Χρήστης:BillyJNicks/πρόχειρο/ΣΚΑΪ Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο ΣΚΑΪ είναι ένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας με έδρα το Νέο Φάληρο. Είναι μέλος του Ομίλου ΣΚΑΪ, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους ΜΜΕ στην χώρα. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1993 μέχρι το 1999, οπότε και πωλήθηκε και μετονομάστηκε σε Alpha. Επανήλθε στη σημερινή του μορφή στις 1 Απριλίου 2006 στην περιφερειακή περιοχή της Αθήνας και σταδιακά επεκτάθηκε η κάλυψή του σε εθνικό επίπεδο, με πρόγραμμα προσανατολισμένο στις ξένες σειρές, τα ντοκιμαντέρ και τα δελτία ειδήσεων. Ξεχωριστά από την επίγεια μετάδοση του, ο σταθμός είναι διαθέσιμος και στις συνδρομητικές πλατφόρμες NOVA και COSMOTE TV. Ο Σκάι είναι μέλος της DIGEA, μίας κοινοπραξίας των ιδιωτικών ελεύθερων καναλιών παρουσιάζοντας την ψηφιακή επίγεια μετάδοση στην Ελλάδα.

Στην επανέναρξη του 2006, ο Σκάι επέλεξε να μεταγλωττίσει ολόκληρο το ξένο πρόγραμμά του στα Ελληνικά, αντί να χρησιμοποιήσει υπότιτλους. Αυτό είναι κάτι το ασυνήθιστο στην Ελλάδα για οτιδήποτε εκτός από ντοκιμαντέρ (χρησιμοποιώντας μεταγλωττισμένη αφήγηση) και παιδικά προγράμματα (χρησιμοποιώντας συγχρονισμένη μεταγλώττιση), οπότε έπειτα από αρκετή κριτική ο σταθμός άλλαξε τακτική με το να χρησιμοποιεί υπότιτλους και σχεδόν όλα τα ξένα προγράμματα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τηλεόραση του Σκάι ξεκίνησε για πρώτη φορά στις 21 Σεπτεμβρίου 1993, με έμφαση στην ενημέρωση και στον αθλητισμό. Ο τότε ΣΚΑΪ ανήκε στην Ερμής / ΣΚΑΪ Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας Ανώνυμη Εταιρεία η οποία κατείχε και τον ομότιτλο ραδιοφωνικό σταθμό (ως SKY 100.4 και μετέπειτα ΣΚΑΪ 100.4).

Η οικονομική κρίση στον όμιλο Αλαφούζου το 1998 οδήγησε στην πώληση του σταθμού και τη σταδιακή μετατροπή του στον Alpha. Από τα τέλη Δεκεμβρίου του 1998 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1999, και ενώ ο σταθμός είχε ήδη πωληθεί, συνέβαιναν σταδιακές αλλαγές στο όνομα του σταθμού, στο πρόγραμμά του και κατά συνέπεια στο λογότυπο. Ο νεοσύστατος σταθμός τότε είχε μια εντελώς διαφορετική προοπτική στο πρόγραμμα επικεντρωμένος περισσότερο στην ψυχαγωγία και σύντομα κατάφερε να γίνει ένα από τα τρία κορυφαία τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα.

Το προηγούμενο σήμα του ΣΚΑΪ, χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον Αύγουστο του 2009

Την 1 Απριλίου 2006, η νεότευκτη τότε εταιρία "Ειδήσεις Dot Com Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης" η οποία πρωταρχικά είχε βγάλει στον αέρα τον ΣΚΑΪ αγόρασε τον τηλεοπτικό σταθμό Seven από την τότε ιδιοκτήτρια Seven Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική Ανώνυμος Εταιρεία με διακριτικό τίτλο Seven TV Α.Ε. (πρώην Ξένια Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική Ανώνυμος Εταιρεία με διακριτικό τίτλο Ξένια TV Α.Ε.), ο οποίος κατήχε μία εθνικής εμβέλειας άδεια, αλλά απέτυχε να επεκτείνει το σήμα του σε ολόκληρη την χώρα ή να προσελκύσει ένα ευρύ κοινό. Έτσι ο σταθμός μετονομάστηκε σε "ΣΚΑΪ" δίνοντας την δυνατότητα στο κανάλι να ξανά εκπέμψει ύστερα από 7 χρόνια απουσίας από το τηλεοπτικό τοπίο της Ελλάδας. Αυτή τη φορά, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αποφύγουν την προηγούμενη προσέγγιση τους και να προχωρήσουν με καλύτερης ποιότητας ξένες σειρές και έγκυρες ειδήσεις.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2007, ο Σκάι προστέθηκε στο πακέτο ελεύθερων καναλιών της συνδρομητικής πλατφόρμας NOVA.

Στις 2 Μαρτίου 2016, ο Σκάι ξεκίνησε να εκπέμπει σε Υψηλή Ευκρίνεια.

Τηλεοπτικές άδειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου 2016, ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που κατάφεραν να πάρουν άδεια, μεταξύ των οποίων είναι και ο ΣΚΑΪ. Ο σταθμός κατάφερε να πάρει την πρώτη άδεια, δεσμευόμενος να καταβάλλει το ποσό των €43.600.000.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρωταρχικός ΣΚΑΪ επικρίθηκε έντονα για τις "κίτρινου τύπου" ειδήσεις του και το χαμηλού κόστους πρόγραμμά του. Σ' ένα περιστατικό που θυμούνται ακόμα οι Έλληνες θεατές και αργότερα ερευνήθηκε από ένα ντοκιμαντέρ του Channel 4, ο σταθμός ομόφωνα επικρίθηκε για την συμμετοχή του (και την ζωντανή κάλυψη) μιας υπόθεσης ομηρίας η οποία κατέληξε με τον θάνατο του θύματος.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου της λειτουργίας του τότε ΣΚΑΪ επικρίθηκε έντονα για την εντυπωσιοθηρική και σκανδαλολογική δημοσιογραφική πρακτική πολλών εκπομπών του σταθμού. Ένα διαβόητο περιστατικό αφορούσε τη συμμετοχή, μέσω ζωντανής εκπομπής, του τότε κεντρικού παρουσιαστή του δελτίου, του Νίκου Ευαγγελάτου στην υπόθεση Σορίν Ματέι μια κατάσταση ομηρίας που έληξε με το θάνατο μιας γυναίκας. Το περιστατικό αποτέλεσε θέμα ενός ντοκιμαντέρ του βρετανικού δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού του Channel 4. Ο ΣΚΑΪ έχει άγρια επικριθεί από Έλληνες σοσιαλιστές για δήθεν προώθηση της δεξιάς, φιλελεύθερη και την πολιτική υπέρ της ΕΕ στη μετάδοση ειδήσεων και πολιτικό σχολιασμό, και για να είναι ουσιαστικά το φερέφωνο των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Έχει επίσης ήσυχοι επικριθεί από ορισμένους Έλληνες συντηρητικοί σχολιαστές για το πολιτικό ντοκιμαντέρ της.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΣΚΑΪ επίσης, έχει κατηγορηθεί από Έλληνες, κυρίως προσκείμενους στην αριστερά, για μεροληπτική προώθηση της δεξιάς, του φιλελευθερισμού και της πολιτικής υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετάδοση ειδήσεων και στον πολιτικό σχολιασμό, και ως το φερέφωνο των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.[[[Βικιπαίδεια:Παράθεση πηγών|εκκρεμεί παραπομπή]]]

Δημοψήφισμα 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Ιουλίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εμπάργκο στον ΣΚΑΪ κατηγορώντας το σταθμό ότι έκανε εκπομπές για το δημοψήφισμα με εκπροσώπους του «ΝΑΙ» την ημέρα πριν το δημοψήφισμα, κάτι που απαγορευόταν.[[[Βικιπαίδεια:Παράθεση πηγών|εκκρεμεί παραπομπή]]]

Εν όψει του δημοψηφίσματος του 2015, οι πέντε από τους έξι πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, MegaΑΝΤ1AlphaStar και ΣΚΑΪ κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποιούσαν ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις, ώστε να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει στο δημοψήφισμα «ΝΑΙ», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Μάλιστα, το ΕΣΡ έχει ξεκινήσει έρευνα για προπαγάνδα των καναλιών στην κάλυψη του δημοψηφίσματος. Τον Απρίλιο του 2016 η ΕΣΗΕΑ επέβαλλε ποινές για μεροληπτική στάση την περίοδο πριν το δημοψήφισμα στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Άρη Πορτοσάλτε, τον αρχισυντάκτη της εκπομπής ΣΚΑΪ στις 6 Νίκο Κονιτόπουλο και στον γενικό διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη.

Τεχνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τεχνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νέος ΣΚΑΪ χρησιμοποιεί το σύστημα μετάδοσης του δικτύου SONAPS το οποίο είναι κατασκευασμένο από την Sony και εγκατεστημένο από την Βρετανική εταιρεία VSC Design. Ήταν επίσης ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα που μετέδωσε το πλήρες πρόγραμμά του σε διάσταση 16:9. Αρχικά από τον Απρίλιο που ξεκίνησε μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2006 μετέδιδε το πρόγραμμά του σε διάσταση 4:3.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο αρχικό πρόγραμμα του Απριλίου του 2006 περιλαμβανόταν ένα δελτίο ειδήσεων διάρκειας 25 λεπτών στις 20:30 καθώς επίσης, και ένα νυχτερινό δελτίο ειδήσεων, διάρκειας επίσης 25 λεπτών, στις 00:00, η ενημερωτική εκπομπή ΣΚΑΪ Επίκαιρα και πολλά ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC και National Geographic. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα δελτία ειδήσεων έγιναν τρία (19:00, 22:00 & 00:00), ενώ προστέθηκαν και άλλες εκπομπές όπως το The Oprah Winfrey ShowEntertainment This WeekTop GearΤο κάστρο του Τακέσι κ.ά.

Από τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου του 2006 ο σταθμός ξεκίνησε την εκπομπή του καινούργιου προγράμματός του αποκλειστικά και μόνο στη νέα φόρμα 16:9. Τα δελτία ειδήσεων είχαν προβληθεί τέσσερις φορές την ημέρα (14:00, 18:00, 21:00, 22:00 και 00:00) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ τις Κυριακές οι ειδήσεις των 21:00 είχαν δίωρη διάρκεια.

Μερικές από τις εκπομπές του ανανεωμένου προγράμματος του ΣΚΑΪ ήταν οι: 4400SpooksDoctor Who και CSI: Νέα ΥόρκηCSI: ΜαϊάμιCSI: Λας Βέγκας, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η μετάδοση των δελτίων ειδήσεων του BBC World News στα ελληνικά.

Τα περισσότερα ξενόγλωσσα προγράμματα προβάλλονταν αρχικά με ελληνική μεταγλώττιση ή αφήγηση στα ελληνικά βασισμένη σε λανθασμένα πρότυπα άλλων χωρών, αν και υπήρχαν εξαιρέσεις, όπως η σειρά CSI: Νέα Υόρκη, που προβαλλόταν με ελληνικούς υπότιτλους.

Μετά από γενικότερη λαϊκή απαίτηση, τις τελευταίες εβδομάδες του 2006 ξεκίνησαν να προβάλλονται με υπότιτλους διάφορες έκτακτες εκπομπές και ντοκιμαντέρ, ενώ τελικά και οι υπόλοιπες ξένες σειρές, από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου του 2007 προβάλλονται με υπότιτλους, κάνοντας τις μεταγλωττισμένες εκπομπές μειοψηφία.

Το πρώτο κωμικό πρόγραμμα ήταν η Ελληνοφρένεια στα μέσα της σεζόν 2006-2007 και το Κρα από την αρχή της σεζόν 2008-2009. Οι υπόλοιπες προσπάθειες του σταθμού στη παραγωγή κωμικών προγραμμάτων, όπως Το Ίδρυμα και Γκίζα Bar στην πορεία ναυάγησαν λόγω χαμηλής ακροαματικότητας.

Ο ΣΚΑΪ κατά τη σεζόν 2009-2010 είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων της Super League, της Α1 μπάσκετ, της Euroleague και του NBA. Επίσης από την ίδια σεζόν ξεκίνησε και η μετάδοση αγώνων του Ισπανικού Πρωταθλήματος, η οποία συνεχίστηκε μέχρι τη σεζόν 2010-2011. Ακόμη, από τον σταθμό είχαν μεταδοθεί και οι αγώνες του Moto GP και WRC.

Επίσης, ο ΣΚΑΪ έχει προβάλλει δύο κωμικές σειρές, Ευτυχίας 22 και Το μεζεδοπωλείο, ενώ τώρα προβάλλει την καθημερινή δραματική σειρά Μόλις Χθες Στις 18:45. Ο ΣΚΑΪ θα μεταδώσει τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Ιστορία, ΣΚΑΪ Βιβλίο. σελ.6 (2006)
  • Ιστορία, ΣΚΑΪ Βιβλίο. σελ.7 (2008)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]