Χρήστης:Katikei/πρόχειρο/Γιαννούλης Σαραντίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιαννούλης (Ιωάννης) Σαραντίδης (1902-1948) Έλληνας σκηνοθέτης και ηθοποιός του θεάτρου που έζησε και εργάστηκε σε Ελλάδα και Γαλλία.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιαννούλης Σαραντίδης γεννήθηκε στην Ανατολική Θράκη και πέρασε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εντάχθηκε στους καλλιτεχνικούς και θεατρικούς κύκλους της εκεί ελληνικής κοινότητας, όπως ήταν η καλλιτεχνική συντροφιά του περιοδικού «Λόγος». Αρχικά, ασχολήθηκε με το θέατρο ερασιτεχνικά ως ηθοποιός την περίοδο 1921-1922. Συμμετείχε μαζί με τους Ελένη Χαλκούση, Μιχάλη Κουνελάκη, Γιώργο Βακαλό και Αντώνη Γιαννίδη, σε παραστάσεις της Δραματικής Σχολής Κωνσταντινουπόλεως, όπως η «Στέλλα Βιολάντη» (Παναγής Βιολάντης)[1] και «Φοιτητές» (Λούζης) του Γρ. Ξενόπουλου, «Το ξένο ψωμί» του Ιβάν Τουργκένιεφ. Την ίδια περίοδο είχε και την πρώτη του θεατρική επαφή με το επαγγελματικό θέατρο της εποχής, συμμετέχοντας στις παραστάσεις της τραγωδίας «Οιδίπους Τύραννος» (Εξάγγελος) από τον θίασο Αιμίλιου Βεάκη και Χριστόφορου Νέζερ.[2]

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή πήγε στο Παρίσι όπου και σπούδασε σκηνογραφία στη σχολή του Στανισλάβ Μετζές / Λαντισλας Μεντζες, ενώ μαθήτευσε για δύο χρόνια κοντά στον Γάλλο σκηνοθέτη Σαρλ Ντυλλέν. Παράλληλα, εργάζονταν ως ηθοποιός με το ψευδώνυμο Ζαν Σαράν. Το 1929 προσελήφθη ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτης στην θεατρική ομάδα του Σ. Ντυλλέν.


Βολανάκης

Ηλιόπουλος

Δημόπουλος


https://digitallib.parliament.gr/display_doc.asp?item=32950&seg=235

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γιαλούρης, Αντώνης (Ιούλιος-Αύγουστος 1921). «Θέατρο: οι ερασιτέχνες μας». Ο Λόγος (9-10): 589-590. http://medusa.libver.gr/jspui/handle/123456789/4896. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2023. 
  2. Σπάθης, Δημήτρης (Δεκέμβριος 2008). «Ο σκηνοθέτης Γιαννούλης Σαραντίδης: μια διαδρομή από το "χθες" στο "αύριο" της νεοελληνικής σκηνής». Τα Ιστορικά (49): 378. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιαλούρης, Αντώνης (Ιούλιος-Αύγουστος 1921). «Θέατρο: οι ερασιτέχνες μας». Ο Λόγος (9-10), σ. 589-590.

Σπάθης, Δημήτρης (Δεκέμβριος 2008). «Ο σκηνοθέτης Γιαννούλης Σαραντίδης: μια διαδρομή από το "χθες" στο "αύριο" της νεοελληνικής σκηνής». Τα Ιστορικά (49), σ. 377-392.

Ηλεκτρονικές Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας - Ψηφιακό Αποθετήριο Μέδουσα