Χιθ Λέτζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χηθ Λέτζερ)
Χιθ Λέτζερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Heath Ledger (Αγγλικά)
Γέννηση4  Απριλίου 1979
Περθ
Θάνατος22  Ιανουαρίου 2008
Μανχάταν
Αιτία θανάτουpoisoning by drugs
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςKarrakatta Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστραλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςGuildford Grammar School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης
σκηνοθέτης κινηματογράφου
ηθοποιός ταινιών
καρατερίστας
ηθοποιός
Αξιοσημείωτο έργοNed Kelly
Ο Σκοτεινός Ιππότης
Candy
Περίοδος ακμής1992 - 2008
Οικογένεια
ΣύντροφοςΜισέλ Ουίλιαμς (2004–2007)
ΤέκναMatilda Ledger
ΓονείςKim Ledger και Sally Ramshaw
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΌσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου (2008)
Κινηματογραφικό Βραβείο MTV για τον καλύτερο κακό (2009)
βραβείο BAFTA καλύτερου Β΄ ανδρικού ρόλου (2009)
Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου - κινηματογραφική ταινία (2009)
Βραβεία Saturn Β' Ανδρικού ρόλου (2009)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χιθ Λέτζερ (Heathcliff Andrew "Heath" Ledger, 4 Απριλίου 1979 - 22 Ιανουαρίου 2008) ήταν Αυστραλός ηθοποιός, βραβευμένος με όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ταινία Σκοτεινός Ιππότης. Ο ηθοποιός βραβεύτηκε μετά θάνατον για τον ρόλο του Τζόκερ (The Joker).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Περθ. Απέκτησε μία κόρη, την Ματίλντα Ρόουζ (Matilda Rose), η οποία είναι καρπός της σχέσης του με την Μισέλ Ουίλιαμς (Michelle Williams). Είχαν συμπρωταγωνιστήσει στην ταινία Το Μυστικό του Brokeback Mountain, ταινία για την οποία προτάθηκε για πρώτη φορά για Βραβείο Όσκαρ το 2005. Τον Σεπτέμβριο του 2007 έγινε γνωστό επίσημα ότι έχουν χωρίσει.

Από τον Νοέμβριο του 2007, ο Χιθ Λέτζερ αντιμετώπιζε διάφορα και παρατεταμένα προβλήματα υγείας, χωρίς να μπορεί να βρει τα αίτια έτσι ώστε να τα αντιμετωπίσει. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Μανχάταν στις 22 Ιανουαρίου 2008[1]. Οι αστυνομικοί που έκαναν είσοδο στο διαμέρισμα του στο Σόχο το 2008 διαπίστωσαν ότι το είχε μετατρέψει σε έναν "ναό", καθώς ήθελε να εμβαθύνει πολύ στο ρόλο του Τζόκερ.[2] Ο θάνατός του αποδόθηκε σε δηλητηρίαση από την ταυτόχρονη κατάποση παυσίπονων, αγχολυτικών και υπνωτικών χαπιών και θεωρήθηκε ατύχημα και όχι αυτοκτονία ή θάνατος από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, όπως έδειχναν οι αρχικές ενδείξεις. Συγκεκριμένα, ο θάνατος του Λέτζερ επήλθε έπειτα από τη λήψη υψηλών δόσεων του οπιοειδούς αναλγητικού OxyContin, των αγχολυτικών Valium και Xanax και των υπνωτικών Restoril και Unisom[3]. Ήταν μόλις 28 ετών.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χιθ Λέτζερ, τo 1996, πρωταγωνίστησε στην δραματική σειρά Sweat, ενώ το 1997 έπαιξε σε δύο τηλεοπτικές σειρές, στη σαπουνόπερα Home and Away και στην υποψήφια για Έμμυ δραματική σειρά The Roar.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λέτζερ αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά ηθοποιό στην ιστορία του θεσμού των όσκαρ, που κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο μετά το θάνατό του. Ο πρώτος ήταν ο Πίτερ Φιντς το 1976 για την ταινία "Το δίκτυο" (The Network).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Washington Post, 22 Ιανουαρίου 2008[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Schram, Jamie (24 Οκτωβρίου 2016). «Heath Ledger's NYC apartment was a shrine to the Joker». Page Six (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2019. 
  3. in.gr Αρχειοθετήθηκε 2008-02-07 στο Wayback Machine., Σε «ατυχή» υπερβολική δόση χαπιών οφείλεται ο θάνατος του Χιθ Λέτζερ, 6 Φεβρουαρίου 2008.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]