Χρήστης:Tzioukas/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Λουκ Σκαϊγουόκερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουκ Σκάιγουοκερ είναι ένας φανταστικός χαράκτηρας και ο πρωταγωνιστής της αρχικής τριλογίας Ο Πόλεμος των Άστρων που δημιούργησε ο Τζορτζ Λούκας . Τον Λουκ υποδύεται ο Μαρκ Χάμιλ και πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία Ο Πόλεμος των Άστρων: Μια νέα Ελπίδα, ενώ επέστρεψε στις ταινίες Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται (1980) και Η Επιστροφή των Τζεντάι (1983). Πάνω από τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Χάμιλ επέστρεψε ως Λουκ στη συνέχεια της τριλογίας του Star Wars, κάνοντας ένα cameo στο The Force Awakens (2015) πριν παίξει σημαντικό ρόλο στο The Last Jedi (2017) και στο The Rise of Skywalker (2019). Αργότερα, υποδύθηκε μια ψηφιακά απενοχοποιημένη εκδοχή του χαρακτήρα στη σειρά της Disney+ The Mandalorian, εμφανιζόμενος στο φινάλε της δεύτερης σεζόν, που έκανε πρεμιέρα το 2020, και στο βιβλίο The Book of Boba Fett, στο έκτο επεισόδιο, που κυκλοφόρησε το 2022.

Αρχικά ένας αγρότης στο Τατουίν που ζούσε με τον θείο και τη θεία του, ο Λουκ γίνεται μια καθοριστική φιγούρα στον αγώνα της Συμμαχίας των Επαναστατών κατά της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Γιος του έκπτωτου ιππότη Τζεντάι Άνακιν Σκάιγουοκερ (που μετατράπηκε σε άρχοντα των Σιθ Νταρθ Βέιντερ) και της Πάντμε Αμιντάλα, ο Λουκ είναι ο δίδυμος αδελφός της αρχηγού της εξέγερσης πριγκίπισσας Λέια και τελικά κουνιάδος του λαθρέμπορου Χαν Σόλο. Ο Λουκ εκπαιδεύεται για να γίνει Τζεντάι υπό τους Δασκάλους Τζεντάι Όμπι-Γουάν Κενόμπι και Γιόντα και ανασυγκροτεί το Τάγμα των Τζεντάι. Αργότερα εκπαιδεύει τον ανιψιό του Μπεν Σόλο και καθοδηγεί τη Ρέι. Αν και ο Λουκ πεθαίνει στο τέλος του The Last Jedi, επιστρέφει ως πνεύμα της Δύναμης στο The Rise of Skywalker, ενθαρρύνοντας τη Ρέι να αντιμετωπίσει τον παππού της, τον αναστημένο αυτοκράτορα Πάλπατιν. Στο τέλος της ταινίας, τα πνεύματα του Λουκ και της Λέια δίνουν στη Ρέι την ευλογία τους να υιοθετήσει το επώνυμο Σκάιγουοκερ και να συνεχίσει την κληρονομιά της οικογένειάς τους.

Ο χαρακτήρας εμφανίζεται επίσης για λίγο στην prequel ταινία Επεισόδιο 3: Η Εκδίκηση των Σιθ ως βρέφος, τον οποίο υποδύεται ο Aidan Barton, και στη σειρά της Disney+ Obi-Wan Kenobi ως παιδί, τον οποίο υποδύεται ο Grant Feely. Στο αποκανονικοποιημένο Star Wars Expanded Universe (που μετονομάστηκε σε Legends), ο Λουκ είναι βασικός χαρακτήρας σε πολλές ιστορίες που διαδραματίζονται μετά την Επιστροφή των Τζεντάι, οι οποίες τον απεικονίζουν ως έναν ισχυρό Δάσκαλο Τζεντάι, σύζυγο της Μάρα Τζέιντ, πατέρα του Μπεν Σκάιγουοκερ και θείο από τη μητέρα των Τζέινα, Τζάκεν και Άνακιν Σόλο.