Χαμαίρωψ ο χαμηλός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χαμαίρωπας χαμηλός)
Χαμαίρωπας χαμηλός
Χαμαίρωπας χαμηλός
Χαμαίρωπας χαμηλός
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Τάξη: Αρεκώδη (Arecales)
Οικογένεια: Φοινικοειδή (Arecaceae)
Γένος: Χαμαίρωψ (Chamaerops)
Είδος: Χ. χαμηλός (C. humilis)
Διώνυμο
Χαμαίρωψ ο χαμηλός (Chamaerops humilis)
L.
Chamaerops Humilis
Ύψος
3 μ.
Ανθοφορία
Καλοκαίρι
Υψόμετρο ανάπτυξης
Άγνωστο (βραχώδεις και ξηρές περιοχές)
Ελάχιστη θερμοκρασία
-20οC
Χρώμα φυλλώματος
Πράσινο έως ασημοπράσινο
Χρώμα κορμού
Καφετί-ελαφρώς τριχωτός
Έδαφος
Ξηρό-αλκαλικό
Μικρό άτομο στις νότιες πλαγιές του Υψηλού Άτλαντα του Μαρόκου.

Ο Chamaerops humilis, γνωστός με την ελληνική του ονομασία ως Χαμαίρωψ ο χαμηλός, είναι νανοειδές φοινικοειδές της δυτικής λεκάνης της Μεσογείου. Φύεται κυρίως σε βραχώδη τοπία, και η περιοχή εξάπλωσης του ξεκινάει από τα Όρη του Άτλαντα στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στην Τυνησία και συνεχίζει στην Ευρώπη, όπου και φύεται στη Μάλτα, στην Ιταλία (Σικελία), στο Γιβραλτάρ, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, και τέλος στη νότια Γαλλία.

Είναι ο μοναδικός φοίνικας στον κόσμο που φύεται μέχρι και σε αρκετά μεγάλο βόρειο γεωγραφικό πλάτος, όπως για παράδειγμα στην τοποθεσία "Hyeres Les Palmiers" στη νότια μεσογειακή ακτογραμμή της Γαλλίας με Γ.Π. 43o 07' N' και στο νησί "Capraia" της Ιταλίας με Γ.Π. 43ο 04' Ν'.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει πράσινα προς ελαφρώς ασημοπράσινα φύλλα, με αγκαθωτούς μίσχους που καταλήγουν σε βενταλοειδούς ανάπτυξης φυλλάρια. Ο κορμός του είναι ελαφρώς τριχωτός και παράγει κίτρινα άνθη το καλοκαίρι και καφέ χρώματος καρπούς το φθινόπωρο. Αναπτύσσεται σε ξηρά εδάφη με αλκαλικό pH εδάφους, και έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ήλιο αλλά και σε νερό. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και -20οC, αλλά παρ'όλα αυτά απαιτεί την προστασία του από ισχυρούς παγετούς. Φτάνει το ύψος των τριών μέτρων μόνο και αναπτύσσεται αργά. Φύεται με την ανάπτυξη εκ του κεντρικού φυτού περιφερειακών φυτών-παραφυάδων. Είναι κατάλληλο για φυτεύσεις μεμονωμένα, σε ομάδες, σε βραχόκηπους και σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρους.

Νεαρός Χαμαίρωπας σε μπαλκόνι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]