Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκό Χριστιανικό
Πολιτικό Κίνημα
European Christian Political Movement
ΠρόεδροςΜπράνισλαβ Σκρίπεκ
ΑντιπρόεδροςΤζορτζ Ρουκάντζε
Γενικός ΓραμματέαςΦίλιπ Λάιζσακ
ΊδρυσηΝοέμβριος 2002
ΈδραBergstraat 33, 3811 NG Άμερσφοορτ, Ολλανδία
Πτέρυγα νεολαίαςΕυρωπαϊκή Χριστιανική Πολιτική Νεολαία
ΙδεολογίαΧριστιανοδημοκρατία[1]
Χριστιανική δεξιά[2]
Κοινωνικός συντηρητισμός[2]
Ευρωσκεπτικισμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροδεξιά
Δεξιά
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΕυρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές[2]
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Χρώματα     Μπλε
     Πράσινο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
4 / 705
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
0 / 27
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
0 / 27
Ιστότοπος
www.ecpm.info
Πολιτικό σύστημα Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα (ECPM) είναι το μόνο ρητά χριστιανικό ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα που ενώνει εθνικά κόμματα από όλη την Ευρώπη τα οποία μοιράζονται πολιτικές που επηρεάζονται από τον Χριστιανισμό, ακολουθώντας γενικά τα ιδανικά της χριστιανικής δημοκρατίας ή της χριστιανικής δεξιάς. Τα κόμματα-μέλη είναι γενικά πιο κοινωνικά συντηρητικά και ευρωσκεπτικιστικά.

Το κόμμα ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2002 στο Lakitelek της Ουγγαρίας. Το πρώτο συμβούλιο εξελέγη τον Ιανουάριο του 2005 και εγγράφηκε στις Κάτω Χώρες το Σεπτέμβριο του 2005. Ο πρώτος πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Πέετερ Βόισου του Κόμματος των Εσθονών Χριστιανοδημοκρατών. Το κίνημα συγκεντρώνει πάνω από πενήντα χριστιανοδημοκρατικά πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ, ομάδες προβληματισμού και μεμονωμένους πολιτικούς από περισσότερες από είκοσι χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής. Τα κινήματα των νέων είναι ενωμένα στη Ευρωπαϊκή Χριστιανική Πολιτική Νεολαία (ECPYouth). Η οργάνωση νέων ξεκίνησε το 2004 και εξέλεξε το πρώτο της συμβούλιο το καλοκαίρι του 2005.

Μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019, το κόμμα εκπροσωπείται από τρείς βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ECPM ξεκίνησε ως πλατφόρμα τον Νοέμβριο του 2002, όταν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων από περισσότερες από 15 χώρες αποφάσισαν να εξετάσουν νέες πιθανότητες για χριστιανική πολιτική στην Ευρώπη στο συνέδριο «Για μια χριστιανική Ευρώπη » στο Lakitelek της Ουγγαρίας.

Το ECPM ξεκίνησε με κόμματα και οργανισμούς ανεξάρτητα από το θρησκευτικό τους υπόβαθρο. Κόμματα από μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχαν αυτά τα πρώτα χρόνια και κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία ενός κινήματος που αυξάνεται σταθερά από το ένα έτος στο άλλο. Το 2003, το ECPM ενέκρινε οκτώ κατευθυντήριες αρχές στη δήλωση Lakitelek «Αξίες για την Ευρώπη», η οποία διαμόρφωσε το όραμα του κινήματος για την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο του 2005 στο Τάλιν της Εσθονίας, το ECPM εξέλεξε το πρώτο του συμβούλιο. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2005, το ECPM καταχωρήθηκε επίσημα με καταστατικό ως ένωση σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία. Το 2010 το ECPM αναγνωρίστηκε επίσημα ως ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.[3] Το 2014 το ECPM έλαβε μέρος στις Ευρωπαϊκές Εκλογές για πρώτη φορά ως Ευρωπαϊκό Κόμμα. Πρόεδρος της επιτροπής του ECPM από το 2013 έως το 2016 διετέλεσε ο βουλευτής Πίτερ Όστμαν και από το 2016, ο ευρωβουλευτής Μπράνισλαβ Σκρίπεκ.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-2019, το ECPM είχε έξι ευρωβουλευτές: Peter van Dalen της Χριστιανικής Ένωσης της Ολλανδίας, Bas Belder του Μεταρρυθμισμένου Πολιτικού Κόμματος, Branislav Škripek της Χριστιανικής Ένωσης της Σλοβακίας, Arne Gericke της Συμμαχίας C, Marek Jurek της Δεξιάς της Δημοκρατίας και Kazimierz Ujazdowski. Και οι έξι ευρωβουλευτές κάθισαν με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019, το κόμμα έλαβε τρείς έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Peter Van Dalen της Χριστιανικής Ένωσης, Bert-Jan Ruissen του Μεταρρυθμισμένου Πολιτικού Κόμματος και Helmut Geuking του Οικογενειακού Κόμματος της Γερμανίας. Ο Peter Van Dalen κάθεται με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ οι άλλοι συμμετέχουν στο ECR. Ένας τέταρτος ευρωβουλευτής, ο Cristian Terheș, ο οποίος εξελέγη στη λίστα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, προσχώρησε στο κόμμα τον Μάιο του 2020.[4]

Συμμετέχοντα κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο πίνακας περιέχει μια λίστα με τα πλήρη μέλη του ECPM.[5]

Κόμμα Χώρα Ευρωβουλευτές Εθνικοί βουλευτές
Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) Αρμενία Εκτός Ε.Ε.
Κροατική Ανάπτυξη (Hrast) Κροατία
1 / 151
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (PCD) Γαλλία
Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα (KDM) Γεωργία Εκτός Ε.Ε.
Συμμαχία C – Χριστιανοί για τη Γερμανία (AUF & PBC) Γερμανία
Οικογενειακό Κόμμα της Γερμανίας (FP)
1 / 96
Συμμαχία Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας (HDA) Δημοκρατία της Ιρλανδίας
1 / 60
(Γερουσία)
Ταυτότητα και Δράση (IDeA) Ιταλία
1 / 315
(Γερουσία)
Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (KDS) Λετονία
Για τη Λετονία από Καρδιάς (NSL)
Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (PPCD) Μολδαβία Εκτός Ε.Ε.
Χριστιανική Ένωση (CU) Ολλανδία
1 / 26
5 / 150
Μεταρρυθμισμένο Πολιτικό Κόμμα (SGP)
1 / 26
3 / 150
Integra - Μακεδονικό Συντηρητικό Κόμμα Βόρεια Μακεδονία Εκτός Ε.Ε.
Δεξιά της Δημοκρατίας (PR) Πολωνία
Λαϊκό Μοναρχικό Κόμμα (PPM) Πορτογαλία
Δημοκρατική Ένωση Σλοβάκων και Τσέχων της Ρουμανίας (DUSCR) Ρουμανία
1 / 329
Χριστιανοδημοκρατικό Εθνικό Κόμμα των Αγροτών (PNȚ-CD)
1 / 32
Χριστιανική Ένωση (KU) Σλοβακία
Contigo Mas (Mas) Ισπανία
Ευαγγελικό Λαϊκό Κόμμα (EVP – PEV) Ελβετία Εκτός Ε.Ε.
3 / 200
Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (ХДС) Ουκρανία Εκτός Ε.Ε.
Χριστιανική Λαϊκή Συμμαχία (CPA) Ηνωμένο Βασίλειο Εκτός Ε.Ε.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέδρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ECPM διοργανώνει δύο Γενικές Συνελεύσεις ετησίως. Πραγματοποιείται επίσης ένα ετήσιο συνέδριο των μελών όπου συζητούνται συγκεκριμένα θέματα. Το ECPM διοργανώνει επίσης περιφερειακά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη.

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Costa, Olivier· Brack, Nathalie (29 Απριλίου 2016). How the EU Really Works. Routledge. σελ. 120. ISBN 9781317120735. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Nordsieck, Wolfram (2019). «European Union». Parties and Elections in Europe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2019. 
  3. "Grants from the European Parliament to political parties at European level 2004–2012", November 2012, from http://www.europarl.europa.eu/. Retrieved 25 January 2013
  4. «PSD a pierdut un europarlamentar. Cristian Terheș a trecut la grupul extremiștilor din Parlamentul European». www.digi24.ro (στα Ρουμανικά). Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2020. 
  5. «Our members and associates». ECPM. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]