Χρήστης:Galat05/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


"="Θανάσης Τριαρίδης"="

Ο Θανάσης Τριαρίδης (Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 1970 - [1]) είναι σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας που ασχολείται με αρκετά λογοτεχνικά είδη, όπως είναι το μυθιστόρημα, το διήγημα, το θέατρο, η ποίηση και το παραμύθι.[2] Παράλληλα, γράφει αισθητικά δοκίμια[3][4] που αφορούν στον δυτικό πολιτισμό[5], τον κινηματογράφο[6] αλλά και στην πολιτική [7][8]. Με τα πολιτικά του κείμενα τοποθετείται υπέρ ενός ακραιφνούς φιλελευθερισμού, ενάντι στην πολιτική βία [9], τον ρατσισμό [10]και τους ολοκληρωτισμούς. [11]

Αφηγήματά του έχουν μεταφραστεί στην Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική γλώσσα, ενώ είναι ο πρώτος ελληνόγλωσσος συγγραφέας που όλα τα κείμενά του είναι διαθέσιμα - ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα - στην ιστοσελίδα του.[12] και στο Διαδίκτυο [13]

Κατά την περίοδο 1996-2001 υπήρξε ακτιβιστής του δικτύου DROM για τα κοινωνικά δικαιώματα των Τσιγγάνων [14]. Στα χρόνια 1996-1999 συμμετείχε στο Δίκτυο Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων Θεσσαλονίκης [15] ενώ το 1998 ως το 2002 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Υποστήριξης Ερευνών κατά της Λευχαιμίας στη Θεσσαλονίκη.[16] Από τον Αύγουστο του 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης, καθώς δήλωσε άρνηση εφεδρικής στράτευσης[17]

Από το 2000 έχει εκδώσει 60 βιβλία με αφηγήσεις, θεατρικά έργα και δοκίμια – ανάμεσά τους τα μυθιστορήματα Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα[18] (2000), τα μελένια λεμόνια [19](2005), Τα χλωρά διαμάντια, Βιβλίο Πρώτο, δειλινά 1-333 [20](2011). Από το 2010 έχει εκδώσει (έντυπα ή ηλεκτρονικά) 25 θεατρικά έργα (ανάμεσά τους τα εξής Μένγκελε, Οιδίνους, Lebensraum, τριλογία Leopold, Football, HIV κ.α.)[21] Από αυτά έχουν προκύψει περισσότερες από 50 παραστάσεις[22] στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας[23], της Κύπρου[24][25][26] καθώς και στο Διαδίκτυο[27].

Δημιούργησε ή συμμετείχε σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (Τα Ποταμόπλοια, 1990-1992, Mauve 2033-2006) και εκδοτικά σχήματα (Δήγμα 2009-2012, Διάπυρον 2008-2013).[28] Συντόνισε τη σειρά Αντιρρήσεις για λογαριασμό των εκδόσεων Gutenberg και την σειρά Για έναν νέο ανθρωπισμό των Εκδόσεων Πατάκη. [29] Προλόγισε και επιμελήθηκε βιβλία και συλλογικούς τόμους [30] - ανάμεσα τους βιβλία του Κάφκα και του Ουάιλντ, αντιεθνικιστικά κείμενα, την πρώτη έκδοση των βιβλίου Τσέρνομπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς [31] [32](2001), την Ελληνική έκδοση των Προκηρύξεων του Λευκού Ρόδου [33] (2019), αλλά και τον τόμο Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική (2010). [34]

Αφηγήματά του έχουν μεταφραστεί στην Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα, ενώ όλα τα κείμενά του είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα του[35].

Τον Μάρτιο του 2022 αρνήθηκε με δημόσια επιστολή την ένταξή της ποιητικής του συλλογής «Θα μας ξεπλύνει η θάλασσα»[36] στις Βραχείες Λίστες για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης[37] που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού[38], δηλώνοντας ότι επιθυμεί να εξαιρεθεί από τη λίστα βράβευσης όχι μόνο γιατί τα βραβεία αποτελούν προϊόν υποκειμενικών κρίσεων αλλά και γιατί προέρχονται από ένα κράτος που εφαρμόζει το μέτρο επαναπροώθησης προσφύγων (Pushbacks)[39].

Έργα και Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα (2000, 2009)
Το μυθιστόρημα του Τριαρίδη Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα και διακρίνεται για τη νέα πνοή που έδωσε στη σύγχρονη ελληνική μυθοπλασία [40] χάρη στην αυθεντική και δημιουργική γραφή, την υψηλή πρωτοτυπία αλλά και τον ιδιότυπο μαγικό ρεαλισμό του. Η μόνιμη συνύπαρξη πραγματικού και φανταστικού κόσμου και η απίστευτη όσμωση ανάμεσα σε γεγονότα μιας διακριτικής καθημερινότητας από τη μια και ενός μυθικού τοπίου (ίσως και λίγο γοτθικού) από την άλλη, δομημένου σε αρχέγονες δοξασίες για το κακό και τη μοίρα, είναι βασικό χαρακτηριστικό και του λόγου αλλά και του τρόπου δράσης όλων των σελίδων [41]. Το μυθιστόρημα αποτελεί ένα σκοτεινο παραμύθι μύησης στον έρωτα [42] με βασικά μοτίβα τη μαθητεία χωρίς διδαχή, το δίπολο έρωτας - θάνατος, τη βούληση κόντρα στη μοίρα αλλά και την ευαγγελική φόρμα [43], προκειμένου να ανακατασκευαστεί. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στη μαγικό και υπερφυσικό λόφο της Κουπέλας, όπου οι μαθητές της πρώτης δημοτικού ενός σχολείου της Θεσσαλονίκης παρακολουθούν, αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τη ζωή της αγαπημένης τους δασκάλας σαν μια μυστηριακή τελετουργία γεμάτη ανόσιες πράξεις. Ο συγγραφέας στήνει ένα δικό του σύμπαν για την παιδική ηλικία και τη διαδικασία της μύησης στην ωριμότητα αλλά και στα μυστήρια του έρωτα και του θανάτου [44]. Συνδυάζει τον λυρικό αισθητισμό, την αφέλεια του παραμυθιού, την υπερβολή του αισθητισμού και το άνθος της νοσηρότητας, επιχειρώντας μια αποδόμηση του παραμυθιού ανάλογη με εκείνη της Angela Carter [45].


Το τρυφερό μαχαίρι του Πέτρο Μπόλε κι άλλες τρεις ιστορίες δακρύων (2002, 2010)
Τα αφηγήματα του Τριαρίδη είναι τέσσερις λυρικές νουβέλες του φανταστικού, που μπορούν να ιδωθούν ως παραμύθια για ενήλικες ή αλληγορικές παραβολές [46]. Η γοτθική ατμόσφαιρα συναντά το παράλογο και τα αφηγήματα μοιάζουν με εξιστόρηση μυστικών ψιθύρων σε μια σπουδή του Τέλους [47]. Τον κόσμο των ιστοριών συνθέτουν μαγικά μαχαίρια, παγωμένες νυχτερίδες, δολοφόνοι βασιλιάδες, εκατόμβες αθώων, μυστικά λουλούδια, χαραγμένα σπυριά σιταριού που συνεχίζουν τη ζωή, άντρες που σκοτώνουν και σκοτώνονται αλλά και γυναίκες που γεννούν και σώζουν δια της παράλογης αγάπης [48]. Οι ιστορίες ενεργοποιούν τα κοινωνικά ανακλαστικά των αναγνωστών[49], καθώς εστιάζουν στις ανθρώπινες αξίες, στα πάθη των ανθρώπων και στις δοκιμασίες τους, προκειμένου να διαφυλάξουν αρχές και ιδανικά και να αντιδράσουν στην ανθρώπινη εξουσία και ανοησία [50]. Βασικοί θεματικοί πυρήνες των αφηγημάτων είναι τα παρεπόμενα της ασύδοτης εξουσίας είναι και ο αγώνας του ανθρώπου με τις δικές του αντοχές και πεποιθήσεις, σε ένα λογοτεχνικό σύμπαν όπου δεν υπάρχει Θεός αλλά διάσπαρτες ιδέες του δίκαιου και του καλού[51]. Ο Τριαρίδης, κατέχοντας τη γλώσσα και δομώντας σωστά το υλικό της εμπνευσής του, σχολιάζει αλληγορικά τη σύγχρονη εποχή της ψεύτικης ευδαιμονίας με σαφή επικέντρωση στην τιμωρία, την προδοσία και την κατάχρηση [52]. Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στο ηλεκτρονικό σημείωμα της τετραλογίας ότι οι τέσσερις ιστορίες δακρύων (Το τρυφερό μαχαίρι του Πέτρο Μπόλε, Η παγωμένη καρδιά των ευτυχισμένων ανθρώπων, Το χαραγμένο σιτάρι, Η μουγγή καμπάνα) γράφτηκαν κατά τη συναναστροφή του με παιδιά των σκηνιτών του Δενδροποτάμου και του Ευόσμου της Θεσσαλονίκης, όντας εθελοντής του Δικτύου DROM. Η τετραλογία αποτελεί συγκεντρωτική επανέκδοση των τεσσάρων μεμονωμένων εκδόσεων των αφηγημάτων κατά τα διετία 2002 και 2003.


τα μελένια λεμόνια * η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων (2007)
Τα μελένια λεμόνια είναι ένα πολυσύνθετο μορφολογικό υβρίδιο που δεν κατατάσσεται σε ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος. Συνδυάζει χαρακτηριστικά από το μυθιστόρημα, την ποίηση, την πρόζα, το δοκίμιο αλλά και τις λίστες, ανασυνθέτοντας δημιουργικά ένα οργανικό σύνολο ετερόκλητων υλικών από μια πολύ ευρεία μορφωτική παρακαταθήκη του δυτικού πολιτισμού. Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί ανάποδη αποκάλυψη όχι μόνο διότι ανατρέπει τους μύθους της Παλιάς και Νέας Διαθήκης αλλά και γιατί βάλλεται κατά των εξουσιαστικών θρησκειών που δαιμονοποιούν τις ανθρώπινες ζωτικές όρμες. Οι φανατικοί χριστιανοί θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την ιστορία χαμου των μελένιων λεμονιών βλάσφημη, γιατί αντιτίθεται στη μεγάλη ευαγγελική αφήγηση, που προτάσσει ως μοναδική αλήθεια τη σωτηρία των ανθρώπων δια του Θεού [53]. Η αιρετική ηθική και ο αχαλίνωτος ερωτισμός του βιβλίου σε συνδυασμό με την ιδεολογική εγρήγορση και κοινωνική ευαισθησία του συγγραφέα, καθιστούν το έργο ένα σαγηνευτικό κείμενο, που διατηρεί αμείωτη την υψηλή ένταση της φαντασμαγορικής γραφής του. Το ολότελα σύγχρονο μεταλογοτεχνικό ύφος [54] του έργου προκάλεσε αντιδράσεις και πολεμίους, που χαρακτήρισαν τον Τριαρίδη αντίχριστο και ανθέλληνα, ενώ το ίδιο το βιβλίο ακατανόμαστο [55].


Ich bebe * όταν οι αμαξάδες μαστιγώνουν τα άλογα (2007)
Ο συγγραφέας αφορμάται από δύο περιστατικά της ζωής του Νίτσε για να γράψει ένα φαινομενικά απλοϊκό και κατά βάθος σύνθετο υβριδικό κείμενο σπασμένο σε 62 ενότητες με κεντρικό θέμα τον τρόμο του ανθρώπου απέναντι στη διαρκώς απωθημένη και αποκρουστική ανθρώπινη ιστορία. Το βιβλίο αποτελείται από σύντομες και ως επί το πλείστον ανεξάρτητες μεταξύ τους αφηγήσεις, που άλλοτε θυμίζουν ιδιότυπα διηγήματα κι άλλοτε ποιήματα τουλάχιστον ως προς την ουσία και τη φόρμα, που περιλαμβάνει έρρυθμη άρθρωση πολλών φράσεων, παρεμβολές ποιητικότροπου λόγου και διακειμενικότητες με άλλους ποιητές. Ο ίδιος ο Τριαρίδης χαρακτηρίζει το έργο ως μια ανιστόρηση του τρόμου του, που επιτυγχάνεται χάρη στη δυνητικά ατέρμονη και εγγενώς αποσπασματική περιδιάβαση του συγγραφέα στον μύθο και την ιστορία από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θεμελιώνεται η ελεγειακή και ειρωνική ανα-μυθολογία του Ich bebe είναι ο αποσχηματισμός και η αλληγορική ανασύνθεση μύθων και ιστοριών στο παρόν του τρόμου, με στόχο την απόλυτη άρνηση κάθε μορφής βίας [56].


Το κόψε-κόψε ή όταν οι γκοτζίλες εξανθρωπίζονται * Ύμνος στην ατέλειωτη μεγάλη σφαγή (που συνήθως τη λένε Ελευθερία, Εργασία που Απελευθερώνει, Λαό, Μέλλον ή και Ιστορία, Πεπρωμένο, Εξέλιξη, Αγάπη, etc.) (2008)
Το κόψε-κόψε είναι ένα μεταμοντέρνο θεατρικό έργο προορισμένο για εξωσχολική παράσταση και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου αναθεωρητικού και υπερ-λογοτεχνικού αποσχεδιασμού του κόσμου και των αφηγήσεών του. Βασικός στόχος του βιβλίου είναι να καταγγείλει τη βία, το θάνατο και τις σφαγές που έχουν συντελεστεί στο όνομα του έθνους και της πατρίδας. Συγκεκριμένα, το έργο στρέφεται ενάντια σε κάθε μορφή ουσιοκρατικής σκέψης, εθνικισμού, ρατσισμού αλλά και ετεροφοβίας. Ο συγγραφέας καταφεύγει σε μια καρναβαλική διαστρέβλωση μιας σειράς αναγνωρίσιμων κειμένων, όπως ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, το Άξιον εστί, τα Σαράντα παλικάρια κ.α. Ανακατασκευάζει τα παραδεδομένα εθνοκεντρικά κείμενα με σκοπό να καταδείξει την τάση των λαών να υμνούν το παρελθόν τους, αναφερόμενοι στη βία των άλλων και στη δική τους δίκαιη ανδρεία. Στο κόψε-κόψε εκφράζεται η άποψη πως ο άνθρωπος είναι μια μαριονέτα των άγνωστων αλλά θανατηφόρων Μεγάλων Ιδεών ενώ ο συγγραφέας ταυτίζει κάθε εθνικό ύμνο με το ψέμα, τη συναίνεση και την υποταγή του λαού στη μεταμφιεσμένη βία. Η μορφή των κειμένων είναι μεικτή, καθώς ακροβατεί ανάμεσα στην πρόζα, την ποίηση και το ιδιόρρυθμο αφήγημα. Στο σύνολό του το έργο αποτελεί ένα παλίμψηστο κειμένων του κανόνα αλλά και καθιερωμένων ιδεών, με υπονομευτική τάση προς την κοινή λογοτεχνική αισθητική και τη σύγχρονη πολιτική κουλτούρα. Όσον αφορά το ύφος του βιβλίου είναι λιτό, άμεσο, ειρωνικό αλλά και φορτισμένο με αγωνία, που βασίζεται στο αποκρουστικό θέαμα των ολοκληρωτισμών του 20ού αιώνα και στην αυτοκατάφαση των εθνών στις ιδεολογίες.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφηγήσεις

  • Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα (Πατάκης 2000)
  • Το τρυφερό μαχαίρι του Πέτρο Μπόλε (Πατάκης 2002)
  • Η παγωμένη καρδιά των ευτυχισμένων ανθρώπων (Πατάκης 2002)
  • Το χαραγμένο σιτάρι (Πατάκης 2001)
  • Η μουγγή καμπάνα (Πατάκης 2003)
  • Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές (Gutenberg-Τυπωθήτω 2005)
  • Τα μελένια λεμόνια * η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων (Gutenberg-Τυπωθήτω 2005)
  • Ich bebe - όταν οι αμαξάδες μαστιγώνουν τα άλογα (Gutenberg-Τυπωθήτω 2008)
  • Το κόψε-κόψε ή όταν οι γκοτζίλες εξανθρωπίζονται (Διάπυρον 2009)
  • Το τρυφερό μαχαίρι του Πέτρο Μπόλε κι άλλες τρεις ιστορίες δακρύων (2010)
  • Τα χλωρά διαμάντια * το δειλινό των γκαβλωμένων ανθρώπων (δήγμα 2011)
  • Wstawać * όταν η ιστορία απελευθερώνει (Διάπυρον 2014)
  • Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα (Πατάκης 2018 - 5η οριστική έκδοση)
  • Αν είσαι είμαι, Νουβέλα αγάπης, αιμορραγικής και ανεπανάληπτης (Gutenberg 2021)


Ποιήματα

  • Θα σας περιμένω (Gutenberg, 2018)
  • Θα μας ξεπλύνει η θάλασσα (Gutenberg. 2020)
  • Για τους άγνωστους σφαγμένους (Gutenberg, 2022)

Θεατρικά

  • La ultima noche ή οι καρχαρίες (δήγμα/Ευρασία 2010)
  • Historia de un amor ή τα μυρμήγκια (δήγμα/Ευρασία 2011)
  • ΜέΝΓΚΕΛΕ (δήγμα/Ευρασία 2012)
  • LIBERtÉ (openbook.gr 2013)
  • ÉGaLITÉ (openbook.gr 2013)
  • FRATerNITÉ (openbook.gr 2013)
  • Humlet (openbook.gr 2013)
  • Οιδίνους (δήγμα/Ευρασία 2013)
  • Ζόοτ (δήγμα/Ευρασία 2013)
  • Lebensraum (δήγμα/Ευρασία 2014)
  • Zyklon ή το πεπρωμένο (Κάππα Εκδοτική 2014)
  • Lacrimosa ή το απέπρωτο (Κάππα Εκδοτική 2014)
  • Ο Νανουριστής (openbook.gr 2015)
  • Dämmerung (openbook.gr 2015)
  • Lebensraum 2.0 (openbook.gr2017)
  • Lebensraum 3000:a mankind odyssey (openbook.gr 2017)
  • Leopold (Κάππα Εκδοτική 2017)
  • Football (Κάππα Εκδοτική2017)
  • HIV (Κάππα Εκδοτική 2017)
  • Nastasia (openbook.gr 2018)
  • Surriento (openbook.gr 2019)
  • Ντροπολιτσά + Χίος = σφαγή + σφαγή * μια ανθρώπινη εξίσωση (openbook.gr 2020)
  • Πλυντήριο (openbook.gr 2021)
  • Τηλεφώνημα (openbook.gr 2021)
  • Μαιευτήριο ή το αίμα απλώνει προς το μέρος μας (openbook.gr 2022)
  • Άκουσα το παιδί να κλαίει (openbook.gr 2022)


Παραμύθια

  • Ονειρεύτηκα τα Λευκά Χριστούγεννα, (Διάπυρον 2009)
  • Το αγόρι πίσω απ' το τζάμι, (Διάπυρον 2011)
  • Το περίσσιο παιδί (Gutenberg 2019)


Δοκίμια

  • Σημειώσεις για το τρεμάμενο σώμα, (2006)
  • Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: τα γυμνά μάτια, (2008)
  • Μαρκήσιος ντε Σαντ ή τα υπόγεια του Χριστιανισμού, (2008)
  • Η επερχόμενη πείνα ή όταν οι άνθρωποι ρίχνουμε τον κλήρο, (2009)
  • Βαν Γκογκ, ο σπορέας του πυρετού (δήγμα 2010)
  • Ρέμπραντ, η νύχτα των δολοφόνων αστών (δήγμα 2010)
  1. https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=19254
  2. https://parallaximag.gr/thanasis-triaridis-sto-telos-ola-tha-meinoune-imiteli-kai-afto-einai-yperocho-107315
  3. https://www.kathimerini.gr/culture/561651664/me-to-aima-toy-paraforoy-karavatzo/
  4. https://www.kathimerini.gr/culture/561286009/vraveio-nompel-se-senariografo/
  5. https://www.politeianet.gr/index.php?page=shop.browse&option=com_virtuemart&Itemid=467&limitstart=0&advanced=0&keyword1=&keyword1method=0&keyword2=&keyword2method=0&writerid=-1&epimid=-1&metfid=-1&illustratorid=-1&publisherid=-1&isbn=&pcode=&category_id=0&edKMAdvCategory=0&edKMAdvSubCategory=0&rangeFilter=0&keyword=&langFilter=-1&pubdateFilter=-1&kidage=0&availabilityFilter=-1&discountFilter=-1&priceFilter=-1&pageFilter=-1&writerid=-1&publisherid=-1&seira=%CE%A4%CE%9F%20%CE%9D%CE%95%CE%A5%CE%9C%CE%91%20%CE%A4%CE%A9%CE%9D%20%CE%96%CE%A9%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%A9%CE%9D
  6. https://www.kathimerini.gr/culture/cinema/561833872/ta-anexitila-dakrya-sti-vrochi-k/
  7. https://www.politeianet.gr/books/9789604022564-triaridis-thanasis-tupothito-dardanos-simeioseis-gia-to-tremameno-soma-151357
  8. https://www.kathimerini.gr/culture/561201304/ap-tin-orthi-odo-loxodromontas/
  9. https://diastixo.gr/kritikes/ellinikipezografia/13188-perissio-paidi
  10. http://www.theatrikaprogrammata.gr/%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CE%B8%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1/
  11. https://www.athensvoice.gr/politismos/theatro-opera/606392/ta-fantastika-taxidia-toy-thanasi-triaridi-stin-afriki/
  12. «Δωρεάν βιβλία με ένα κλικ στο Ιnternet» εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ.
  13. https://www.openbook.gr/tag/thanasis-triaridis/
  14. http://www.greek-theatre.gr/public/gr/greekplay/index/view/55
  15. http://www.triaridis.gr/keimena/keimD009.htm
  16. https://www.kathimerini.gr/opinion/1031234/svetlana-alexievits/
  17. https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=19254
  18. https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=227218&return_url
  19. https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=120479&return_url
  20. https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=179989&return_url
  21. http://www.greek-theatre.gr/public/gr/greekplay/index/view/55
  22. https://elculture.gr/tag/%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82/
  23. https://www.dw.com/el/%CF%84%CE%BF-lebensraum-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B8-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF/a-19098655
  24. https://www.philenews.com/politismos/kypros/article/781319
  25. https://cyprus.wiz-guide.com/index.php?pageaction=kat&modid=3&eveid=3574
  26. https://www.checkincyprus.com/article/40198/e-theatrike-parastase-pou-sugkinese-ole-ten-athena-taxideuei-sten-kupro/
  27. https://www.athinorama.gr/theatre/2540772/parastaseis_ergon_tou_thanasi_triaridi_sto_diadiktuo/
  28. https://www.patakis.gr/persons/19254/%CE%A4%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%98%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82/
  29. https://www.patakis.gr/persons/46054/Schweitzer-Albert/
  30. https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=19254
  31. http://www.triaridis.gr/keimena/keimA021.htm
  32. https://www.athensvoice.gr/politismos/vivlio/554368/i-anartisi-toy-thanasi-triaridi-gia-tsernompil-ena-hroniko-toy-mellontos/
  33. https://www.lifo.gr/guide/book/news/de-tha-siopisoyme-pote-oi-prokiryxeis-toy-leykoy-rodoy-1942-1943
  34. https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=158976&return_url
  35. «Δωρεάν βιβλία με ένα κλικ στο Ιnternet» εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ.
  36. https://www.dardanosnet.gr/product/tha-mas-xeplynei-i-thalassa/
  37. https://www.protothema.gr/culture/article/1217818/kratika-vraveia-logotehnias-auta-einai-ta-onomata-pou-bikan-stis-vraheies-listes/
  38. https://www.avgi.gr/tehnes/409447_grothia-sto-stomahi-i-arnisi-triaridi
  39. https://m.tvxs.gr/mo/i/359490/f/news/alles-texnes/o-thanasis-triaridis-zitaei-na-eksairethei-apo-ta-kratika-logotexnika-brabeia-2021.html
  40. Κώστας Μωραΐτης, Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα, Περιοδικό (δε)κατά, τεύχος 21ο, άνοιξη 2010, στη στήλη ’πνάδες, σελ 208
  41. Ισίδωρος Ζουργός, Κριτική βιβλίου, Θανάσης Τριαρίδης, Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα, Εκδόσεις Πατάκη, 2000, περιοδικό Ίνδικτος, τεύχος 13, Μάρτιος 2001
  42. Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Παραμύθι της μύησης στο θανατικό τού έρωτα, Ο θάνατος και η ανάσταση της Δομένικας Φραντζή, ένθετο Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, 17-3-2000
  43. Τάσος Ρέτζιος, Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα, Μια συζήτηση με τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 19-3-2000
  44. Μάνος Κοντολέων, Προτάσεις για βιβλία, Θανάσης Τριαρίδης, Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα, Αθήνα, Πατάκης, 2000, περιοδικό Διαβάζω, τεύχος 409, Ιούλιος-Αύγουστος 2000
  45. Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Από το σκεπτικό της πρότασης για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω, περιδικό Διαβάζω, τεύχος 423, Νοέμβριος 2001
  46. Στέφανος Δάνδολος, 'Σελίδες και συγγραφείς', Φιλολογική Βραδυνή, 27-4-2002
  47. Αλέξης Αδάμ, Addio del passato, Φιλολοφική Βραδυνή, 04-5-2002
  48. Στέφανος Δάνδολος, Σελίδες και συγγραφείς, Φιλολογική Βραδυνή, 27-4-2002
  49. Τάσος Ρέτζιος, Τρία αφηγήματα-παραμύθια, Μια συζήτηση με τον Θανάση Τριαρίδη για τα βιβλία του, εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 4-5-2002
  50. Όλγα Σελλά, Σελιδοδείκτες: Με τον τρόπο του παραμυθιού, εφημερίδα Καθημερινή, 25-5-2002
  51. Μάρη Θεοδοσοπούλου, Τρία αφηγήματα, εφημερίδα Εποχή, 14-7-2002
  52. Μάνος Κοντολέων, Από το Τρυφερό μαχαίρι μέχρι το Χαραγμένο σιτάρι, εφημερίδα Καθημερινή, 19-11-2002
  53. Μια συνέντευξη στον Γιώργο Καρουζάκη για τα μελένια λεμόνια, Θανάσης Τριαρίδης: Η γκάβλα δεν μπορεί να γίνει διδαχή, Περιοδικό LIFO, τεύχος 76, 19-7-2007
  54. Κυριάκος Αθανασιάδης, Για τα μελένια λεμόνια, έντυπο Εμπειρίες ανάγνωσης – μια επιλογή, εκδόσεις Gutenberg-τυπωθήτω, Δεκέμβριος 2007
  55. Θεόδωρος Ν. Χατζηγώγος, Υμνητική κριτική σε αντίχριστους, εφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ, 27-9-2007
  56. Δημήτρης Φύσσας, Θανάσης Τριαρίδης «Ich bebe - Όταν οι αμαξάδες μαστιγώναν τ’ άλογα», Τυπωθήτω, εφημερίδα ATHENS VOICE, τεύχος 255, 29-4-2009,