Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:BinKara/πρόχειρο/Αστυφιλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η αστυφιλία είναι η μετακίνηση του πληθυσμού από τις αγροτικές περιοχές προς τις περιοχές εκείνες όπου έχει συγκεντρωθεί αρκετός πληθυσμός και έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας μέσω της ανάπτυξης της βιομηχανίας.[1] Το φαινόμενο της αστυφιλίας είναι παγκόσμιο και συνδέεται με την ανάπτυξη της κάθε χώρας[2].

Η αστυφιλία δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο, Υπάρχει από την αρχαιότητα. Ο αγροτικός πληθυσμός εγκατέλειπε την ύπαιθρο και μεταφερόταν στις πόλεις. Σε άλλες περιόδους της ιστορίας αυτό γινόταν με την παρότρυνση πολιτικών, όπως ο Πλίνιος ο Νεότερος, ενώ σε κάποιες άλλες αυτό το τιμωρούσαν με μεγάλη φορολογία, όπως για παράδειγμα στο Βυζάντιο. Το φαινόμενο της αστυφιλίας έγινε περισσότερο έντονο μετά τον 15ο αιώνα και κυρίως από τα τέλη του 19ου και μετά. Αυτή η μετακίνηση του πληθυσμού και συγκέντρωσής τους σε συγκεκριμένους χώρους/ πόλεις οδήγησε στη δημιουργία κάθετων κατασκευών, πολυκατοικιών, ουρανοξυστών υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής[3].

Τα αίτια της αστυφιλίας είναι, κυρίως, οικονομικά. Συνδέονται, όμως, και με την ανάπτυξη της κοινωνίας και του πολιτισμού. Μπορεί να είναι και πολιτικά[4]. Ειδικά κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης όπου η χρήση μηχανών στις αγροτικές καλλιέργειες οδήγησε αρκετό πληθυσμό στην ανεργία ενώ επιχειρηματίες κατασκεύαζαν μεγάλα εργοστάσια τα οποία χρειαζόντουσαν ανθρώπινο δυναμικό για να λειτουργήσουν[5].

Στην Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1821 και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους, τα πιο πλούσια χωριά, τα κεφαλοχώρια, ξεκίνησαν τη διοικητική,αρχικά, και στη συνέχεια τη βιομηχανική και εμπορική ανάπτυξη. Καπεταναίοι, προεστοί, αγρότες άρχισαν να μετακινούνται προς τα κεφαλοχώρια για να είναι πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να βρουν εργασία, να κάνουν γνωριμίες. Η απασχόληση, η καλύτερη εκπαίδευση και υγεία, οι περισσότερες δυνατότητες ψυχαγωγίας και εν γένει καλύτερης και πιο ποιοτικής ζωής είναι κάποιοι από τους λόγους που ώθησαν στου Έλληνες στην μετακίνησή τους προς τις πόλεις, ειδικά μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, και της ανεργίας που υπήρχε στις αγροτικές περιοχές της χώρας όπου ζούσαν[2].


  1. Μπαμπινιώτης, Γεώργιος (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας. Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας ΕΠΕ. 
  2. 2,0 2,1 Γενική Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Γνώσεων. Υδρία Cambridge Ήλιος. Αθήνα: ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΨΙΛΟΝ. 1991. σελ. 619-620. ISBN 960-7190-02-5 (2ος τόμος) Check |isbn= value: invalid character (βοήθεια). 
  3. δομή -13ος τόμος. 
  4. ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΑΙ ΤΕΧΝΑΙ Α.Ε. 
  5. Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γ' Γυμνασίου. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων "ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ". σελ. 10. ISBN 978-960-06-2774-9. 

Βιβλιογραφικές πηγές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]