Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χέρμαν του Ζαλμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερμάνος Α΄ του Ζαλμ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hermann von Salm (Γερμανικά) και Hermann de Salm (Γαλλικά)
Γέννηση1035[1]
Θάνατος28  Σεπτεμβρίου 1088
Κόχεμ
Τόπος ταφήςΜετς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς[2]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣοφία του Φόρμπαχ[3]
ΤέκναΌθων Α΄ του Ζαλμ[4]
Χέρμαν Β΄ του Ζαλμ[5][6]
ΓονείςΓκίζελμπερτ του Λουξεμβούργου και unknown daughter Gräfin von Salm[6]
ΑδέλφιαΚορράδος Α΄ του Λουξεμβούργου
ΟικογένειαΟίκος του Ζαλμ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χέρμαν, γερμ. Hermann (π. 1035 – 28 Σεπτεμβρίου 1088), από τον Οίκο του Αρντέν ήταν κόμης του Ζαλμ (Salm) και αντίπαλος βασιλιάς της Γερμανίας (1081-88). Είναι ο αρχηγέτης ιδιαίτερου κλάδου, του Οίκου του Ζαλμ.

Ήταν γιος του Γκίζελμπερτ κόμη του Λουξεμβούργου & Ζαλμ και της συζύγου του, το όνομα της οποίας δεν μας είναι γνωστό. Το 1059 ο μεγαλύτερος αδελφός του Κορράδος Α΄ διαδέχθηκε τον πατέρα τους ως κόμης του Λουξεμβούργου και ο Χέρμαν έλαβε το Ζαλμ.

Η Έριδα της Περιβολής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κορράδος Α΄ έγινε πιστός υποστηρικτής του Ερρίκου Δ΄ των Σαλίων της Γερμανίας κατά την Έριδα της Περιβολής. Αφορμή δόθηκε από το ότι ενώ ο βασιλιάς της Γερμανίας επέλεγε τον νέο επίσκοπο με βάση τα εκκλησιαστικά του προσόντα, ο Ερρίκος Δ΄ τους επέλεγε με πολιτικά κριτήρια. Αυτό εξόργισε τον Γρηγόριο Ζ΄, που απαγόρευσε τον διορισμό κληρικών από λαϊκό[7][8]. Όταν ο Ερρίκος Δ΄ δήλωσε, ότι ο πάπας είναι υποτελής του βασιλιά της Γερμανίας, αυτός τον αφόρισε, τον κήρυξε έκπτωτο[7] και υποστήριξε την εκλογή άλλου βασιλιά.

Εκλογή νέου βασιλιά της Γερμανίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος Δ΄ για να συμφιλιωθεί, ταπεινώθηκε, ταξιδεύοντας στο κάστρο της Κανόσα, όπου φιλοξενείτο ο πάπας. Μερικοί πρίγκιπες στο Φόρχχαϊμ εξέλεξαν τον Ροδόλφο δούκα της Σουαβίας ως βασιλιά (1077), αλλά ο Ερρίκος Δ΄ τον νίκησε το 1080 στο Έλστερ· ο Ροδόλφος απεβίωσε από τα τραύματά του.

Όταν ο Ερρίκος Δ΄ ταξίδεψε στη Ρώμη για να στεφθεί, ευγενείς στο Όχσενφουρτ της Φραγκονίας εξέλεξαν τον Χέρμαν ως βασιλιά της Γερμανίας (1081), μάλιστα ο Ζήγκφρητ αρχιεπίσκοπος του Μάιντς τον έστεψε στο Γκόσλαρ. Δεν ήταν όμως δυναμικός αρχηγός όπως ο Ροδόλφος[9]. Ο Ερρίκος Δ΄ στέφθηκε στη Ρώμη από τον αντίπαπα Κλήμη Γ΄ το 1084. Ο Χέρμαν αποσύρθηκε στη Σαξονία και όταν ήρθε εκεί ο Ερρίκος Δ΄ με στρατό, ο Χέρμαν διέφυγε στη Δανία. Είχε πάντα την υποστήριξη του Γρηγορίου Ζ΄ ως το 1085 που ο πάπας απεβίωσε.

Ο Χέρμαν με την εξέγερση του Έγκμπερτ Β΄ μαργράβου του Μάισσεν, μπόρεσε να επιστρέψει στη Γερμανία και με τη βοήθεια του συμμάχου του Γουέλφου Α΄ δούκα της Βαυαρίας νίκησε τον Ερρίκο Δ΄ στο Μπλάιχφελτ επί του Μάιν το 1086. Όταν ο Έγκμπερτ Β΄ συμφιλιώθηκε με τον Ερρίκο Δ΄, ο Χέρμαν, κουρασμένος από το να είναι ένα πιόνι στα συμφέροντα των πριγκίπων, αποσύρθηκε στις γαίες του. Εκεί σε μία αψιμαχία απεβίωσε το 1088 στο Κόχεμ σε ηλικία 53 ετών. Ο Ερρίκος Δ΄ απεβίωσε το 1106.

Νυμφεύτηκε τη Σοφία του Φόρμπαχ, κόρη του Mέγκινχαρντ Ε΄ κόμη του Φόρμπαχ, και είχε τέκνα:

  • Χέρμαν π. 1075-1136. Γιος του ήταν ο:
    • Ερρίκος Α΄ π. 1105-1163/70. Γιος του ήταν ο:
      • Ερρίκος Β΄ π. 1160-1200/04.
  • Όθων Α΄ π. 1080-1150, κόμης του Ζαλμ. Γιος του ήταν ο:
    • Όθων Β΄ π. 1115-1148/9, κόμης του Ζαλμ.