Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φρούριο του Μπλάιγ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°7′45.27″N 0°39′59.31″W / 45.1292417°N 0.6664750°W / 45.1292417; -0.6664750

Φρούριο του Μπλάιγ
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
Είδοςακρόπολη[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°7′45″N 0°39′59″W
Διοικητική υπαγωγήΜπλάιγ[1]
ΧώραΓαλλία
Έναρξη κατασκευής1680
ΑρχιτέκτοναςFrançois Ferry
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 2009)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το φρούριο του Μπλάιγ (γαλλικά: La citadelle de Blaye) είναι στρατιωτικό συγκρότημα 38 εκταρίων που κατασκευάστηκε μεταξύ 1685 και 1689 από τον στρατιωτικό αρχιτέκτονα Φρανσουά Φερί, γενικό διευθυντή των οχυρώσεων της Γκιγιέν, υπό την επίβλεψη του Βωμπάν.[2] Με θέα στις εκβολές της Ζιρόντ, βρίσκεται στην πόλη Μπλάιγ, στα βόρεια του νομού Ζιρόντ, στη Γαλλία. Σχηματίζει ένα τεράστιο οχυρωμένο συγκρότημα που περιβάλλεται από τείχη, που συμπληρώνονται από τέσσερις προμαχώνες και βαθιές τάφρους.

Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί ως πραγματικό στρατόπεδο διαρθρωμένο γύρω από μία Πλατεία των όπλων, ένα μοναστήρι που στέγαζε στο παρελθόν το θρησκευτικό τάγμα των Μινίμ,[3] και αρκετούς στρατώνες που προορίζονταν για τη στέγαση του στρατού. Διάφορα στοιχεία των μεσαιωνικών οχυρώσεων διασώθηκαν στο νέο συγκρότημα, όπως το κάστρο των Ρουντέλ (12ος αιώνας), η πύλη Λιβερνέφ (13ος αιώνας)[4] ή ο πύργος του Παρατηρητηρίου (15ος αιώνας).[5]

Το φρούριο κατασκευάστηκε για να ελέγχει την πλοήγηση στις εκβολές της Ζιρόντ και να προστατεύει το λιμάνι του Μπορντώ και συμπληρώνονταν από τα οχυρά Φορ Πατέ, που βρίσκεται στο νησάκι Ιλ Πατέ και Φορ Μεντόκ, που βρίσκεται στην απέναντι όχθη των εκβολών της Ζιρόντ.[6] Το σύνολο σχημάτιζε ένα αμυντικό τρίπτυχο και ήταν στην εποχή του γνωστό ως «κλειδαριά των εκβολών».

Το φρούριο του Μπλάιγ κατατάχθηκε ως ιστορικό μνημείο το 2009,[7] είναι επίσης μία από τις 12 περιοχές που ενσωματώθηκαν στο Δίκτυο Οχυρώσεων του Βωμπάν και ως εκ τούτου αναφέρεται από το 2008 στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. [8]Από τις 20 Δεκεμβρίου 2010, έχει χαρακτηριστεί ως ένας σημαντικός τόπος της Ακουιτανίας.

Η Βασιλική Πύλη, εσωτερική πλευρά
Η Πύλη Ντωφίν
Παρατηρητήριο
Το παλιό νοσοκομείο

Το εσωτερικό του φρουρίου σχηματίζει μια πραγματική «κλειστή πόλη» που απλώνεται γύρω από την Πλατεία των όπλων. Τα κτήρια που βρίσκονται σήμερα μέσα στο φρούριο έχουν διαφορετικές χρήσεις: πολιτιστικοί χώροι, καταστήματα, εργαστήρια τέχνης, αλλά και ενοικιαζόμενες κατοικίες. Υπάρχουν ακόμη χώροι για πικνίκ, εστιατόρια, εκθέσεις καλλιτεχνών και ένα δημοτικό κάμπινγκ ανοιχτό εποχιακά.

Αρκετές πολιτιστικές και τουριστικές εκδηλώσεις οργανώνονται μέσα ή γύρω από το φρούριο: όπως η «Περιφερειακή Έκθεση Βιβλίου» ή η «Αγορά κρασιού» .

Ορισμένα από τα κυριότερα κτήρια και κατασκευές μέσα στο φρούριο είναι:

Το κάστρο των Ρουντέλ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλιό οχυρωμένο κάστρο των Ρουντέλ (12ος αιώνας) ενσωματώθηκε στο φρούριο από τον Βωμπάν. Χρησιμοποιήθηκε για οικία των στρατιωτικών διοικητών του φρουρίου και άλλαξε εν μέρει τον 17ο αιώνα[9]. Εγκαταλείφθηκε από το 1820 και αποκαταστάθηκε από τη δεκαετία του 1950.

Κατασκευάστηκε το 1685 και είναι η μία από τις δύο εισόδους στο φρούριο. Η πολυπλοκότητα του αμυντικού της συστήματος την καθιστά ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Βωμπάν.

Είναι η δεύτερη από τις δύο εισόδους στο φρούριο. Κατασκευάστηκε το 1689 και περιλαμβάνει επίσης αμυντικό σύστημα. Η πρόσβαση στη γέφυρα ήταν δυνατή μόνο μετά τη διέλευση από μια συμπαγή δρύινη πύλη. Η πρόσβαση και στις δύο πύλες του φρουρίου γινόταν από γέφυρες σταθερές εφοδιασμένες με τμήμα ανασυρόμενο, για μεγαλύτερη προστασία.

Η Μονή των Μινίμ είναι ένα μοναστικό συγκρότημα που ανεγέρθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Ερρίκου Δ΄ για να χρησιμεύσει ως τόπος λατρείας για τη φρουρά που ιδρύθηκε στο παλιό φρούριο. Σήμερα δεν λειτουργεί σαν μονή, αποτελείται από μια εκκλησία που πλαισιώνεται από έναν πύργο, καμπαναριό στεφανωμένο με τρούλο, κτήρια μοναστηριακά με ίχνη ζωγραφικής διακόσμησης. Κοντά στο μοναστήρι, από το 1974 έχει δημιουργηθεί αμπελώνας.

Η διάταξη αυτού του μεγάλου ημι-θαμμένου συγκροτήματος χρονολογείται από το 1739, όπως αποδεικνύεται από την ημερομηνία που αναφέρεται σε έναν από τους θεμέλιους λίθους. Στεγάζεται σε τρία επίπεδα, περιλαμβάνει υπόγειο χωρισμένο σε χώρους, αίθουσα θεραπείας στο ισόγειο και δεύτερη αίθουσα στον πρώτο όροφο.

Είναι μια από τις παλιές μεσαιωνικές πύλες της παλιάς πόλης Μπλάιγ, που μεγάλο τμήμα της καταστράφηκε τον 17ο αιώνα για να κατασκευαστεί το φρούριο. Χτισμένη τον 13ο αιώνα, αποτελείται από μια πόρτα οβάλ που περιβάλλεται από έναν ψηλό πύργο, ο οποίος διευρύνθηκε τον 17ο αιώνα για να χρησιμεύσει ως στέγαση για αξιωματικούς.

Ερείπια της Βασιλικής του Σαιν-Ρομαίν

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σώζονται επίσης τα ερείπια της Βασιλικής του Σαιν-Ρομαίν (Αγίου Ρωμανού), όπου βρίσκεται ο τάφος του Χαριβέρτου Β΄, βασιλιά της Ακουιτανίας (629-632), του γιου του Χλωτάριου Β΄ καθώς και του Φράγκου ιππότη και ανεψιού του Καρλομάγνου, του Ρολάνδου, ήρωα του άσματος του Ρολάνδου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά σχεδιασμένο ως στρατιωτική φυλακή, αυτό το κτήριο οφείλει την κατασκευή του στον κυβερνήτη Κλωντ ντε Ρουβρουά ντε Σαιν-Σιμόν, τα ίχνη του οικόσημου του οποίου, σφυρηλατημένο κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης, είναι ακόμα ορατά στην πρόσοψη. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταλείφθηκε και πρόσφατα στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Το μουσείο χρησιμεύει ως εκθεσιακός χώρος για αντικείμενα από διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξήχθησαν στην περιοχή:υπάρχουν αντικείμενα από το παλιό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη, παλιό τόπο λατρείας του κάστρου των Ρουντέλ, από τα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Ρωμανού που βρίσκονται μέσα στο φρούριο και μεμονωμένα επιτραπέζια σκεύη από διάφορες εποχές (μεσαιωνικά καζάνια, κεραμικά, στάμνες κλπ).

Το κτήριο στεγάζει επίσης ένα μουσείο των εκβολών της Ζιρόντ.[10]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. 1,0 1,1 1,2 «base Mérimée» (Γαλλικά) Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.
  2. La sentinelle de Bordeaux, Blaye sur la Gironde, par Daniel Binaud, éditions Art & Arts, p. 203, 208 et suivantes
  3. . «universalis.fr/encyclopedie/minimes/». 
  4. . «fotocommunity.fr/photo/la-porte-de-liverneuf-aixoise/40869559». 
  5. Le patrimoine des communes de la Gironde, éditions Flohic, pages 200-212
  6. in Revue archéologique de Bordeaux, volumes 82-83, Société archéologique de Bordeaux, année 1991, pages 138-140
  7. . «pop.culture.gouv.fr/notice/merimee/PA00083152». 
  8. . «unesco.org/fr/list/1283». 
  9. in Dictionnaire des châteaux de France : Tome V : Guyenne, Gascogne, Béarn, Pays basque, par Jacques Gardelles, édition Berger-Levrault, page 62
  10. . «estuairegironde.net/ceg/expo-permanente.html».