Σφαγή της Σεβάστειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ξενοδοχείο Madımak στη Σεβάστεια

Στις 2 Ιουλίου 1993 στη Σεβάστεια, στην Ανατολική Τουρκία, φανατικοί Ισλαμιστές επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Madımak όπου διεξάγονταν πολιτιστικό φεστιβάλ των Αλεβιτών και έβαλαν φωτιά προκαλώντας το θάνατο 33 Αλεβιτών και δύο υπαλλήλων του ξενοδοχείου. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό ως Σφαγή της Σεβάστειας (Τουρκικά:Madımak Olayları ή Sivas Katliamı). Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώθηκαν και δύο από τους δράστες.[1][2][3]

Την ημέρα εκείνη Τούρκοι Αλεβίτες (μεταξύ των οποίων πολλοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικοί) είχαν συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο όπου θα διεξαγόταν ένα πολιτιστικό φεστιβάλ των Αλεβιτών προς τιμήν του Αλεβίτη ποιητή του 16ου αιώνα Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ (Pir Sultan Abdal). Φανατικοί ισλαμιστές έσπασαν τα μπλόκα της αστυνομίας (που δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να τους εμποδίσει) γύρω από το ξενοδοχείο, επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους και έβαλαν φωτιά στο κτίριο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Οι φανατικοί Ισλαμιστές ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένοι με την παρουσία του συγγραφέα Αζίζ Νεσίν ο οποίος είχε μεταφράσει και δημοσιεύσει αποσπάσματα των Σατανικών Στίχων του Σαλμάν Ρουσντί. Ο Τούρκος συγγραφέας κατάφερε να διαφύγει καθώς οι επιτιθέμενοι στην αρχή δεν τον αναγνώρισαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες πυροσβέστες που είχαν πάει στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά όταν κατάλαβαν ποιος ήταν τον χτύπησαν ενώ ένας δημοτικός σύμβουλος του Κόμματος της Ευημερίας φώναζε ότι αυτός είναι ο διάβολος που έπρεπε να είχαν σκοτώσει.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου του 1997, το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας της Τουρκίας (State Security Court) καταδίκασε σε θάνατο περίπου 30 άτομα για το ρόλο τους στη σφαγή μετά δε την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία οι εν λόγω ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Λίγο καιρό μετά την επίθεση το ξενοδοχείο ξανάνοιξε ενώ διατυπώθηκε από πολλές πλευρές το αίτημα να μετατραπεί σε μουσείο. Το 2008 ένας υπουργός είχε πει ότι θα μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο των Αλεβιτών. Τελικά στις 23 Νοεμβρίου του 2010 το ξενοδοχείο Μαντιμάκ αγοράστηκε από το τουρκικό κράτος.

Κάθε χρόνο ανήμερα της σφαγής γίνονται διαδηλώσεις στην μνήμη των θυμάτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]