 / 75
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
1 / 26
Τοπική αυτοδιοίκηση
29 / 570