Χιτόσι Ιγκαράσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χιτόσι Ιγκαράσι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
五十嵐一 (Ιαπωνικά)
Γέννηση10  Ιουνίου 1947
Νιιγκάτα
Θάνατος11  Ιουλίου 1991
Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα
Αιτία θανάτουμαχαίρωμα
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά
Αγγλικά
Αραβικά
περσικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Τόκιο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμεταφραστής
πανεπιστημιακός
συγγραφέας
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Τσουκούμπα
Αξιοσημείωτο έργοΣατανικοί Στίχοι
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜιτσίκο Ιγκαράσι

Ο Χιτόσι Ιγκαράσι (ιαπωνικά: 五十嵐 一‎‎, 10 Ιουνίου 1947 – 12 Ιουλίου 1991) ήταν Ιάπωνας καθηγητής πανεπιστημίου της αραβικής και περσικής λογοτεχνίας και ιστορίας και ο μεταφραστής στα ιαπωνικά του έργου του Σαλμάν Ρουσντί, Σατανικοί Στίχοι.

Στις 12 Ιουλίου 1991 βρέθηκε δολοφονημένος στο γραφείο του, στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα. Πιστεύεται ότι η δολοφονία του σχετίζεται με τη μετάφραση του έργου του Ρουσντί και τους φετφάδες που είχαν εκδώσει ο Αγιοταλάχ Χομεϊνί και ο Αλί Χαμενεΐ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιγκαράσι γεννήθηκε το 1947. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ισλαμική Τέχνη, στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, το 1976 και υπήρξε υπότροφος της Βασιλικής Ακαδημίας του Ιράν μέχρι την Ισλαμική Επανάσταση, το 1979.

Υπήρξε αναπληρωτής καθηγητής του Ισλαμικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα. Μετέφρασε στα ιαπωνικά τον Κανόνα της Ιατρικής του Αβικέννα και του Σατανικούς Στίχους του Σαλμάν Ρουσντί [1] και έγραψε βιβλία για το Ισλάμ μεταξύ των οποίων το Ισλαμική Αναγέννηση, Ιατρική και Σοφία της Ανατολής.

Στις αρχές του 1989 ο Αγιοταλάχ Χομεϊνί εξέδωσε φετφά με τον οποίο καλούσε τους Μουσουλμάνους να σκοτώσουν το συγγραφέα των Σατανικών Στίχων γιατί θεωρούσε ότι το έργο αυτό ήταν ενάντια στο Ισλάμ, τον Μωάμεθ και το Κοράνι. Το Μάρτιο του 1991 ο διάδοχος του, Αλί Χαμενεΐ, εξέδωσε νέο φετφά, που συνοδευόταν από επικήρυξη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με τον οποίο καλούσε τους Μουσουλμάνους να σκοτώσουν και οποιονδήποτε είχε σχέση με την έκδοση του βιβλίου. Στις 12 Ιουλίου 1991 ο Ιγκαράσι βρέθηκε δολοφονημένος στο γραφείο του, στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα. Είχε προηγηθεί η απόπειρα δολοφονίας του Ιταλού μεταφραστή των Σατανικών Στίχων, Εττόρε Καπριόλο και του Νορβηγού μεταφραστή, William Nygaard και η Σφαγή της Σεβάστειας.[2][3][4]

Ο αναλυτής της CIA Kenneth M. Pollack στο έργο του The Persian Puzzle υποστήριξε ότι η δολοφονία ήταν έργο των Φρουρών της Επανάστασης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]