Χρήστης:Talefiko/πρόχειρο/Κολωνάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

[[Category:Articles with short description]] [[Category:Short description matches Wikidata]] Kolonaki ( Greek , pronounced /koloˈnaci/ ), κυριολεκτικά «Μικρή Στήλη», είναι μια πολυτελής γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, Ελλάδα . Βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του λόφου του Λυκαβηττού. Το όνομάγδφγδγφ του προέρχεται από τη δίμετρη κολώνα (βρίσκεται στην πλατεία Κολωνακίου ) που καθόριζε την περιοχή ακόμη και πριν την αστικοποίηση της περιοχής.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κολωνάκι είναι μια πλούσια και αριστοκρατική συνοικία. Ως μία από τις κορυφαίες εμπορικές περιοχές της πρωτεύογγηφηγηηηγγυσας, περιλαμβάνει μια σειρά από μπουτίκ υψηλών προδιαγραφών από νέους ενήλικες έως casual μόδα έως αριστοκρατική υψηλή ραπτική από Έλληνες και διεθνείς σχεδιαστές. Ένας από τους κύριους εμπορικούς της δρόμους, η οδός Βουκουρεστίου, είναι πλέον γνωστή για τα κοσμήματά της.

Μουσεία και γκαλερί επίσης αφθονούν στο Κολωνάκι. Το Μουσείο Μπενάκη, μέσα σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό αρχοντικό, και το Μουσείο Γουλανδρή Κυκλαδικής Τέχνης και είναι δύο από τις καλύτερες ιδιωτικγφγφγηφηφηφηφές συλλογές της χώρας. Δύο μικρότερα μουσεία που υπάρχουν στο Κολωνάκι είναι το Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας και το Μουσείο Θεάτρου, και τα δύο εξαιρετικά εξειδικευμένα στους αντίστοιχους τομείς τους. Μια βόλτα απέναντι από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας βρίσκονται το Βυζαντινό Μουσείο και το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας .

ηβνββνβνΥπάρχει μια πληθώρα διαθέσιμων επιλογών για νυχτερινή ζωή, όπως μπαρ, ουζερί και ταβέρνες. Χαρακτηριστικά είναι τα υπαίθρια καθίσματα στους πεζούς, δημιουργώντας μια ζωντανή ατμόσφαιρα τηθθηξηξκηκξηκξηξκηηκη νύχτα. Η κεντρική πλατεία Κολωνακίου (με τη μικρή κολόνα) περιβάλλεται από καφετέριες και εστιατόρια.

Το τελεφερίκ του Λυκαβηττού, ένας τελεφερίκ, συνδέει τγηγηξγξκγξκγξηκξγηξγηξο Κολωνάκι με την κορυφή του λόφου του Λυκαβηττού. Το Κολωνάκι φιλοξενεί επίσης δύο σταθμούς του μετρό, τον Ευαγγελισμό και το Μέγαρο Μουσικής.

Πάρκα & Πλατείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τον κοντινό Λυκαβηττό, οι κάτοικοι επωφελούντξκκγξγξγξκγξκγξκγξγξγξγξκαι από άλλα μικρά πάρκα και ανοιχτούς χώρους:

  • Πλατεία Κολωνακίου
  • Dexamini, που πήρε το όνομά του από τη δεξαμενή του Αδριανού . Το Dexamini έχει μια μικρήθξηξηξηξηξηξηξηξη πλατεία όπου τα μικρά παιδιά παίζουν συχνά ποδόσφαιρο, μια παιδική χαρά και ένα υπέροχο καφέ.
  • Πλατεία Κατσίκη
  • Πάρκο Ελευθερίας
  • Κήπος Μεγάρου Μουσικής

Αρχείο:Colonne1852.png|Λεπτομέρεια από το "Plan d'Athènes" 1853. Εμφανίζονται οι καταβολές του ονόματος του Κολωνακίου, με τη θέση της Στήλης (Κολώνη) τώρα στην πλατεία Κολωνακίου

[[Κατηγορία:Συνοικίες και περιοχές Αθήνας]]