Χαγανάτο των Ρως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ως Χαγανάτο των Ρως αναφέρεται στη σύγχρονη ιστοριογραφία μία κοινοπολιτεία πόλεων-κρατών που απλωνόταν στα εδάφη της σημερινής βορειοδυτικής Ρωσίας για μερικές δεκαετίες του 8ου και το μεγαλύτερο μέρος του 9ου αιώνα μ.Χ. Ο πληθυσμός του αποτελούταν από διάφορα φινικά, σλαβικά και βίκινγκ φύλα, εκ των οποίων κυρίαρχο ήταν αυτό των βαράγγων Ρως.

Για το Χαγανάτο δε γνωρίζουμε πολλά - επειδή όλοι οι παραπάνω ήταν αναλφάβητοι, υπάρχει έλλειψη ιδίων πηγών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ιστορική έρευνα. Η αρχαιότερη μέχρι σήμερα καταγραφή του βρίσκεται στα φραγκικά Χρονικά του Αγίου Μπερτίν, όπου αναφέρεται μία φυλή που ονομάζεται Ρως, κατάγεται από τη Σουηδία αλλά ζει ανατολικά της Βαλτικής και κυβερνάται από χαγκάν. Πιθανότατα ο τουρανικός τίτλος του χαγκάν για τον ηγεμόνα οφείλεται σε επιρροή των ΝΑ γειτόνων τους Χαζάρων.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, τα σημαντικότερα κέντρα της ομοσπονδίας ήταν το Χόλμγκαρντ (Νόβγκοροντ), η Αλντέιγκια (Λάντογκα), η Λιούμπσα, το Άλαμποργκ, το Σάρσκοε Γκορόντιστσε και το Τιμέρεβο. Όλες αυτές οι πόλεις ήταν σταθμοί ενός συστήματος ποτάμιων συγκοινωνιών που ξεκινούσε από τη Βαλτική και έφθανε ως την Κασπία (Α - Εμπορική Οδός του Βόλγα) και τον Εύξεινο Πόντο (Ν - Εμπορική Οδός Βαράγγων - Ελλήνων).

Η περίοδος του Χαγανάτου σημάδευσε την ισχυροποίηση ενός νεαρού έθνους, των Ρως, σε τέτοιο βαθμό που από τα τέλη του 9ου αι. θα ηγεμονεύσει σε ολόκληρη τη σημερινή ευρωπαϊκή Ρωσία και Ουκρανία συγκροτώντας το Κράτος των Ρως.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rus' Khaganate της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).