Χρήστης:Mar.masouridi/πρόχειρο/Κανταΐφι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή η σελίδα αφορά στο γλυκό. Για το φύλλο ζύμης, δείτε: Φύλλο κανταΐφι.
Γλυκό Κανταΐφι

Το κανταΐφι είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό ταψιου και παρασκευάζεται με ένα ινώδες φύλλο που ονομάζεται φύλλο κανταΐφι.


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του προέρχεται από την τούρκικη λέξη 'Kadayif'. Η καταγωγή του είναι από την πόλη Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας. Είναι πολύ γνωστό και αγαπημένο στις Αραβικές χώρες και στις χώρες της Δ.Ασίας. Στην Ελλάδα ήρθε την εποχή της τουρκοκρατίας και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά κυρίως στις περιοχές της Ηπείρου. Στην Ελλάδα φτιάχνεται σε ατομικά τυλιχτά στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ στις ανατολικές χώρες τα τοποθετούν σε μακρόστενα ταψιά και τα πιέζουν αρκετά, για να αποκτήσουν μία επίπεδη εμφάνιση. Τα προτιμούν κυρίως την περίοδο του Ραμαζανιού πριν από την απογευματινή προσευχή. Τα συνοδεύουν με χουρμάδες και συνήθως με τσάι ή ελληνικό καφέ και σπανιότερα με ρακί ή ούζο.

Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1]Το γλυκό αποτελείται από ξασμένα φύλλα κανταϊφιού που αφού περιχυθούν με λιωμένο βούτυρο, δημιουργούν μαζί τους ρολά με γέμιση ξηρών καρπών. Τα ρολά τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί (δίχως κενά) και στην συνέχεια ψήνονται στο φούρνο. Μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστό, περιχύνεται και το σιρόπι και του αφήνουν χρόνο να απορροφηθεί.


Υλικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[2]Τα υλικά της γέμισης και του σιροπιού ποικίλουν ανάλογα με την συνταγή, τις προτιμήσεις και το άρωμα που επιθυμείται.

Γνωστότερες παρασκευές με φύλλο κανταΐφι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εκμέκ Κανταΐφι

Το παραδοσιακό γλυκό κανταΐφι με κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και φιστίκι αιγίνης.

  • Γιαννιώτικο

Μπακλαβάς με φύλλο κανταίφι αντί για φύλλο Βυρυτού.

  • Κιουνεφέ

Το παραδοσιακό κανταΐφι με την προσθήκη τυριού. Στις Αραβικές χώρες χρησιμοποιούν το dil peyniri, τυρί σε μορφή κορδονιού, ενώ στην Ελλάδα προτιμούν τυρί κρέμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νανά Σαββατιανού (19 Δεκεμβρίου 2014). «Κανταΐφι παραδοσιακό κι ένα μυστικό για να γίνει ανάρπαστο!». Νανά Σαββατιανού. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015. 
  2. Κανταΐφι παραδοσιακό κι ένα μυστικό για να γίνει ανάρπαστο!

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]