Χρήστης:AggelosIoannis/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Λουτρό Καρδίτσας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λουτρό Καρδίτσας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
Περιφερειακή ΕνότηταΚαρδίτσας
ΔήμοςΣοφάδων
Γεωγραφία
Υψόμετρο210
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας43300

Το Λουτρό (Τοπική Κοινότητα Λουτρού - Δημοτική Ενότητα ΜΕΝΕΛΑΪΔΑΣ), ανήκει στον δήμο ΣΟΦΑΔΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι το Λουτρόν. Έδρα του δήμου είναι οι Σοφάδες και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο Καποδίστριας, μέχρι το 2010, το Λουτρό ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Λουτρού, του πρώην Δήμου ΜΕΝΕΛΑΪΔΑΣ του Νομού ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ. Βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 39,2195932605 και γεωγραφικό μήκος 22,0149987344.[1]. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 349 κατοίκους σύμφωνα με απογραφή του 2001. [2]. Όμορφα παλιά σπίτια, γραφικά καφενεδάκια και μία απαράμιλλης ομορφιάς θέα συνθέτουν τον υπέροχο αυτό τόπο. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το παλιό δημοτικό σχολείο καθώς και το νηπιαγωγείο. Την όμορφη αυτή εικόνα συμπληρώνει ο ναός του Αγίου Παντελεήμονος που βρίσκεται δίπλα από το χώρο του σχολείου. Σε αρκετά κοντινή απόσταση βρίσκεται και το γήπεδο του χωριού στο οποίο διεξάγονται διάφοροι αγώνες ποδοσφαίρου αλλά και μπάσκετ από τους κατοίκους αλλά αποτελεί και τον πρωτεύοντα χώρο διασκέδασης για τα μικρά παιδιά. Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό είναι η Επαρχιακή Οδός Καρδίτσα-Ρεντίνα Καρδίτσας και η είσοδος στο χωριό γίνεται από δεξιά παράκαμψη του δρόμου αυτού.[3]


Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανηγύρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία από τις κύριες εκδηλώσεις του χωριού είναι το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα το οποίο διεξάγεται στις 27 Ιουλίου προς τιμήν του Αγίου και το οποίο αποτελείται από την λειτουργία στο ναό το βράδυ της παραμονής της εορτής καθώς και το πρωί ανήμερα. Επίσης ανήμερα το πανηγύρι περιλαμβάνει οργανοπαίχτες και μία μεγάλη ποικιλία από τοπικά εδέσματα και γλυκίσματα.

Αντάμωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλη μια σημαντική γιορτή για τους κατοίκους του Λουτρού είναι το καθιερωμένο αντάμωμα το οποίο διεξάγεται το 1ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια καθώς διάφορες δραστηριότητες όπως λοταρία με διαφόρων ειδών δώρα και πολλές άλλες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]