Χελωνονιντζάκια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χελωνονιντζάκια
Από πίσω προς τα εμπρός Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ντονατέλο και Ραφαέλο
Πληροφορίες έκδοσης
ΕκδότηςMirage Studios, Nickelodeon (2012)
Πρώτη κυκλοφορίαΧελωνονιντζάκια #1 (Μάϊος 1984)
Δημιουργική ομάδα
Δημιουργός/οίKevin Eastman
Peter Laird
Πληροφορίες ιστορίας
Κύριοι χαρακτήρεςΝτονατέλο
Λεονάρντο
Μικελάντζελο
Ραφαέλ
ΤοποθεσίαΝέα Υόρκη


Τα Χελωνονιντζάκια (αγγλικά: Teenage Mutant Ninja Turtles) είναι φανταστική ομάδα τεσσάρων μεταλλαγμένων χελωνών, που προπονούνται από έναν ανθρωπόμορφο αρουραίο, τον Δάσκαλο Splinter, στην ιαπωνική πολεμική τέχνη Ninjutsu. Από το σπίτι τους, στους υπονόμους της Νέας Υόρκης, πολεμούν ασήμαντους εγκληματίες, δαιμονικούς μεγαλομανείς και εξωγήινους εισβολείς, παραμένοντας απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία. Οι χαρακτήρες αρχικά εμφανίστηκαν σε περιοδικά κόμικς πριν δοθεί η άδεια για παραγωγή παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων και κινηματογραφικής προσαρμογής. Κατά την διάρκεια της κορύφωσης της δημοτικότητάς τους, στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αρχές της δεκαετίας του '90, απέκτησαν μεγάλη επιτυχία και δόξα. Τα τέσσερα χελωνονιντζάκια πήραν τα ονόματά τους από τέσσερις διάσημους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελο (Ιταλικά: Μικελάντζελο), Ραφαήλ και Ντονατέλο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Χελωνονιντζάκια αρχικά ήταν αμερικανικό περιοδικό κόμικς που εκδόθηκε το 1984 στο Ντόβερ. Η αρχική ιδέα προερχόταν από ένα αστείο σκίτσο του Kevin Eastman κατά την διάρκεια ενός συνηθισμένου απογεύματος ανταλλαγής απόψεων με τον φίλο του Peter Laird.[1] Αρχειοθετήθηκε 2010-01-06 στο Wayback Machine. Χρησιμοποιώντας χρήματα από μια επιστροφή φόρου μαζί με ένα δάνειο από τον θείο του Eastman, ο νεαρός καλλιτέχνης εξέδωσε ένα κόμικς που στηριζόταν σε μια παρωδία τεσσάρων από τα πιο δημοφιλή κόμικς της αρχής της δεκαετίας του 1980: Marvel Comics' Daredevil και New Mutants, Dave Sim's Cerebus και Frank Miller's Ronin.[1]

Κύριοι Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Leonardo[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Μπλε μαντήλι και σπαθιά) — Ο γενναίος αρχηγός και αφοσιωμένος μαθητής πολεμικών τεχνών. Είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις αδελφούς του και ο πιο επιδέξιος πολεμιστής από τα τέσσερα χελωνονιντζάκια. Ο Λεονάρντο φορά μπλε μάσκα και κρατά δύο ιαπωνικά σπαθιά κατάνα. Πολλές φορές, η ικανότητά του στην προπόνηση και η εκτίμηση του δασκάλου Σπλίντερ έχουν προκαλέσει την ζήλια των αδελφών του και κυρίως του Ραφαέλ. Ο Λεονάρντο είναι αφοσιωμένος στον δάσκαλό του, δεν είναι όμως λίγες οι φορές που έχει παρακούσει τις εντολές του, για χάρη των αδελφών του. Σε μια μάχη όπου ο Λεονάρντο πολεμούσε μόνος του εναντίον ενός ολόκληρου στρατού, έφτασε κοντά στον θάνατο, αλλά κατάφερε να σωθεί χάρις στα αδέλφια του. Το όνομά του προέρχεται από τον Ιταλό μαθηματικό, επιστήμονα, μηχανικό, εφευρέτη, ανατόμο και ζωγράφο Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Donatello[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Μοβ μαντήλι και ξύλινη ράβδος) — Ο Ντονατέλο είναι το μυαλό της ομάδας και κάθε φορά που η ομάδα έχει προβλήματα να βρει ή να αντιμετωπίσει έναν εχθρό, όλοι περιμένουν να βρει αυτός την λύση.Ερωτευμένος με την Έιπριλ Ονίλ από την πρώτη φορά που την είδε. Παρά το γεγονός ότι ο Ντονατέλο είναι εξίσου ικανός με τα αδέλφια του στις πολεμικές τέχνες, προτιμά να βρίσκει πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους για να νικά τους εχθρούς του, ενώ είναι ο πρώτος που συμβουλεύεται ο Λεονάρντο. Περνά τον χρόνο του επισκευάζοντας ή κατασκευάζοντας χρήσιμα μηχανήματα που βοηθούν τα χελωνονιντζάκια στις μάχες τους. Αρκετές φορές όμως, η περιέργεια του Μικελάντζελο έχει καταφέρει να του χαλάσει την δουλειά. Φορά μοβ μάσκα και κρατά ξύλινες ράβδους, τα bō. Πήρε το όνομα του από τον γλύπτη Ντονατέλο.

Raphael[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Κόκκινο μαντήλι και sai) — Το κακό παιδί της ομάδας, έχει μια επιθετική φύση και δεν διστάζει να επιτεθεί πρώτος. Είναι σφοδρός πολεμιστής. Η προσωπικότητά του εναλλάσσεται από επιθετικότητα και σαρκασμό και μερικές φορές ανέκφραστο χιούμορ. Ακόμη, είναι έντονα πιστός στα αδέλφια του και στον δάσκαλό του. Είναι καλός φίλος με τον Κέισι Τζόουνς, αφού τον συνάντησε μια νύχτα σε μια περιπολία και τον προκάλεσε σε μονομαχία. Από τότε, έχουν συχνές περιπολίες μαζί. Ο Ραφαέλ φορά κόκκινη μάσκα και κρατά ένα ζευγάρι sai. Πήρε το όνομά του από τον Ιταλό ζωγράφο και αρχιτέκτονα της Αναγέννησης, Ραφαήλ.[2]

Μικελάντζελο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Πορτοκαλί μαντήλι και nunchaku) — Ο χαλαρός και ελεύθερο πνεύμα Μικελάντζελο απολαμβάνει να ξεκουράζεται αλλά έχει και μια περιπετειώδη και δημιουργική πλευρά. Φορά πορτοκαλί μάσκα και κρατά nunchaku. Είναι ο νεότερος από τα τέσσερα χελωνονιτζάκια. Πήρε το όνομά του από το Μιχαήλ Άγγελο. Το όνομα του αρχικά είχε γραφτεί λανθασμένα "Μικελάντζελο" από τους Peter Laird και Kevin Eastman, αφού την εποχή εκείνη χρησιμοποιούσαν γραφομηχανή και δεν είχαν λεξικό.[2]

Δάσκαλος Σπλίντερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δάσκαλος για τα χελωνονιντζάκια και θετός τους πατέρας. Ο Σπλίντερ είναι ένας μεταλλαγμένος αρουραίος, που έμαθε την πολεμική τέχνη ninjutsu από τον δικό του δάσκαλο, Hamato Yoshi. Στην σειρά του 1987, ο Σπλίντερ ήταν ο ίδιος ο δάσκαλος πολεμικών τεχνών που μεταλλάχθηκε σε αρουραίο.

Σρέντερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας ανέντιμος δάσκαλος της πολεμικής τέχνης ninjutsu που ονομάζεται Oroku Saki. Σε κάθε ενσάρκωση της σειράς, ο Σρέντερ είναι ο κυριότερος εχθρός για τα χελωνονιντζάκια και τον Σπλίντερ. Προτιμά να χρησιμοποιεί την πανοπλία του αντί για όπλα. Είναι επίσης αρχηγός της Foot Clan.

April O'Nil[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια πρώην βοηθός στο εργαστήριο του τρελού επιστήμονα Μπάξτερ Στόκμαν. Η Έιπριλ είναι ο θαρραλέος, ανθρώπινος σύντροφος για τα χελωνονιντζάκια. Αρχικά, γνώρισε τα χελωνονιντζάκια όταν την έσωσαν από τα ρομπότ του Μπάξτερ. Συμμετέχει σε πολλές περιπέτειες με τα χελωνονιντζάκια και τους βoηθά κάνοντας όλα όσα τα χελωνονιντζάκια δεν μπορούν να κάνουν από μόνα τους δημοσίως, ώστε να μην εκτεθούν. Στην σειρά του 1987 και σε τρεις διαδοχικές ταινίες, η Έιπριλ ήταν μια τηλεοπτική δημοσιογράφος.

Casey Jones[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Casey πολεμά την εγκληματικότητα στην πόλη και αποτελεί σύμμαχο για τα χελωνονιντζάκια. Είναι ερωτευμένος με την Έιπριλ. Συνάντησε για πρώτη φορά τα χελωνονιντζάκια αφότου είχε ένα καυγά με τον Ραφαέλ. Πολεμά το έγκλημα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από αθλητικά είδη (ρόπαλα του μπέιζμπολ, του γκολφ, του κρίκετ, του χόκεϊ κ.α.). Φορά μια μάσκα του χόκεϊ για να προστατεύσει την ταυτότητά του.

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Leonardo: Γιάννης Καλατζόπουλος , Σπύρος Μπιμπίλας (S1-3), Μάνος Βενιέρης (S4-10), Αργύρης Παυλίδης (S11-17), Χρήστος Θάνος (Season 18 -24)

Raphael: Γιώργος Μάζης, Μάνος Βενιέρης (Season 1-10), Πέτρος Δαμουλής (Season 11-17), Θοδωρής Σμέρος (Season 18 -23)

Donatello: Τάσος Μασμανίδης (Season 1-3), Γιάννης Παπαϊωάννου (Season 4-10), Νίκος Παπαδόπουλος (Season 11-17), Μιθριδάτης (Season 18-23)

Michelangelo: Βασίλης Καΐλας (Season 1-3), Μάνος Βενιέρης (Season 4-10), Νέστορας Κοψιδάς (Season 11-17), Βούλα Κώστα (Season 18-22), Γιώργος Σκούφης (Season 23)

April: Λέτα Μουσούτη/Βίνα Παπαδοπούλου (Season 1-3), Ματίνα Καρρά, Ιφιγένεια Στάικου, Ζωή Ρηγοπούλου (Season 4-10), Κατερίνα Γκίργκις (Season 11-16), Βούλα Κώστα (Season 18-22), Μαρία Ζερβού (Season 23)

Splinter: Γιώργος Μάζης (Season 1-10), Πέτρος Δαμουλής (Season 11-17), Θανάσης Κουρλαμπάς (Season 18-23)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «I Was a Teenage Mutant Ninja Turtle». 26 Ιανουαρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2010. 
  2. 2,0 2,1 TMNT Origin Story Αρχειοθετήθηκε 2012-06-01 στο Wayback Machine., official site. Retrieved 2007-11-16.