Χρήστος Πανούτσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Πανούτσος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Χρήστος Πανούτσος (Ελληνικά)
Γέννηση1922
Λακκώματα, Αχαΐα, Ελλάδα
Θάνατος15 Ιουνίου 1994
(72 ετών)
Πάτρα, Αχαΐα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΩδείο Αθηνών
Ιδιότητατραγουδιστής
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΤραγούδι
Καλλιτεχνικά ρεύματαΔημοτικό τραγούδι

Ο Χρήστος Πανούτσος (Λακκώματα Αχαΐας, 1922 - Πάτρα, 15 Ιουνίου 1994) ήταν Έλληνας καταξιωμένος και φημισμένος τραγουδιστής της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Λακκώματα του Νόμου Αχαΐας, απ' όπου και κατάγεται, ένα ορεινό χωριό στον Ερύμανθο και στην ιστορική περιοχή των Νεζερών, περί τα 40 χιλιόμετρα από το την Πάτρα και 40 επίσης χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα. Ωστόσο, μεγάλωσε στο χωριό Βασιλικό (Μπρακουμάδι), όπου και μετέβη η οικογένεια και το οποίο βρίσκεται σε πεδινή τοποθεσία και σε απόσταση περίπου 16 χιλιομέτρων από την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Σπούδασε βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Υπήρξε μαθητής και μετέπειτα συνεργάτης του μεγάλου μουσικοδιδάσκαλου Σίμωνα Καρά. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την συνεχή συμμετοχή του επί εικοσαετία σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, ως επί το πλείστον της Ε.Ρ.Τ. και της Υ.ΕΝ.Ε.Δ., στις οποίες μετείχε αφιλοκερδώς και ερμήνευε δημοτικά τραγούδια από όλες τις περιοχές του Ελληνισμού και κατά κύριο λόγο παραδοσιακά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας της Αχαΐας αλλά και γενικότερα όλου του Μωριά.

Μετείχε ως τραγουδιστής στους δίσκους δημοτικής μουσικής της Ανθολογίας «Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια» της Ακαδημίας Αθηνών που εκδόθηκε το 1971 ανήμερα του εορτασμού της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 και της επετείου των 150 χρόνων από αυτή.

Έχει αξιοσημείωτη προσφορά στον χώρο του δημοτικού τραγουδιού, που πέραν του μεγάλου δισκογραφικού και ηχογραφημένου έργου του, διέθεσε μουσικό εξοπλισμό για την λαογραφική καταγραφή και αναπαραγωγή πολλών τραγουδιών και υπήρξε συλλέκτης βιβλίων, καθώς και δίσκων και μαγνητοταινιών παλαιότερων ερμηνευτών[1].

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσικές συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βλ. Κυριακόπουλος, Πάτρα 2007.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]