Χρήστος Ζαμπούνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρίστος Ζαμπούνης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Χρήστος Ζαμπούνης (Ελληνικά)
Γέννηση3 Δεκεμβρίου 1960 (1960-12-03) (63 ετών)
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Γαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας εκδότης δημοσιογράφος

Ο Χρήστος Ζαμπούνης γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1960 στη Θεσσαλονίκη. Γονείς του είναι ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης και η Ευτέρπη Ζαμπούνη-Καραγεωργίου. Ο πατέρας του ήταν γνωστός γιατρός (καρδιολόγος) στη Βέροια και διετέλεσε Δήμαρχος Βέροιας στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80, ως επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού) ενώ ο παππούς του αλλά και ο προπάππος του ήταν Δήμαρχοι Πολύγυρου Χαλκιδικής.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1978 τελείωσε το Α’ Λύκειο Βέροιας. Το 1980 αποφοίτησε από τη Σχολή Ξεναγών της Αθήνας και το 1984 από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Είναι επίσης κάτοχος DEA Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Paris II, ενώ στην συνέχεια διετέλεσε visiting scholar στο School of Advanced International Studies (S.A.I.S) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ.

Εργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1980 έως το 1993 εργάστηκε ως ξεναγός. Το 1986 ξεκίνησε να δημοσιογραφεί ως ανταποκριτής ελληνικών περιοδικών στη Γαλλία, όπως «Τα Πρόσωπα», «ΕΝΑ», «Γυναίκα», «Κλικ», «Ταχυδρόμος», «Εικόνες». Στη συνέχεια υπήρξε ανταποκριτής της Γραμμής Α.Ε. και του «Ελεύθερου Τύπου» στο Παρίσι.

Το 1991 ξεκίνησε η συνεργασία του με γαλλικά έντυπα όπως τα "Point de Vue”, “Figaro Magazine” και “Paris Match”. Επίσης συνεργάστηκε με φωτοειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το “Gamma Press”, “Sigma Press” και το “GLMR”. Έπειτα από 15 χρόνια παραμονής στη Γαλλία, επέστρεψε το 1999 στην Ελλάδα και για δύο περίπου χρόνια ανέλαβε την συμπαρουσίαση της εκπομπής “PRIVE” με την Έλενα Κατρίτση στο τηλεοπτικό κανάλι Mega Channel.

Το 1997 ίδρυσε σε συνεργασία με την αδερφή του, Αυγή Ζαμπούνη, τον εκδοτικό οίκο «Φερενίκη[1]», ο οποίος έχει εκδώσει πάνω από 150 τίτλους, 100 συγγραφέων. Το 2000 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του περιοδικού “Life & Style” έως το 2010. Από το 2005 έως το 2010 διετέλεσε σύμβουλος εκδόσεως του “Hello”, ενώ από το 2005 έως το 2012 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Από το 2012 έως το 2016 αρθρογραφούσε στα «Παραπολιτικά» και τη «Freddo». Το 2017 είχε καθημερινή στήλη στην εφημερίδα «Εστία» και από το 2018 έχει εβδομαδιαία συνεργασία με την ''Βραδυνή της Κυριακής'' και μηνιαία συνεργασία με το περιοδικό ''Mancode'', καθώς και με τον ιστότοπο ''mancode.gr''.

Έχει συγγράψει 18 βιβλία: «Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδος», «Πούρα Αβάνας», «Love», «Savoir Vivre», «Ο Γάμος», «Ματαιότητες», «Έλληνας Τζέντλεμαν», «Ωραίες Φράσεις», «Savoir Vivre Για Παιδιά», το αγγλόφωνο «Watch your manners in Greece», «Ιστορίες ενός Παιδήλικα», «Ομάδα Αιγαίου», «Το Savoir Vivre του καπνιστή... και άλλες ιστορίες ενήλικου πάθους», «Το Savoir Vivre του καλού μαθητή» με την Αλίκη Κοσμίδου, «Τάμα στη Μύκονο», «ΠΑΟΚ αφού», «Τάβλι: Τέχνη ή Τύχη;», «Τάμα στην Πάτμο».

Μιλάει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά κι έχει μία κόρη, τη Φερενίκη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • WHO IS WHO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Βιογραφική εγκυκλοπαίδεια προεξαρχουσών προσωπικοτήτων, ανδρών και γυναικών, από την Ελλάδα, Ιούνιος 2006, σελ. 370-1.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]