Χρήστης:Mustafa MVC/Defter/Εκπαίδευση στη Οθωμανική Αυτοκρατορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουρκικά παιδιά μετά το σχολείο, Alexandre-Gabriel Decamps, 1841
Ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ο οποίος αργότερα έγινε πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ο Yitzhak Ben Zvi, ο οποίος ήταν ο δεύτερος πρόεδρος του Ισραήλ, ήταν φοιτητές νομικής στην Κωνσταντινούπολη το 1912

Εκπαίδευση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ο μεντρεσές, ο βασική εκπαιδευτικός θεσμός του Ισλαμικού εκπαιδευτικού συστήματος, έγινε το θεμέλιο της εκπαίδευσης και στην περίοδο των Οθωμανών, προσαρμόζοντας τον εαυτό της στις κατάλληλες μορφές για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο μεντρεσές ήταν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρείχε εκπαίδευση από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ένα Ισλαμικό χαρακτήρα που έκανε δυνατή την παρακολούθηση μόνο από μουσουλμάνους μαθητές.[1] Η εκπαίδευση των Μουσουλμάνων εντός των συνόρων της Αυτοκρατορίας ελέγχονταν από μια θρησκευτική ομάδα που αποκαλείται ουλεμά, σύμφωνα με τους κανόνες του Ισλάμ. Η ισλαμική οργάνωση διατηρήθηκε έως την περίοδο του Μαχμούτ Β'. Πριν από τη δημιουργία δυτικού τύπου ιδρυμάτων, ιδρύθηκαν ο Ακέμι Ογκλάν Οττομάν και η Εντερούν Μεκτέμπι για την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων και οι Σιμπιάν Μεκτέπλερι και οι Μεντρεσέλερ για την εκπαίδευση του πολιτικού πληθυσμού.[2] Ο πρώτος μεντρεσές που ιδρύθηκε ήταν το Ορχανιέ της Ιζνίκ το 1331.

Η εκπαίδευση των μη Μουσουλμάνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι μη μουσουλμάνοι βρίσκονταν σε μειονοτική θέση σε μια κοινωνία όπου επικρατούσε το Ισλάμ. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ζούσαν χριστιανοί, εβραίοι και άνθρωποι που ανήκαν σε άλλες μειονοτικές θρησκείες.[3] Στη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, οι μη μουσουλμάνοι απέκτησαν πολλά προνόμια και ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης και της πολιτικής ελευθερίας αφέθηκαν ελεύθεροι.[4] Ειδικά ανάμεσα στους χριστιανούς, το επίπεδο εκπαίδευσης ήταν πολύ υψηλό και πολλοί μη μουσουλμάνοι, ιδιαίτερα οι Αρμένιοι, ξεχώριζαν ως μια κοινότητα με υψηλό ποσοστό παιδείας.[5] Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, ανοίχθηκαν σχολεία που παρείχαν ειδικά τεχνική και εμπορική εκπαίδευση στους μη μουσουλμάνους. Μερικά από αυτά τα σχολεία ήταν η Κολέγιο Ρόμπερτ και το Αμερικανικό Κολέγιο της Ταρσούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]