Χρήστης:RDC Informatics/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

MELO - Digital Learning Ecosystem[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem είναι μια καινοτόμα διεθνή πλατφόρμα λογισμικού ψηφιακής μάθησης και είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και ανάπτυξης της RDC Informatics στον επιστημονικό τομέα της ανάπτυξης συστημάτων εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning).

Μέσα σε 18 χρόνια ανάπτυξης έχει κερδίσει 4 Βραβεία Καινοτομίας, χρησιμοποιείται από 500+ εκπαιδευτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις και έχει συγκεντρώσει πάνω από 500 χιλιάδες χρήστες διαφόρων ρόλων σε εκπαιδευτικά οικοσυστήματα.

Βασισμένη σε τεχνολογίες αιχμής της Microsoft και ακολουθώντας τα διεθνή standards στο χώρο του e-Learning (SCORM, AICC, TinCan, xAPI) η πλατφόρμα MELO® μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ψηφιακών οικοσυστημάτων εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, οργανισμούς & επιχειρήσεις, παρέχοντας μοναδικές εμπειρίες ψηφιακής μάθησης για όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί από οποιονδήποτε σύγχρονο οργανισμό ή επιχείρηση καλύπτοντας ανάγκες όπως:

MELO® - Digital Learning Ecosystem
Γενικά
ΔημιουργοίRDC Informatics
Διανομή
Λειτουργικά
Διαθέσιμο σεΕλληνικά, Αγγλικά
Ανάπτυξη
Γραμμένο σε.NET Framework
Σύνδεσμοι
  • Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (εκμάθηση, αξιολόγηση, συνεργασία)
  • Ζωντανά μαθήματα σε εικονικές αίθουσες
  • Webinars
  • Απομακρυσμένα ιδιαίτερα μαθήματα ("1-1" learning sessions)
  • Συνεδρίες διδασκαλίας κατ' απαίτηση (Learning on demand)
  • Διαδικτυακή τηλεόραση (streaming media)
  • Παρουσιάσεις & συνεργασία από απόσταση
  • Υπηρεσίες ζωντανής υποστήριξης εξ αποστάσεως
  • Ηλεκτρονική αξιολόγηση & πιστοποίηση γνώσεων
  • Υλοποίηση ερευνών διασφάλισης ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Εκτός από τα εργαλεία εκπαίδευσης η πλατφόρμα παρέχει μια πλούσια παλέτα παραμετροποιήσιμων εργαλείων που την αναδεικνύουν σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό οικοσύστημα εκπαίδευσης. Μέσα σε αυτό καλύπτεται οποιαδήποτε ανάγκη μέσα από ένα ολοκληρωμένο & ενιαίο περιβάλλον εργασίας.

Σήμερα με την πλατφόρμα MELO® παρέχουν υπηρεσίες ψηφιακής μάθησης εκατοντάδες εκπαιδευτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η πρότυπη αρχιτεκτονική της πλατφόρμας, σε συνδυασμό με τη πολυετή εμπειρία των στελεχών του τμήματος Web & Mobile Application Division της RDC Informatics, αποτελούν εγγύηση επιτυχίας για κάθε e-learning project που βασίζεται στην πλατφόρμα MELO®.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2002 μια ομάδα νεαρών επιστημόνων πληροφορικής στο πλαίσιο μιας διδακτορικής διατριβής εντόπισαν την ανάγκη για να γίνουν τα συστήματα ψηφιακής εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, πιο εύκολα, περισσότερο προσβάσιμα, πιο αποτελεσματικά. Από τότε ξεκινά μια μαγική διαδρομή γεμάτη τεχνολογικές προκλήσεις που ωρίμασε με τα χρόνια μέσα από τη δυναμική αλληλεπίδραση με τις ανάγκες εκπαιδευτικών οργανισμών & επιχειρήσεων. Το 2005 παρουσιάστηκε η πρώτη έκδοση Digital School version 1.0. Οι πρώτες όμως δοκιμές για την υλοποίηση συνεδρίων σύγχρονης τηλεκπαίδευσης αποτυγχάνουν λόγω των ταχυτήτων των οικιακών συνδέσεων Internet της εποχής στην Ελλάδα. Παρά την αρχική αποτυχία, το 2006, η πλατφόρμα Digital School αναγνωρίζεται ως ένα απο τα κορυφαία εργαλεία ψηφιακής μάθησης σε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών για τη διδασκαλία σύγχρονων δεξιοτήτων χρήσης Η/Υ & εφαρμογών γραφείου. Έτσι, την εμπιστεύονται μεγάλοι εκπαιδευτικοί όμιλοι και δίκτυα franchise που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης στην πληροφορική με αποτέλεσμα, το 2008, η πλατφόρμα να αξιοποιηθεί, στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού έργου EQUAL, από το Yπουργείο Eθνικής Aμυνας για την εκπαίδευση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Η συνέχεια δίνεται το 2010 καθώς η πλατφόρμα στηρίζει πλέον τη λειτουργία του μεγαλύτερου ψηφιακού φροντιστηρίου για μαθητές α-βάθμιας & β-βάθμιας εκπαίδευσης με υλικό ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για όλα τα σχολικά μαθήματα για όλες τις τάξεις.

Μετά από 10 χρόνια παρουσίας στον χώρο, το 2012 παρουσιάζεται η έκδοση 2.0 της πλατφόρμας Digital School και κερδίζει ολοένα και περισσότερες εγκαταστάσεις στην αγορά. Το 2013 έρχεται η μετονομασία της πλατφόρμας σε MELO® - Digital Learning Ecosystem & υλοποιούνται οι πρώτες εγκαταστάσεις λογισμικού στο εξωτερικό. Επιπλέον, το 2014 η πλατφόρμα επιλέγεται απο τον όμιλο ANT1 για την υλοποίηση του πρώτου έργου μεγάλης κλίμακας Learning On demand στην Ελλάδα με την ονομασία time2learn.gr. Η ανοδική τάση τη πλατφόρμας παραμένει ισχυρή και το 2015 χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και απο τις επιχειρήσεις. Πρώτη διάκριση για τη πλατφόρμα αποτέλεσε η λήψη του Gold Award στα HR Excellence Awards 2014 για την υλοποίηση της ΜΕΤΡΟ Α.Ε σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη Α.Ε.

Ένα χρόνο μετά τη πρώτη μεγάλη διάκριση, το 2016 ανακοινώνεται η ριζικά ανανεωμένη έκδοση MELO- Digital Learning Ecosystem v.15 με νέα αρχιτεκτονική και την προσθήκη πλήθους νέων δυνατοτήτων και εργαλείων. Η πλατφόρμα με τη νέα καινοτόμα αρχιτεκτονική της επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα στο χώρο του e-learning με την παρουσίαση των ολοκληρωμένων οικοσυστημάτων εκπαίδευσης. Το 2017, η πλατφόρμα στηρίζει έχει καταφέρει να στηρίζει τα σημαντικότερα εμπορικά έργα τηλεκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αναγνωρίζεται ευρέως απο την αγορά και τοποθετείται στις κορυφαίες επιλογές συστημάτων ψηφιακής μάθησης στη διεθνή αγορά. Επίσης, το ίδιο έτος της απονέμονται τα πρώτα δύο βραβεία έρευνας και καινοτομίας και η πλατφόρμα επιλέγεται απο την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) για να στηρίξει τις εφαρμογές τηλεκπαίδευσης που θα συνόδευαν τις Μεταρρυθμίσεις εκείνης της περιόδου, στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Το 2018, παρουσιάζεται η νέα έκδοση v.16 με νέο ακόμα πιο εντυπωσιακό user interface και πλήρη υποστήριξη κινητών συσκευών. Πλήθος νέων υλοποιήσεων σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις γεμίζουν την πλατφόρμα με νέα χαρακτηριστικά & καινοτόμες υλοποιήσεις. Την ίδια χρονιά επίσης γίνεται και η παρουσίαση του καινοτόμου plug-in HR Sensor που διακρίνεται με SILVER Award στα HR Awards 2017.

Από το 2017 και μέχρι σήμερα η πλατφόρμα αποτελεί πλέον την κορυφαία επιλογή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών ενώ στην αγορά των επιχειρήσεων έχει υλοποιήσεις σχεδόν σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους της Αγοράς. Η πλατφόρμα συνεχίζει να στηρίζει τα μεγαλύτερα έργα τηλεκπαίδευσης στην Ελλάδα με χαρακτηριστική την υλοποίηση του έργου blinkus.gr για λογαριασμό της Hillside Press. Υλοποίηση που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει περισσότερα απο 1.000 Κέντρα Ξένων Γλωσσών με αντίστοιχες διακριτές πύλες τηλεκπαίδευσης και περισσότερους απο 100.000 μαθητές.

Η εξέλιξη της πλατφόρμας απο την RDC Informatics παραμένει στο προσκήνιο και ενισχύεται με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (VR) & προσαρμοστικής μάθησης (adaptive learning).

Τεχνολογίες ανάπτυξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem αναπτύσσεται με χρήση εργαλείων λογισμικού που βασίζονται σε τεχνολογίες της Microsoft. Ο πυρήνας του συστήματος έχει αναπτυχθεί με το Microsoft .NET framework στις νεότερες εκδόσεις του, ενώ οι βάσεις δεδομένων φιλοξενούνται στο σχεσιακό σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων Microsoft SQL Server ή σε αντίστοιχες τεχνολογίες στο Microsoft Azure Cloud.

Η πλατφόρμα έχει εξ’ αρχή σχεδιαστεί με αρχιτεκτονική βελτιστοποίησης σε όλα τα επίπεδα ανάκτησης, διαχείρισης & παρουσίασης πληροφοριών ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ιδιαίτερα απαιτητικά έργα με χιλιάδες χρήστες & εντατική αλληλεπίδραση με εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Ασφάλεια Συστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem έχει σχεδιαστεί με τις αρχές του "Security by Design" σε όλα της τα στάδια εξασφαλίζοντας ασφάλεια και ακεραιότητα στα δεδομένα που διαχειρίζεται. Έχουν ληφθεί υπόψη όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας ISO 27001:2013 & 27701:2019 αναφορικά με την ανάπτυξη λογισμικού καθώς επίσης και το πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Οι υλοποιήσεις της πλατφόρμας ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πιο αυστηρών penetration tests.

Υποδομές λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υλοποιήσεις της πλατφόρμας MELO® - Digital Learning Ecosystem φιλοξενούνται σε πληροφοριακές υποδομές που βασίζονται σε τεχνολογίες συστημάτων της εταιρείας Microsoft. Μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε τοπολογία web hosting (Shared hosting, shared VPS, dedicated VPS) ή σε περιβάλλον Microsoft Azure cloud με πολλές εναλλακτικές τοπολογίες και υπηρεσίες.

Διασφάλιση ποιότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη διασφάλιση ποιότητας σε όλο τον κύκλο ανάπτυξης & συντήρησης της πλατφόρμας MELO® - Digital Learning Ecosystem εφαρμόζουμε στην πράξη συστήματα διασφάλισης ποιότητας όχι μόνο στο πεδίο υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού αλλά και πιο εξειδικευμένα στην ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικής μάθησης και την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης.

Η πλατφόρμα λογισμικού MELO κατασκευάζεται από την RDC Informatics η οποία διαθέτει τα ακόλουθα:

  • ISO 9001:2015
  • ISO 27001:2013
  • ISO 27701:2019

Προσβασιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem εξελίσσεται διαρκώς για να είναι όσον το δυνατόν περισσότερο προσβάσιμη από όλους. Αναπτύσσεται με βάση τα διεθνή standards προσβασιμότητας στην τεχνολογία λογισμικού και ενώ έχουν ληφθεί υπόψη η γενική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, European Accessibility Act αναφορικά με το σχεδιασμό προϊόντων προσβάσιμων από όλους.

Σήμερα η πλατφόρμα συμμορφώνεται με τα κάτωθι διεθνή standards:

  • WCAG 2.1
  • Section 508
  • The ADA
  • ATAG 2.0
  • ARIA 1.0

Αρχιτεκτονική συστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem διαθέτει τέσσερις ψηφιακούς βοηθούς που σας οδηγούν στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Μία μοναδική συλλογή από εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης, αξιολόγησης & επικοινωνίας για κάθε σύγχρονο εκπαιδευτικό οργανισμό ή επιχείρηση. Ανεπτυγμένα με τεχνολογίες αιχμής σε ένα ενιαίο περιβάλλον λειτουργίας για υπολογιστές, tablets & smartphones.

  1. Εργαλεία εκπαίδευσης
  2. Εργαλεία επικοινωνίας
  3. Εργαλεία αξιολόγησης
  4. Εργαλεία προώθησης

Ειδικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας MELO® - Digital Learning Ecosystem την κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με οποιοδήποτε ανταγωνιστικό προϊόν. Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις απεριόριστες δυνατότητές της πλατφόρμας, δημιουργώντας μοναδικά ψηφιακά περιβάλλοντα για την επιχείρησή ή τον οργανισμό σας που μπορούν να εξυπηρετήσουν πελάτες και συνεργάτες από όλη τη γη!

Διασυνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Live Learning & Collaboration Applications[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Video Hosting Platforms[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Business Applications[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Cloud Suites[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις - Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεύσεις Πλατφόρμας MELO® - Digital Learning Ecosystem[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβευμένα έργα και Case Studies που βασίζονται στην πλατφόρμα MELO[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Case Studies[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωρίστε μερικές από τις πιο σημαντικές υλοποιήσεις της πλατφόρμας MELO® - Digital Learning Ecosystem και ανακαλύψτε το μοναδικό τρόπο με τον οποίο οδήγησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό εκπαιδευτικών διαδικασιών σε επιχειρήσεις και εκπαιδευτικούς οργανισμούς:

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωρίστε τους ξεχωριστούς MELO® Training Partners που αξιοποιούν την πλατφόρμα για να δώσουν λύσεις εκπαίδευσης σε κάθετες αγορές που κάνουν τη διαφορά.

Για την αγορά της Ναυτιλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Total Quality Consultants LTD. Aξιοποιεί την πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem για να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στο χώρο της Ναυτιλίας. Αναπτύσσοντας πλούσιο διαδραστικό περιεχόμενο για μια ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών αντικειμένων στη Ναυτιλία, είναι σε θέση να παρέχει ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις ψηφιακής μάθησης (e-learning) για οποιαδήποτε ανάγκη στο χώρο της Ναυτιλίας.

Για την Ασφαλιστική Αγορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eurolife FFH. Aξιοποιεί την πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem για να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης στο χώρο της Ασφαλιστικής αγοράς. Αναπτύσσοντας πλούσιο διαδραστικό περιεχόμενο για μια ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών αντικειμένων γύρω από την Ασφαλιστική αγορά, είναι σε θέση να παρέχει ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις ψηφιακής μάθησης (e-learning) σε συνεργαζόμενα γραφεία διάθεσης ασφαλιστικών προϊόντων ώστε να μπορούν να εκπαιδεύσουν το δικό τους οικοσύστημα συνεργατών.

Για τεχνικές εταιρείες & μεγάλες βιομηχανίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

NextWave Hellas. Aξιοποιεί την πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem για να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στο χώρο της διαχείρισης Ανθρώπινου δυναμικού με έμφαση στα θέματα ασφαλείας σε Τεχνικές – Κατασκευαστικές εταιρείες και μεγάλες βιομηχανίες. Αναπτύσσοντας πλούσιο διαδραστικό περιεχόμενο και παράλληλα διαθέτοντας την ψηφιακή βιβλιοθήκη της DuPont™, είναι σε θέση να παρέχει ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις ψηφιακής μάθησης (e-learning) σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Για την αγορά των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όμιλος Εκπαίδευσης & Πιστοποίησης D Group αξιοποιεί την πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem για να παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες ψηφιακής εκπαίδευσης & συμβουλευτικής σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Μέσα από τις δύο ψηφιακές πλατφόρμες European Learning & European Consulting παρέχει ευέλικτες και οικονομικές λύσεις για να αποκτήσει κάθε συνεργαζόμενο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, ολοκληρωμένο σύστημα τηλεκατάρτισης (Ο.Σ.Τ.Κ) & Ολοκληρωμένο Σύστημα Συμβουλευτικής (Ο.Σ.Σ).

Για την αγορά των Κέντρων Ξένων Γλωσσών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκδοτικός οργανισμός Hillside Press αξιοποιεί την πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem για να παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες ψηφιακής εκπαίδευσης σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Μέσα από την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα BlinkUs (www.blinkus.gr) παρέχει μοναδικές υπηρεσίες διανομής ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου αλλά και σύγχρονης τηλεκπαίδευσης σε συνεργαζόμενα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και στους μαθητές τους.

Λύσεις γλωσσομάθειας σε επιχειρήσεις & οργανισμούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός Linguaphone αξιοποιεί την πλατφόρμα MELO® - Digital Learning Ecosystem για να παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες ψηφιακής εκπαίδευσης γλωσσομάθειας σε στελέχη επιχειρήσεων & οργανισμών. Αναπτύσσοντας πλούσιο διαδραστικό περιεχόμενο αυτοδιδασκαλίας για 32 γλώσσες, είναι σε θέση να παρέχει ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις ψηφιακής μάθησης (e-learning) γλωσσομάθειας σε επιχειρήσεις & οργανισμούς.